Eruptia dentara este o afectiune des intalnita la bebelusi si se caracterizeaza prin dureri si inflamarea gingiilor. Cu toate ca aparitia primilor dintisori se poate manifesta in mod diferit la fiecare copil, tratarea primelor semne este importanta, la fel ca si ameliorarea senzatiilor de durere. In plus, de acum te-ar putea interesa si sa alegi o periuta de dinti electrica pentru cel mic, in functie de varsta. Potrivit specialistilor, periajul dentar este indicat sa fie urmat la finalul fiecarei mese bogate in alimente sanatoase.
Eruptia dintilor pana la varsta de 3 ani
In general, dentitia apare la bebelusi la finalul celor 6 luni de viata. Bineinteles, exista si mici exceptii, prin care acest moment poate sa isi faca aparitia mai debreme sau chiar mai tarziu, dupa varsta de 1 an. In plus, felul in care apar primii dintisori difera de la un bebelus la altul, motiv pentru care la unii dintre ei dintisorii pot sa apara pe rand sau chiar in perechi.
Mai intai apar incisivii centrali, pe maxilarul inferior, urmati de incisivii de pe maxilarul superior. Acestia sunt patru la numar. Apoi, rand pe rand, apar si ceilalti dintisori, pana se completeaza dentitia cu toti cei 20 – 10 dintisori sus si 10 jos.
Eruptia dentara este o etapa din viata copilului care dureaza in general pana la doi ani si jumatate sau mai mult, pana la trei ani. Mai tarziu, dintisorii de lapte incep sa cada la varsta de 6-7 ani si vor fi inlocuiti cu cei permanenti. Dentitia de lapte sau dentitia decidua cuprinde opt incisivi, opt molari si patru canini.
Principalele cunostinte pe care le putem dobandi usor cu privire la tema eruptie dentara bebelusi sunt descrise in randurile de mai jos. La fiecare sase luni apar patru dintisori noi, mai repede la fete decat la baieti. Mai intai apar cei de pe maxilarul inferior, in partea de jos. Apartitia dintilor se face in perechi, stanga-dreapta. Diferenta dintre dintii de lapte si cei permanenti este faptul ca primii sunt mai albi, iar ceilalti sunt mai ascutiti. Este de asteptat ca pana la varsta de maxim trei ani, toti dintii de lapte sa fi aparut si sa fi crescut complet.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale eruptiei dentare?
Simptomele eruptiei dentare se manifesta prin durere, indispozitie, salivatie crescuta si inflamarea gingiilor. In plus, datorita durerii copiii incep sa isi frece obrazul, ochii si urechile. Acestia devin, totodata, agitati, refuza sa manance si simt nevoia sa mestece obiecte tari sau sa isi introduca mainile si diverse jucarii mari in gura. Daca se identifica simultan mai multe simptome, alaturi de alte infectii la nivelul urechii, dar dintisorii intarzie sa apara, atunci cu siguranta este vorba de o eruptie dentara.
Simptomele resimtite sunt diferite de la un copil la altul. Unii dintre ei au mai multe, in timp ce altii mai putine. Cu toate acestea, cel mai comun dintre ele este durerea. Vizita la un medic stomatolog ar fi pasul cel mai indicat in cazul aparitiei primilor dintisori sau imediat dupa ce copilul a implinit un an.
In ceea ce priveste febra, cercetatorii Institutului American de Medicina Dentara au concluzionat ca aceasta nu poate fi asociata cu aparitia dintilor. Se recomanda contactarea unui medic pediatru in cazul intampinarii simptomelor de dificultati de inghitire, tuse, febra si frecarea urechilor, deoarece poate fi vorba de o otita sau faringita.
Remedii care sunt utile in ceea ce priveste eruptia dentara
Pentru ca aparitia eruptiei dentare la copii genereaza un disconfort puternic si ii face agitati, exista si solutii. Cateva remedii recomandate care i-ar putea ajuta sunt:
- Jucarii gingivale
Aceste jucarii arata ca niste cerculete de silicon solid si ajuta la calmarea durerilor. Inelele trebuie mai intai tinute la congelator, apoi lasate la temperatura camerei pentru cateva minute. Doar ulterior oferite copiilor pentru a se juca.
- Masaj gingival
Parintii ii pot ajuta pe copii sa treaca mai usor printre aceste simptome masandu-le gingiile. Astfel, durerea este calmata pentru cateva ore.
- Gel gingival
Gelul gingival este foarte frecvent utilizat pentru masarea gingiilor bebelusului, insa se recomanda consultarea in prealabil a medicului pediatru inaintea folosirii acestuia. Acesta te poate sfatui ce fel de gel ar fi indicat sa folosesti si in ce doza ar trebui aplicat. Avantajul gelului gingival este ca acesta are efect antiinflamator si combate febra. In plus, contine analgezic si contribuie si la reducerea inflamatiei gingiilor.
- Medicamente
Medicamentele sunt ultimul remediu impotriva durerilor cauzate de eruptia dentara. Mai intai se recomanda utilizarea unui gel sau a unei jucarii gingivale.
Pe langa aceste remedii, este necesara si stergerea constanta a salivei din jurul gurii copiilor. Acest lucru reduce posibilitatea ca pielea sa fie iritata, precum si caeruptiile cutanate sa apara. In general, acestea sunt cauzate de saliva abundente, care insoteste eruptia dentara.
Desi este un pas firesc in viata fiecarui copil, parintii trebuie sa fie alaturi de el in aceasta etapa si sa ii urmareasca evolutia, consultand medicul pediatru in prealabil.
[ratings]
Lasă un răspuns