A fi parinte este una dintre cele mai mari si frumoase experiente din viata, dar este si una dintre cele mai dificile. Responsabilitatea ta ca parinte nu este niciodata indeplinita, indiferent de varsta copilului tau. Va trebui sa inveti sa-i transmiti iubirea ta si sa-l inveti sa faca distinctia intre bine si rau. Acest lucru te va face un bun parinte al carui obiectiv este de a crea un mediu propice educatiei copiilor tai, unde acestia sa poata creste si sa devina adulti increzatori si independenti. Daca rolul tau de tata sau de mama te face anxios, pentru ca iti este intotdeauna frica sa gresesti, trebuie sa stii ca nu exista un parinte perfect.
Cand devii parinte pentru prima data, ai nevoie de sfaturi intelepte. Dar nu intotdeauna exista cineva in apropiere, care este gata sa-si impartaseasca experienta in educatie. In ajutor iti vin carti de parenting, cu ajutorul carora poti ajunge sa iti intelegi copilul si sa inveti sa comunici corect cu acesta. Din pacate, este imposibil sa colectam sub coperta unei publicatii de hartie raspunsurile la toate intrebarile care ii preocupa pe parinti. Din fericire, traim intr-o epoca in care nu trebuie sa ne plangem de numarul diferitelor metode si carti de parenting despre dezvoltarea copiilor.
In acest articol am inclus cele mai bune 5 carti de parenting in 2019. Colectia include carti de parenting despre lumea complexa si de neinteles a celor mici, precum si carti de parenting despre educatia copiilor de varsta prescolara si nu numai.
Top 5 carti de parenting in 2019
1. Parenting. Cum sa crestem copii inteligenti emotional – John Gottman, Joan DeClaire
Cea mai mare si mai utila abilitate a fiecarei persoane este capacitatea de a-si controla si regla emotiile. Un cuplu de psihologi de familie experimentati si observanti: John Gottman si Joan DeClaire, iti vor dovedi de fapt ca tu insuti ai puterea de a-ti invata copilul cum sa-si gestioneze sentimentele, starile de spirit si sentimentele.
John Gottman, un psiholog de renume mondial care a castigat recunoasterea pentru activitatea sa in domeniul relatiilor de familie, vorbeste despre cinci pasi de educatie emotionala care te vor ajuta sa intelegi mai bine starea de spirit a unui copil si motivele pentru comportamentul sau, iti vor permite sa discuti despre emotii intr-un limbaj pe care cel mic il intelege si il inveti sa faca fata emotiilor negative, situatiilor dificile si problemelor, precum si sa pui baza mentinerii relatiilor stranse cu acesta in toate etapele dezvoltarii sale. Datorita educatiei emotionale, se stabileste o legatura profunda intre parinti si copii. Psihologul John Gottman ofera cateva sfaturi despre educatia emotionala:
Invata sa-ti intelegi sentimentele
Pentru a intelege ce simte copilul tau, este important sa inveti sa iti recunosti emotiile. Ce inseamna asta? Daca iti recunosti emotiile, poti identifica sentimentele pe care le vei experimenta si poti sa le impartasesti si altor oameni. Pentru a invata sa iti recunosti sentimentele, exista mai multe moduri simple: rugaciunea, meditatia, pastrarea unui „jurnal al emotiilor”, diferite forme de exprimare artistica (desen, poezie, muzica). Fii atent la copil si deschide-ti inima catre acesta.
Utilizeaza emotiile negative ale copilului ca mijloc de apropiere cu acesta
Atunci cand un copil experimenteaza o emotie negativa puternica (frica, furie, tristete), are nevoie de parintii sai cel mai mult. Abilitatea de a calma un copil suparat te face sa te apropii mai mult de el. Fii sensibil la schimbarile din starea de spirit a copilului tau, arata interes sincer si ingrijorare pentru problemele sale. Si atunci copilul va intelege ca tu esti aliatul lui. Vei invata sa cooperezi si, in cazul unei crize majore, veti fi capabili sa rezistati impreuna. Experientele negative sunt o oportunitate excelenta de a te apropia de un copil. Aceasta este o caramida suplimentara in cladirea relatiei voastre.
