De-a lungul timpului am avut ocazia sa intalnesc multi parinti care se plang deoarece copiii lor sunt mofturosi la mancare. Aceste mofturi pot exista din mai multe motive si din fericire exista cateva trucuri la indemana oricui prin care il poti convinge pe cel mic sa manance la fel ca ceilalti. In afara de acestea, ar fi bine sa te interesezi de la alti parinti ce mancare pentru copii mofturosi au gatit si a fost pe placul celor mici.
Din ce motive sunt copiii mofturosi la mancare?
Este foarte posibil ca inclusiv parintii sa fi fost niste copii mofturosi la mancare, asa ca nu este de mirare ca si micutul lor este mofturos in prima parte a vietii sale. In afara de asta, este posibil ca prichindelul sa aiba o stare emotionala care il afecteaza sau o boala, precum anemia. Aceasta problema de sanatate este frecventa in randul copiilor si duce la lipsa poftei de mancare, iar din pacate parintii pot crede ca au un copil care face mofturi la mancare. Un alt motiv care duce la aparitia acestor mofturi la mancare pot fi parazitii intestinali, care ii fac pe copii sa prefere intr-un mod exagerat lactatele si dulciurile sau sa manifeste o lipsa a poftei de mancare, la fel ca in cazul anemiei.
Pe langa aceste motive, copiii ar putea fi mofturosi la mancare daca nu fac activitati care sa le consume energia sau daca nu ies zilnic la o plimbare pe afara. Din nefericire, unii parinti uita ca micutii lor au nevoi energetice reduse fata de cele ale adultilor si le ofera aceeasi cantitate de mancare ca adultilor, iar inevitabil ghindocul o refuza, spre nemultumirea parintilor sau bunicilor, care il vor cataloga drept un copil mofturos la mancare. De asemenea, nu toti copiii sunt la fel si au nevoie de o cantitate diferita de mancare fata de alti copii.
Celelalte motive care ii pot face pe copii sa fie mofturosi la mancare sunt: mancarea are un aspect care nu ii este pe plac micutului sau nu are un gust bun; are loc eruptia dentara; este ocupat cu o activitate distractiva, poate un joc pe calculator sau pe consola care ii place foarte mult si refuza sa vina la masa; in casa este prea cald; persoanele alaturi de care trebuie sa ia masa nu sunt pe placul sau; a mancat deja o gustare intre mese care i-a fost de ajuns.
Ce mancare refuza cel mai des copiii mofturosi?
Cel mai frecvent se intampla ca cei mici sa fie mofturosi atunci cand aud de ficat, poate pentru ca are un aspect neplacut pentru ei si este amarui; pestele, mazarea, fasolea, varza si broccoli.
Ce solutii exista daca avem copii mofturosi la mancare?
Am pregatit pentru tine 10 sfaturi, care s-ar putea sa te ajute in legatura cu alimentatia copilasului tau si sa il transforme usor, usor dintr-un copil mofturos la mancare intr-un bun exemplu pentru ceilalti copii!
-
Fii un bun exemplu
Dupa cum stii si tu, copiii incearca sa imite ce vad in jurul lor. Asa ca, atunci cand luati masa impreuna ar fi bine sa te porti exemplar, ca sa vada ca tie iti place mult acea mancare. Daca tu sau ceilalti oameni veti face mofturi la masa si veti refuza anumite mancaruri, va fi de asteptat ca si copilul sa fie unul mofturos. Ar fi bine sa ii explici celui mic de ce este bine sa manance alimente sanatoase si sa vada inclusiv la tine ca iti plac doar astfel de alimente.
-
Mancati impreuna
Ai un copil mofturos la mancare? O solutie cu sanse mari de reusita este ca toata familia sa ia masa impreuna, cat mai des cu putinta. Chiar daca la inceput cel mic va refuza anumite alimente, nu trebuie sa il certati. Usor, usor, va incepe si el sa fie curios sa le guste, mai ales daca vede ca ceilalti membri ai familie sunt incantati de acele alimente. Nu trebuie sa fiti duri cu el daca nu vrea sa manance exact ca ceilalti, ci mai degraba sa mentineti o atmosfera placuta, relaxata, in care toata lumea se simte bine, mai ales copilasul mofturos.
-
Cat mai putine gustari intre mese!
Avand in vedere ca se intampla des ca cei mici sa refuze sa manance pentru ca pur si simplu nu le este foame, ar fi bine sa respectati un program fix pentru mese si sa nu le dati gustari intre ele. Gustarile vor face ca micutii sa nu mai doreasca sa manance odata cu ceilalti, iar astfel vor fi considerati niste copii mofturosi la mancare.
