Depresia postnatala este un tip de depresie asociat in general cu proaspetele mamici, desi pot fi afectati si taticii. Din pacate, in tara noastra depresia postnatala este inca un subiect tabu sau unul caruia nu i se acorda importanta cuvenita. Insa, daca este sa ne luam dupa datele medicilor, 1 din 10 femei este afectata de depresia postnatala, deci aria de raspandire este destul de mare.
Aparent banala, depresia aceasta poate avea efecte negative asupra sanatatii femeii, dar si asupra bunastarii intregii familii. Atunci cand mamica sufera, nimic nu functioneaza asa cum ar trebui. Pot avea de suferit si copilul, dar si partenerul de viata. In cazurile extreme, depresia postnatala poate duce la sinucidere, de aceea problema trebuie identificata si tratata corespunzator.
Depresie postnatala – simptome
Sa recunosti o depresie postnatala nu este o misiune usoara. Femeia in cauza are nevoie de sprijinul familiei si de multe ori acestia sunt cei care pot observa ca lucrurile nu sunt in regula.
Toate femeile care abia au nascut vor trece prin perioada de acomodare deloc usoara. Aparitia unui nou membru al familiei va fi insotita de multa oboseala, griji si necunoscute care vor afecta si cea mai puternica femeie. In primele 2 saptamani de la nastere se poate instala asa-numita stare “baby blues”. Este vorba despre acomodarea fireasca la noul statut, cel de mamica. Simptomele sunt: anxietate, irascibilitate, sensibilitate pana la lacrimi, pe scurt, mamica se simte coplesita.
Daca insa starea continua dincolo de primele 2 saptamani, cel mai probabil depresia post-partum este prezenta. De aceea, trebuie urmarite anumite simptome care pot indica instalarea depresiei postnatale:
- mamica este mereu trista si nu poate fi scoasa din aceasta stare
- lipsa de energie si oboseala acuta permanenta
- scaderea interesului mamicii pentru tot ceea ce o inconjoara
- tulburari ale somnului, cu insomnia noaptea si stari de somnolenta pe perioada zilei
- griji dusa pana la extreme, teama de a nu se petrece lucruri fatale
- incapacitatea de a forma o legatura emotionala cu bebelusul
- evitarea contactului cu alti adulti, chiar si din familie
Femeia afectata de depresia post-partum rareori constientizeaza problema pe care o are, de aceea rolul familiei este crucial. Nicio femeie nu ar trebui sa incerce sa treaca singura prin aceasta perioada si este foarte important sa stie ca depresia post-partum nu inseamna nicidecum nebunie, ca i se poate intampla oricui, dar nici nu este ceva ce va trece rapid, de la sine.
Depresie postnatala – Tratament
In primul rand, trebuie lamurit faptul ca depresia postnatala este o boala, nicidecum un moft, cum multe persoane sunt inclinate sa creada. Ca orice alta boala si depresia de acest tip poate fi tratata, cu ajutorul potrivit. Tratamentul este de durata, dar femeia se poate recupera complet.
Se poate merge pe 3 cai de tratare:
- Strategii de auto-ajutorare
- Terapie
- Medicatie
Fiecare in parte are importanta, dar impreuna pot duce la o vindecare corecta a depresiei.
Auto-ajutorarea presupune ca mamica sa incerce anumite lucruri care sa ii imbunatateasca starea, desi totul ar trebui sa plece de la doua premise: ea nu este vinovata de nimic, depresia poate afecta pe oricine si este in regula sa nu fii o supermamica, nimeni nu este perfect, dar poate invata din mers.
Concret, iata ce poate face o mamica pentru a ameliora simptomele depresiei postnatale: sa vorbeasca deschis cu cei din familie, pentru a intelege ce i se intampla si ce se poate face, sa isi faca putin timp doar pentru ea si micile ei placeri (ajutata de un alt membru al familiei, care va supraveghea bebelusul), sa faca miscare, aceasta avand nenumarate beneficii, sa manance sanatos si sa evite alcoolul sau drogurile, acesta putand agrava semnificativ depresia.
Terapiile psihologice sunt sau ar trebui sa fie primul tratament recomandat femeilor care se confrunta cu depresie postnatala. Doar medicul poate recomanda terapia potrivita. Variantele pentru care se poate opta sunt terapia comportamentala cognitive sau cea interpersonala. Trebuie inteles ca nu sunt suficiente cateva sedinte si ca o terapie eficienta presupune cateva saptamani de consiliere.
Medicamentele antidepresive sunt o optiune demna de luat in calcul atunci cand femeia se confrunta cu o despresie postnatala moderata spre severa care nu raspunde pozitiv la terapie sau cand femeia nu isi doreste terapie. Nu se recomanda automedicatia, pentru ca exista riscuri majore. Totul se va face la recomandarea si sub observarea medicului si este imperios necesar ca tratamentul prescris sa fie compatibil cu alaptarea, daca bebelusul este hranit la san.
Concluzionand, depresia postnatala nu este un moft, ci o boala care poate avea urmari grave, atat asupra femeii, cat si a bebelusului sau a celorlalti membri ai familiei. Depresia trebuie recunoscuta si tratata corespunzator, femeia avand nevoie de sprijinul celor apropiati si al unui medic de specialitate.
[ratings]
Raluca a zis
Sincer, si eu am trecut prin asa ceva, dar cu ajutorul psihologului am trecut peste destul de repede. Va rog, mamici, daca aveti cele mai mici probleme, nu ezitati sa mergeti la psiholog. Daca stati prea mult, posibil sa vi se inrautateasca starea..stiu de la o prietena..