Ajuta-ti copilul sa identifice emotiile cu ajutorul cuvintelor
Este foarte important sa il inveti pe cel mic sa-si identifice emotiile cu ajutorul cuvintelor. Desemnarea emotiei iti va permite sa transformi un sentiment teribil si neplacut in ceva definibil, avand granite. Parintele vede copilul suparat si spune: „Tu esti foarte trist!” Copilul simte ca a fost inteles si acum stie cuvantul care descrie starea lui. Psihologii spun ca, in timp ce vorbim despre emotii, ne verbalizam sentimentele, emisfera stanga a creierului este conectata, unde se afla centrele logicii si ale limbajului, iar acest lucru ajuta la calmare.
Introduce restrictii privind comportamentul necorespunzator
Daca cel mic, care experimenteaza un sentiment negativ, il exprima intr-o forma inacceptabila: isi bate prietenul, distruge lucruri, vorbeste urat, este important sa se stabileasca limitele unui astfel de comportament. Este necesar sa-i spui copilului ca acest comportament nu este permis. Este important pentru copii sa li se explice ca problema nu este reprezentata de sentimentele lor, ci de comportamentul lor rau. Adica, copilului trebuie sa i se explice ca exista alte modalitati de a-si exprima sentimentele. In acelasi timp, nu uita ca acesta este doar un copil. Psihologii propun sa imparta sistemul de reguli in trei zone:
- Verde – comportament care este permis si de dorit.
- Galben – fapte care pot fi tolerate.
- Zona rosie este un comportament inacceptabil (imoral, lipsit de etica, ilegal, asocial).
Pedeapsa este posibila pentru un comportament rau.
Ajuta la rezolvarea problemei
Incearca sa nu faci haz de copil chiar daca ti se pare o idee proasta cand acesta incearca sa rezolve o problema. Ofera copilului tau posibilitatea de a alege propria versiune. Tine minte ca prichindelul invata din greselile lui. Daca acesta alege o optiune care nu functioneaza, dar nu provoaca rau, lasa-l sa incerce. Daca se dovedeste a fi ineficienta, analizati impreuna.
Cartea contine, de asemenea, o serie de teste care te ajuta sa iti evaluezi abilitatile de educator emotional. Nu am gasit momente negative in carte, de aceea recomand tuturor parintilor sa se familiarizeze cu procesul de „educare emotionala”.
2. Cum sa le vorbim copiilor astfel incat sa ne asculte – Joanna Faber, Julie King
Aceasta carte reprezinta un ghid minunat pentru acei parinti care doresc sa devina o autoritate asupra copiilor lor, eliminand pentru totdeauna conflictul dintre generatii. Neascultarea, capriciile, incapatanarea copiilor reprezinta actiuni care sunt capabile sa dispere orice parinte. Cum sa gasesti metoda potrivita, pentru a gasi un limbaj comun cu copiii tai? Autorii acestei carti de parenting ofera recomandari intelepte bazate pe experienta lor parentala personala, precum si pe exemplele de parinti care au participat la seminariile acestora. Cartea este scrisa cu umor, fara teorii obositoare. Incearca aceste sfaturi si vei putea transmite copiilor tai gandurile si sentimentele tale si ii vei putea intelege cu mai multa usurinta.
Cu ajutorul imaginilor, descrieri ale situatiilor reale si mici teme, poti gasi puncte de contact pentru a invata cum sa asculti, cum sa il determini sa vorbeasca, cum sa intelegi ce gandeste copilul tau.
Parintii si profesorii trebuie sa combine eforturile si sa formeze un parteneriat viabil. Ei trebuie sa inteleaga diferenta dintre cuvinte care demoralizeaza sau sa insufle incredere, sa conduca la confruntare sau sa promoveze interactiunea, sa priveze copilul de capacitatea de a gandi si sa se concentreze sau sa trezeasca in el dorinta fireasca de a invata.
Cand copiii se simt bine, se comporta bine. Cum ii ajutam sa se simta bine? Stiindu-le sentimentele! Problema este ca, de obicei, parintii nu inteleg sentimentele copiilor lor. Negarea constanta a sentimentelor poate confunda un copil si il poate infuria, de asemenea, il invata sa nu isi inteleaga sentimentele si sa nu aiba incredere in el.
Cand sunt suparat si ranit, ultimul lucru pe care vreau sa-l aud este dezbaterea filozofica, discursul psihologic sau alte puncte de vedere ale celor din jur. Acest tip de conversatie imi va agrava doar starea. Pentru a-l ajuta pe copilul tau sa-si inteleaga sentimentele, asculta-l cu atentie, impartaseste-i sentimentele si arata ca intelegi dorintele copilului. Daca nu tratam copiii cu simpatie, atunci orice am spune, copilul va simti ca il inselam sau il manipulam.
