Baia zilnica este un element important din rutina nou-nascutului, iar beneficiile unei ingrijiri corespunzatoare sunt atat de ordin fizic, cat si psihic. Un copil curat este mai sanatos, iar psihicul sau este tonifiat cu ajutorul unei rutine atat de placute cum este baia de zi cu zi.
Problema intervine atunci cand bebelusului nu ii place sa fie imbaiat. Am putea spune ca sunt mai putini acestia, insa cazurile exista si deci trebuie gasite si solutii. Cum? Cu ce? Acestea sunt poate intrebarile pe care orice parinte si le pune cand vine vorba despre baia copilului. In acest articol ne-am propus sa te ajutam cu sfaturi care vor transforma momentul baitei in momentul vostru special impreuna. Iti asteptam cu drag parerea despre ele intr-un comentariu la aceasta postare.
Cum se face corect baita nou-nascutului?
Nu exista de fapt copii carora sa nu le placa apa, din principiu. De fapt, lucrurile stau exact invers: tuturor copiilor le place apa, pentru ca aceasta le aminteste de placuta sedere din pantecul mamei, cand inotau in lichidul amniotic. Senzatia pe care ar trebui sa o aiba bebelusul la contactul cu apa este fixa aceasta: una familiara si extrem de placuta. Daca lucrurile nu par sa stea asa, atunci o sugestie ar fi sa verifici daca respecti urmatoarele reguli ale unei bai eficiente, sigure si placute:
1.Obisnuieste-l treptat cu apa
Daca te astepti ca o baie facuta rapid sa fie pe placul bebelusului tau, mai gandeste-te! In primele zile si chiar saptamani din viata sa, puiul tau va trebui sa se adapteze mediului extrauterin. Totul se va face cu rabdare si multa dragoste, caci socul poate fi destul de mare. Imagineaza-ti cum se simtea el in burtica ta si prin cate noi experiente de invatare trebuie sa treaca in fiecare clipa a existentei sale. Baita poate fi placuta daca o faci cu rabdare si ii oferi celui mic ocazia sa se obisnuiasca mai intai cu apa, apoi sa se bucure de ea.
2.Asigura-te ca apa are o temperatura corecta
Una dintre cele mai mari erori facute la baia bebelusului este apa fierbinte. In trecut, exista uneori convingerea ca apa trebuie sa fie fierbinte, insa ulterior s-a dovedit cat rau poate face. De aceea, apa ideala pentru baie este apa calduta, incercata cu cotul sau incheietura mainii. Nu adauga apa calda cand bebe e in baie!
3.Ai grija la adancimea apei
Putini parinti pun pret pe acest aspect. Dar de el tin atat confortul, cat si siguranta celui mic. In primul rand, nu se recomanda baia in cada familiei. Recomandam achizitionarea unei cadite pentru bebelusi. Iar in aceasta, apa nu trebuie sa depaseasca adancimea de 10 cm.
4.Controleaza-ti miscarile
Suna ciudat? Nu este deloc asa. Cand imbaiezi copilul, miscarile trebuie sa fie ferme, dar linistite, astfel incat bebe sa se simta protejat, dar si rasfatat. In primele luni de viata, acorda o importanta sporita capului bebelusului, pe care trebuie sa il tii cu grija, atata vreme cat el nu o poate face.
5.Fa baia o experienta placuta
Noua, adultilor, ni se pare foarte relaxant sa cantam sub dus. Ei bine, fix acelasi lucru le place si bebelusilor. Doar ca tu, mami, poti fi supermami in ochii celui mic. Vorbeste-i, canta-i, zambeste-i si foloseste manusa de baie pentru atingeri magice, pline de iubire. Asa vei sti sigur ca bebelusul va fi incantat de momentul baitei, iar pe masura ce va mai creste, il va astepta cu nerabdare.
Baie sau spalare locala?
O discutie delicata pentru unii parinti este aceea legata de baia intregului corp versus spalare locala. Unora li se pare jenant sa recunoasca faptul ca nu intotdeauna spala copilul dezbracandu-l total. Insa va asiguram ca nu e nicio problema daca la schimbarea scutecului, spre exemplu, vei spala bebelusul doar in partea de jos a corpului. Sau daca atunci cand vrei sa il racoresti, il stergi doar cu o carpa sau cu o manusa de baie umeda.
Pentru a te linisti in privinta deciziei tale, afla de la noi ca nu toti bebelusii se simt confortabil atunci cand sunt complet goi. Poate ai remarcat ca ghindocul tau devine agitat sau chiar plange cand il dezbraci complet. De aceea, o spalare locala va fi mult mai confortabila pentru el.
Speram ca ti-au fost utile sfaturile noastre. In curand te vom ajuta si cu cele mai bune recomandari de produse pentru baia bebelusului.
[ratings]
Alina S a zis
De cate ori te-am „vizitat ” am descoperit numai articole minunate si utile. Felicitări pt ceea ce faci si pt aceste sfaturi foarte utile
Echipa Ghindoc.ro a zis
Multumesc mult, Alina. Ma bucur ca iti place.
Raluca Brezniceanu a zis
La noi in casa baia fetitei era in fiecare zi o placere pentru toti trei si mai apoi cand a crescut ne-a lipsit aceasta rutina zilnica plina de lumina si energie.
Dorina a zis
O să îmi prindă foarte bine aceste informații peste ceva timp 🙂 Foarte util !