-
Atitudinea ta este foarte importanta
Chiar daca ghindocul tau este mofturos si refuza sa manance, nu trebuie sa iti pierzi calmul si rabdarea. Daca vei incepe sa fii nervoasa si sa il obligi sa manance, cu siguranta nu te va ajuta in rezolvarea problemei, din contra. Te-ar putea ajuta sa ai o atitudine pozitiva ghidul gratuit „Cele mai importante 13 recomandari ale psihologilor pentru o educatie sanatoasa a copilului tau„.
-
Petreceti timp in aer liber
Pentru a le creste pofta de mancare, copiii mofturosi trebuie sa petreaca cat mai mult timp in aer liber sau practicand diverse activitati fizice, sporturi, precum inotul sau fotbalul. Chiar daca nu este vorba de un sport, simpla petrecere a timpului liber intr-un parc ii va creste pofta de mancare. Apropo, tu stii cat este alocatia de stat pentru copii anul acesta? Acei banuti te-ar putea ajuta sa il duci macar odata pe luna intr-un loc mai special, cum ar fi un parc de distractii la munte. De asemenea, ai putea sa il inveti pe cel mic sa mearga pe bicicleta. Este foarte distractiv! Afla cum poti alege cea mai buna bicicleta pentru prichindelul tau!
-
Implicati copiii la cumparaturi
Ar fi bine ca atunci cand mergi la cumparaturi, sa il iei si pe copilasul tau. Acolo ai putea sa ii prezinti fructele, legumele si celelalte produse, sa ii povestesti ce mancare ai putea sa faci din ele si sa te consulti cu el. In acest fel se va simti implicat si vor scadea sansele sa refuze mancarea. Cu timpul, e posibi ca el sa fie cel care vine cu idei de mancare.
-
Implicati micutii la gatitul mancarii
Un alt truc prin care ii vei face pe copiii mofturosi sa manance este sa il implici si in gatitul mancarii, nu doar in cumpararea ingredientelor. In timpul prepararii hranei ii poti povesti despre cum ai invatat tu sa gatesti cand erai mica, despre ce retete de mancare pentru copii mai stii si il rogi sa te ajute sa gatesti. Acest lucru il va ajuta pe micut si pe termen lung!
-
Pune in farfurie si un aliment deja cunoscut
Stim ca este dificil sa il faci pe copil sa ii placa toate alimentele dintr-o data, asa ca cel mai eficient ar fi sa ii oferi sa manance atat un aliment cunoscut, care ii place deja, cat si unul nou, pe care il incearca pentru prima data.
-
Aranjeaza frumos mancarea
Pentru a-i atrage mai mult atentia catre mancarea gustoasa pe care ai preparat-o, te-ar ajuta daca o aranjezi cat mai frumos in platouri sau farfurii. De asemenea, ar fi bine daca vesela si tacamurile au un design interesant. Ai putea cauta in magazinele pentru copii farfurii frumoase pe care sunt imprimate personaje cunoscute din desene animate. Poate ca l-ar ajuta pe copilas sa se simta bine la masa daca are cu el jucaria preferata. Pentru fetite am inteles ca cele mai la moda jucarii sunt papusile Monster High!
-
Ofera-i din nou acelasi aliment peste ceva timp
Chiar daca micutul tau a refuzat astazi un aliment, nu inseamna ca nu il va manca vreodata. Ai putea sa incerci sa revii cu aceeasi mancare peste cateva saptamani sau sa gatesti acelasi aliment sub o alta forma. Este posibil ca prichindelul tau sa nu fie pregatit pentru acel aliment, iar asta se poate intampla cel mai des in faza de diversificare a alimentatiei bebelusilor. Iti recomandam sa te interesezi si sa comanzi din timp un scaun de masa pentru bebe!
Tu cum ai reusit sa il convingi pe copilul tau sa manance multe tipuri de mancare, la fel ca ceilalti membri ai familiei si sa nu mai fie un copil mofturos? Spune-ne in sectiunea de comentarii!
[ratings]
Ingrid a zis
Copilul meu este foarte mofturos. Nu stiu ce sa ma mai fac cu el. Multunesc pentru informatii. Mamici, voi, din proprie experienta, cum ati reusit sa il dezvatati pe cel mic?
Adriana S. a zis
Bună Ingrid. Eu am reușit să il conving pe Mihăiță să mănânce mâncare gătită după mult timp. Cel mai mult a ajutat faptul că a fost vara aceasta intr-o tabără la munte și a mâncat la fel ca ceilalți copii. În afară de asta, l-am înscris la înot și are mai multă poftă de mâncare când vine acasă. Sper să te ajute ce ți-am spus eu și îți mai sugerez să cauți pe net rețete de mâncare pentru copii mofturoși. Succes! Adriana S.