Cartea de parenting a lui Joanna Faber si Julie King „Cum sa le vorbim copiilor astfel incat sa ne asculte” este dezvoltarea metodei clasice in secolul XXI, iar cel mai important aici sunt problemele cresterii copiilor mici. Cartea s-a nascut din numeroasele solicitari ale parintilor. Au dorit mai multe exemple si sfaturi pentru cresterea miciilor fiinte. Aceasta carte este o sursa inepuizabila de idei din care tu poti invata intotdeauna ceva!
3. Empatia in parenting – Shauna Shapiro, Chris White
Sanatatea si cresterea emotionala a unui copil sunt la fel de importante ca forta sa fizica si bunele maniere. Cartea lui Shauna Shapiro si Chris White, cu ajutorul exemplelor inteligibile si instructive, te vor invata cum sa cultivi astfel de calitati precum increderea, deschiderea, vitalitatea, sociabilitatea, bunatatea, iertarea si multe altele, in acelasi timp, iti vor oferi clar „ formule ”care ajuta copilul sa faca fata emotiilor negative (resentimente, furie, stari de spirit si altele). Abordarea acestor autori distruge stereotipurile si cliseele existente in gestionarea emotiilor copiilor, dar ofera in schimb parintilor optiuni non-standard si, in acelasi timp, scenarii foarte simple, umane si eficiente de ajutor real pentru copilul tau in diverse situatii comportamentale complexe.
Aceasta carte redefineste disciplina si contureaza cele cinci elemente esentiale necesare pentru ca copiii sa prospere: dragostea neconditionata, spatiul pentru copii pentru a fi ei insisi, mentorat, granite sanatoase si greseli care creeaza oportunitati de invatare si crestere. In aceasta carte, vei descoperi, de asemenea, practicile parentale, cum ar fi stabilirea limitelor cu ajutorul dragostei, lucratul cu emotii dificile, iertarea si compasiunea. Aceasta abordare centrata pe relatie iti va restabili increderea ca parinte si va sustine copiii in dezvoltarea inteligentei emotionale, a autodisciplinei si a calitatilor de rezilienta de care au nevoie pentru a trai o viata autentica si plina de sens.
Pentru ca copiii sa creasca veseli si deschisi, este extrem de important sa ii inveti sa faca fata sentimentelor lor negative si sa incerci sa le rezolvi problemele emotionale. Acest lucru se realizeaza prin rabdare si empatie. Dar abilitatea de a face fata emotiilor negative pentru un sentiment de fericire si confort in viata nu este inca suficienta. De asemenea, este necesar sa-l inveti pe copil sa priveasca pozitiv lumea!
4. Ajuta-ti copilul sa devina independent – Gill Hines, Alison Baverstock
Aceasta este o carte de parenting despre lucruri simple, dar care nu sunt complet evidente. Infantilismul tinerilor a devenit astazi o adevarata problema. Parintii actuali au atata energie incat este suficient sa traiasca viata copiilor lor, participand la toate treburile lor, luand decizii pentru ei, planificandu-le viata, rezolvandu-le problemele. Intrebarea este: au copiii nevoie de astfel de lucruri?
Cartea “Ajuta-ti copilul sa devina independent “ vorbeste despre cum anume poti sa scapi de anxietate si dorinta de a controla totul. Cum sa cultivi dorinta de a lasa un copil sa adere la o viata independenta. O abundenta de exemple fac procesul de lectura fascinant. Aceasta este o carte de povesti, o carte de gandire. Autorul nu indica: „Faceti acest lucru si in acest fel”, ci apeleaza la gandire, atrage analogii, atrage atentia asupra diferitelor circumstante si eventuale exceptii de la reguli. Cred ca cartea poate ajuta persoanele care sufera de perfectionism parental, sa scape de sentimentele de vinovatie obsesive si dureroase, care nu contribuie in niciun fel la stabilirea unor relatii armonioase cu copiii.
Trebuie sa stii ca un parinte bun trebuie sa insufle copilului cum sa fie independent, cum sa se pregateasca singur de scoala, sa-si faca singur lectiile, sa-si aleaga hainele si sa se imbrace singur. Astfel se creeaza increderea in sine si autosuficienta.
Aceasta este una din acele carti de parenting care te va ajuta sa devii un parinte bun si sa-ti inveti copilul tau sa fie independent in viata. Textul este scris intr-un limbaj foarte usor, cu umor stralucitor. Imaginile care sunt trimise pentru claritate textului sunt foarte potrivite si, de asemenea, toate sunt foarte amuzante.
