Cojitele pe cap la copii sunt inestetice si deranjante. Chiar daca nu este o afectiune grava, aceasta problema te poate ingrijora o perioada buna de timp pana cand micutul tau se va vindeca complet. Cojile pe cap la copii poarta denumirea in medicina de crusta de lapte. Este o afectiune comuna a bebelusilor si este intalnita la aproximativ 70% dintre copilasi. De asemenea, presimt ca te vei confrunta si cu colicile abdominale, despre care am scris deja acest articol foarte apreciat de mamici.
Care sunt simptomele care indica aparitia cojilor pe scalpul copiilor?
La inceput, aceasta problema se va prezenta sub forma unei iritatii de culoare galbuie care are un aspect gras. Vei vedea ca isi vor face aparitia un fel de solzi care vor fi pozitionati pe varful scalpului bebelusului. Cateodata acestia se mai pot afla si in spatele urechilor sau pe sprancene sau frunte.
Din ce motive apare crusta de lapte?
Principala cauza a crustei de lapte este supraproductia de grasime a pielii in glandele sebacee si in foliculii de par. Cojile pe scalp mai apar si din cauza ca hormonii pot fi transmisi bebelusului prin placenta inainte de nastere, dar si prin laptele matern dupa nastere. Acestea nu tin de igiena, chiar daca micutul tau este ingrijit asa cum este recomandat, tot poate dezvolta aceasta problema. Apropo, daca iti doresti sa iti recapeti sileueta pe care o aveai inainte de nastere, iti recomand cu drag o centura postnatala.
In cazul in care scalpul celui mic produce prea mult ulei, acesta va capata mici coji de piele care nu vor putea sa cada in mod automat, conducand astfel la iritatie. Alti factori care pot contribui la aparitia acestor coji pe cap ar putea fi pielea uleioasa, temperatura extrema sau probleme ale sistemului imunitar.
Este bine sa stii ca aceste coji aparute pe pielea copilasului nu sunt contagioase si nu pot fi transmise de la un bebelus la altul. Acestea fac parte dintr-o dezvoltare normala si nu pot fi prevenite.
Cele mai eficiente tratamente pentru cojile de pe cap ale copiilor
Cel mai bun tratament care poate combate aceasta problema este cel natural. Asa ca incearca sa folosesti produse naturale, deoarece sunt mai ieftine, dar si mai sigure.
Tratamentul cu ulei de masline – util pentru hidratarea scalpului bebelusului. Acest remediu inmoaie fulgii de pe piele si ii face sa fie mai usor de periat. In plus, calmeaza pielea micutului si reduce inflamatia. Lasa cateva picaturi de ulei pe capul copilului, aproximativ 15 minute si maseaza cu degetele sau cu peria speciala pentru cruste. Clateste acest ulei cu sampon special de bebelusi dupa care perie din nou si usuca bine scalpul. Nu este recomandat sa lasi uleiul pe timpul noptii, fiindca va inrautati intreaga problema.
Uleiul de cocos – la fel de bun precum cel de masline. Aplica-l cu incredere dupa care clateste cu sampon si cu apa.
Sampon special / Lotiune pentru cruste de lapte – te va ajuta sa scapi de aceasta problema cat mai repede. Trebuie sa fie un produs care sa contina beta-hidroxi si acid salicilic pentru exfoliere, dar si un agent antifungic pentru a preveni agravarea cojilor.
Poti incerca lotiunea pentru cruste de lapte Bioderma ABCDerm Baby Squam
Sampon de bebelusi – foarte usor de utilizat dupa care trebuie sa perii cu delicatete scalpul bebelusului cu o perie speciala sau cu un pieptan delicat. Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate trebuie sa speli scalpul zilnic cu sampon dupa care trebuie sa clatesti din abundenta.
In categoria „Igiena si ingrijire” de pe site-ul nostru vei putea gasi multe sfaturi utile si produse necesare pentru ca micutul tau sa fie curat si sanatos tot timpul.
Cum imi dau seama ca este cazul sa merg cu copilul la medic?
In cazul in care constati ca cel mic prezinta urmatoarele aspecte, inseamna ca este momentul sa iei legatura cu medicul:
- daca mancarimea persista o perioada mai lunga de timp;
- daca problema celui mic nu trece dupa utilizarea sampoanelor si a tratamentelor recomandate;
- daca cel mic sufera de simptome asemanatoare cu seboreea
- daca apar sangerari;
- daca zona afectata se extinde si afecteaza si alte zone in afara scalpului.
In toate cazurile mentionate mai sus este necesar sa apelezi la serviciile unui medic. Doar acesta este cel mai in masura sa te ajute sa scapi de aceasta problema neplacuta. Medicul este singura persoana care iti poate recomanda alte tratamente sau creme care sa contina cortizon. Mai mult, acesta poate sa verifice daca este vorba de o infectie fungica si iti poate recomanda tratamentul potrivit.
Copilasul tau a avut coji pe cap? Daca da, cum ai reusit sa le tratezi? Daca cel mic va avea probleme si cu mucisorii, iti recomandam un aspirator nazal de calitate.
[ratings]
Simona a zis
Noi am scapat cu sampon natural. Chiar a trecut repede, fata de ce am mai auzit la alte mamici
Mary a zis
la fel au trecut si la noi cojile de pe cap..tot cu sampon
Dana a zis
Ce sampon mai exact?
alexandra ionita a zis
buna. eu am folosit lotiunea Bioderma ABCDerm.
a trebuit sa o folosesc de multe ori, iar in final cojile de pe capul lui bebe au disparut.
Claudia a zis
Bună! Spune mi, te rog, de cate ori pe zi foloseai lotiunea la bebe
Adriana a zis
O dată pe zi este suficient sau la două zile.
Echipa Ghindoc.ro a zis
Buna ziua!
Este suficient o data pe zi!
Oana a zis
Bebe meu are 2 ani jumatesi mai are.cum sa scap
Acnana a zis
Copilasul meu are 6 ani si nu ia dispărut ce sa fac?
Terciu a zis
Bună, folosește sanostol baby șampon este foarte bun pe băiatul meu cu acel șampon lam scapat