5. Jurnal de sarcina. Sfaturi esentiale pentru mamici in devenire – Ziba Kashef
Dupa ce ai aflat ca esti insarcinata nu este usor sa fii coplesita de intrebari. Ce provizii am nevoie? Cum sa-l numesc pe cel mic? Cand trebuie sa le spun familiei si prietenilor mei? Si lista continua. Cartea “Jurnal de sarcina. Sfaturi esentiale pentru mamici in devenire” o sa-ti raspunda la cele mai arzatoare intrebari de sarcina pe care le ai!
Unul dintre cele mai infricosatoare lucruri despre a deveni mama pentru prima data este ca nu ai habar la ce sa te astepti cand va ajunge in sfarsit copilul. Cum poti sa te pregatesti pentru ceva ce nu ai experimentat niciodata? Daca esti pentru prima oara insarcinata, pregateste-te sa te bazezi destul de mult pe cartile de sarcina. Corpul tau urmeaza sa se schimbe in moduri pe care probabil nu ti le-ai imaginat vreodata. Si desi esti sigura ca vei primi sfaturi de la orice femeie anterior insarcinata, este greu de sortat toate informatiile care ajung la tine. Aceasta carte te va ghida in urmatoarele noua luni, ajutand in acelasi timp sa elimini stresul si nervozitatea.
Din momentul in care ai aflat ca o sa dai nastere unei fiinte, corpul tau, starea ta psihoemotiva in aceasta perioada, este important sa se observe un echilibru delicat intre bunastare si dispozitie. O femeie insarcinata in beneficiul propriu si pentru beneficiul copilului i se recomanda sa priveasca modul ei obisnuit de viata dintr-un unghi diferit. Aceasta carte ofera sfaturi utile de baza care vor fi utile mamicii in devenire, precum informatii saptamanale privind fiinta din interiorul tau, precum si actualizari lunare ale corpului in schimbare pe parcursul sarcinii. Cartea include, de asemenea, sfaturi despre cum sa ramai gravida, planificarea mesei, exercitii fizice, medicamente, somn si multe altele.
In general, aceasta carte ofera sfaturi reale, fara a coplesi noile mame si chiar mai bine, este o lectura distractiva.
Dezvoltarea si cresterea copilului in familie
Fiecare parinte vrea sa creasca un copil de succes, inteligent, fericit. Toate acestea sunt posibile cu cresterea corecta a copiilor in familie. Adultii trebuie sa respecte o strategie specifica care ajuta la formarea unui individ. Cu ajutorul lor, copilul invata lumea, invata lucruri noi, intelege cum sa se comporte in societate, invata despre valorile morale. Imaginea lumii este determinata in mare masura de atmosfera din casa. Cel mai important lucru in cresterea copiilor din familie este cultura de acasa, dragostea si abordarea individuala a parintilor. Prin urmare, este important sa se elaboreze corect si armonios o strategie educationala.
Rolul familiei in cresterea copiilor
Pentru un copil, o casa este o lume mica din care incepe sa invete. Educatia se formeaza prin participarea tuturor membrilor familiei. Ei sunt reperul lui. Institutul familial este primul pe parcursul vietii unei persoane, care stabileste concepte importante despre fiinta, societate, cultura si norme. Toate cunostintele obtinute de copil de la parinti si rude il vor insoti in viitor. E rau daca „bagajul” se dovedeste a fi usor, mediocru, fara valoare. Astfel de copii, care nu sunt adaptati la viata sociala, nu inteleg cauzele dificultatilor in scoala, comunicarea cu prietenii. Este important sa impartasesti cu acesta propria ta experienta. Cu cat vorbesti mai des cu un copil, cu atat este mai adaptat societatii. Largeste treptat cercul de comunicare al copilului: invita-ti rudele, prietenii, aranjeaza seri de familie. Nu uita, este interesant pentru un copil sa comunice cu diferite persoane, dar strainii nu vor inlocui parintii, indrumarea si ingrijirea acestora.
Membrii familiei si parintii sunt responsabili de dezvoltarea intelectuala, ei stimuleaza copilul sa cucereasca varfurile de granit ale stiintei. Daca copiii observa atitudinea respingatoare a adultilor fata de auto-dezvoltare, citind, studiind lumea, atunci adopta acest stil. Familia ar trebui sa invete copilul sa se dezvolte mental cu ajutorul diferitelor jocuri educationale. Daca acest lucru va intra in obisnuinta, atunci copilul va fi bun la scoala, va absorbi rapid informatiile. Familia ar trebui sa-l motiveze cat mai mult posibil.
Intreaga familie participa la cresterea copiilor, fiecare persoana are un impact asupra copilului. Aceasta include parintii, bunici, fratii / surorile, matusile, toti cei care inconjoara copilul. El observa relatia, le copiaza manierele, adopta reactiile adultilor. Este important ca familia sa respecte linia generala de educatie, sa insufle valori comune. In caz contrar copilul va fi confuz. Dezechilibrul si substituirea valorilor afecteaza la etapele formarii personalitatii. Doar atunci cand va fi format, va putea evidentia in mod independent prioritatile.
Vederea moderna privind metoda de educatie
Daca in trecut se foloseau metode universale de educatie, acum metodele s-au schimbat. Multi psihologi au sfatuit ca mai intai sa se determine tipul de psihic al copilului. Potrivit lui Carl Jung, temperamentul este deja clar la o varsta frageda. Intelegand carui tip de temperament apartine, poti dezvolta o abordare adecvata. Vei simti mai bine copilul, vei intelege starea de spirit, cauzele actiunilor, in special personajul. Aderarea la un anumit model de parenting pentru educarea copilului nu isi are rostul. Parintii a doi sau mai multi copii pot confirma ca fiecare are un caracter unic. Fiecare copil necesita o abordare diferita.
Procesul educational in familie consta din:
- Un sentiment de egalitate si respect reciproc. Toti membrii familiei sunt egali, inclusiv copilul.
- Prietenie. Explica sensul acestuia. Dati exemple din basme si din viata. Ce este prietenia: intre membrii familiei, vecini, colegi de clasa, animale etc.
- Dragoste. Ce este iubirea, de ce este important sa te iubesti pe tine si pe ceilalti. Pentru a insufla un sentiment de iubire si grija poti sa folosesti: udatul florilor, imbratisarea celor dragi, vorbirea despre sentimente.
- Acceptarea unui copil pentru ceea ce este. Adultii pot corecta comportamentul unui copil, dar nu trebuie sa incerce sa-l modeleze asa cum doresc acestia.
- Alocarea spatiului privat.
- Acordarea de atentie si ingrijire. Indiferenta, inertia familiala, afecteaza starea psihologica, schimba viziunea asupra lumii. Este dificil pentru acesti copii sa gaseasca fericirea, sa castige respect in cercul de prieteni sau colegi de clasa. Sunt incerti, timizi.
- Jocul este o modalitate de inteles pentru copii. In forma jocului va fi usor sa insuflii reguli, norme, cunostinte noi.
- Majoritatea obiceiurilor proaste la copii pot fi gasite la parintii lor. Prin urmare, combate punctele slabe.
- Introduce o relatie de incredere.
- Incurajeaza realizarile copilului tau. Motiveaza-l pentru noi realizari, lauda-l.
Cum sa fii un bun parinte indiferent de varsta copilului?
Exista parinti perfecti pe lume? Probabil ca nu. In caz contrar, copiii ar fi perfecti si, in consecinta, intreaga societate ar deveni ideala. Cu totii facem greseli in cresterea copiilor din cand in cand, voluntar sau involuntar. Uneori la intamplare, in care regretam dupa aceea, realizand ca cu siguranta ar fi trebuit sa actionam intr-un mod diferit. Uneori, astfel incat nu stim sa actionam diferit decat o faceau parintii nostrii, desi, undeva in adancul sufletelor noastre, intelegem ca folosim o solutie rea sau foarte imperfecta.
Uneori greselile noastre sunt minore si le uitam, la fel cum copiii nostri le iarta. Uneori sunt alunecari mai mari. Apoi, este greu atat pentru parinti, cat si pentru copii, iar urmele necazurilor generate de aceste circumstante se intind pentru multi ani si pentru altii. Nu toti suntem constienti sau nu suntem capabili sa vedem alunecarile noastre. Nu toata lumea, vazand, incearca sa o remedieze. Unii par hipnotizati de propria lor infailibilitate, neaga categoric ca pot gresi.
Nu este un secret faptul ca cresterea unui copil este un proces dificil. In fiecare zi, parintii se confrunta cu o alegere: sa pedepseasca sau nu un copil, sa interzica sau sa permita, sa il protejeze de tot felul de greseli sau sa acorde independenta? Cum sa gasesti un teren de mijloc in toate acestea si sa devii un parinte bun pentru copilul tau?
Cu nenumarate secole in urma, inteleptul roman Lucian a spus: „Cand trebuie sa dai sfaturi altora, fiecare este un bagaj de intelepciune. Cand trebuie sa urmati singur aceste sfaturi, atunci inteleptul nu este mai inteligent decat un prost”. Oricine poate oferi cu usurinta sfaturi despre cum sa cresti un copil, insa sfaturile pot fi diametral opuse. Unii spun ca cu cat este mai stricta educatia, cu atat mai putin copilul este expus la efectele nocive ale strazii si televizorului, altii ca nu este nevoie sa se interzica nimic, pentru ca interdictiile il vor face asocial si neadaptat la viata independenta. Astfel, fiecare persoana are propria sa viziune despre cum ar trebui sa fie un parinte, cum sa se comporte cu un copil, ce sa permita si ce sa interzica, de ceea ce are copilul cu adevarat nevoie.
Dar toata lumea sustine in unanimitate opinia cum ca rolul parintilor in cresterea copiilor este de baza, ei sunt aceia care care stabilesc obiceiuri bune si rele la copil, arata cum sa se ocupe de obiectele din jur si cum sa comunice cu oameni. Cele mai importante obiective ale educatiei parintesti sunt dorinta de a creste un copil sanatos si independent, care doreste si poate beneficia de el insusi si de societatea care este capabila sa isi realizeze potentialul, dorinta de a-si satisface nevoile fizice si de a crea conditiile care ar dezvolta cel mai bine copilul in zonele spirituale si sociale. De aceea, a fi parinte este o sarcina foarte dificila si responsabila.
In societatea in curs de schimbare rapida, cand apar multe alternative la educatia familiala, valorile se schimba si limitele dintre ceea ce este permis si inacceptabil se schimba fara probleme, statutul parintilor si rolul lor in viata copiilor sufera schimbari enorme. De aceea, metodele de educatie folosite de bunicile si mamele noastre nu functioneaza adesea. Astazi, pentru a fi un bun parinte, avem nevoie nu numai de traditii de educare, de sentimente si de intuitie parentala, ci si de planificare, pregatire minutioasa si gandire prin procesul educational.
A fi parinte este o munca foarte grea, dificila si responsabila, ceea ce este, de asemenea, foarte interesanta. Vizionarea modului in care un copil creste, devine inteligent, arata primele sale succese in anumite aspecte, aceasta este o activitate cu adevarat interesanta, care face ca fiecare parinte sa fie mandru nu numai de copil, ci si de el insusi pentru o munca bine facuta. Implementarea sa nu necesita o pregatire speciala, dar necesita anumite abilitati, un sentiment de datorie si o constanta. De aceea, psihologii sfatuiesc parintii in devenire sa citeasca literatura relevanta, in care sunt evidentiate in detaliu aspectele problematice ale educatiei.
Carti de parenting – Concluzie
Desigur, viitorii parinti nu citesc neaparat toate aceste carti de parenting prezentate in recenzia noastra. Este important sa alegi literatura care te intereseaza si care sa raspunda la intrebarile pe care le-ai pus. Este important sa nu uiti ca o persoana reala traieste deja in fiecare copil, ca este important sa intelegi copilul si „limbajul” sau particular.
Fara indoiala, unele carti de parenting te vor ajuta sa gasesti raspunsuri la multe dintre intrebarile care te intereseaza si, din aceasta cauza, este posibil sa poti evita o multime de probleme. Nu incerca sa fortezi copilul pentru a ajunge cel mai mare geniu si o minune. Lasa-l sa se joace si sa se amuze, fara sa uite de indatoririle sale. Asculta-l si invata sa ai incredere, ajuta-l cu sfaturi, dar nu-ti impune punctul de vedere. Lasa-l sa decida el insusi ce sa faca cu viata lui, sa-si dezvolte experienta, in acelasi timp sustinandu-l fara discernamant si fara sa-l lasi complet fara ajutor.
Speram ca lista cu cele mai bune carti de parenting pe care le-am compilat iti va fi utila! Asteptam parerea ta in comentarii!
[ratings]
CIUREA DIACONESCU CONSTANTIN a zis
VREAU CARTEA – TINE-TE BINE DE COPIII TAI TRADUSA IN LIMBA ROMANA.