Peste tot vedem reclame la produse pentru protectie solara si nu de putine ori ne spunem ca e doar un moft. Daca noi, adultii, suntem dispusi sa riscam, pe propria piele, la propriu, ar trebui sa ne gandim de doua ori cand vine vorba de copiii nostri. Pielea unui nou-nascut este de aproape cinci ori mai delicata decat pielea unui adult, asa ca protectia solara s-ar putea sa nu iti mai para o copilarie, daca imi este permis jocul de cuvinte. Specialistii recomanda evitarea unei arsuri solare la copii, indiferent cat de mica ar fi. Se pare ca fiecare arsura creste riscul imbolnavirii de cancer de piele la varsta adulta.
Sunt de acord ca sunt foarte multe sfaturi si nenumarate produse cu factor SPF pe piata si asta face ca alegerile sa fie tot mai dificile. De aceea ne-am propus ca in randurile care urmeaza sa iti raspundem la cateva dintre intrebarile care te framanta.
Cum il protejezi pe cel mic de efectele nocive ale soarelui?
Inainte de toate, este important ca parintii sa inteleaga un aspect foarte important: protectie solara nu inseamna nicidecum privarea copilului de soare. Expunerea la soare are beneficii importante pentru dezvoltarea armonioasa a celui mic si poate cel mai cunoscut este fixarea calciului in oase. Totul tine de echilibru, iar prin protectie solara ar trebui sa se inteleaga in primul rand evitarea prelungirii excesive la soare.
Iata cateva sfaturi generale de care trebuie sa tii cont in timpul sezonul estival:
- Ai grija ca ghindocul sa fie ferit de razele soarelui in intervalul orar 11-17. Asadar, plimbarile de dimineata si de seara sunt nu doar placate, ci si lipsite de riscuri.
- Hainele celui mic trebuie sa fie subtiri, in culori deschise si din materiale care lasa pielea sa respire, cum ar fi bumbacul sau inul.
- Nu uita palariuta care are un rol foarte important in prevenirea insolatiei!
- Pentru zonele expuse la soare, neprotejate de haine, alege produse special create pentru protectie solara, cu SPF.
Care este varsta potrivita pentru utilizarea unui produs de protectie solara?
Trebuie sa stii ca alegerea unui astfel de produs depinde in primul rand de varsta copilului. Un mic ghid de alegere ar putea suna cam asa:
- 0-6 luni – nu se recomanda utilizarea unei creme de protectie. Motivele sunt evidente: pielea bebelusului este foarte sensibila, nu are inca mecanisme de aparare si orice interventie poate fi daunatoare.
- 6–12 luni – incepand cu aceasta varsta, poti opta pentru un produs de protectie solara cu factor ridicat de protectie, de preferat SPF 50.
- Peste 12 luni – dupa primul an de viata al copilului poti alege creme sau sprayuri cu factor de protectie mai mic, SPF 30, apoi chiar SPF 15.
Cum alegi cel mai eficient produs pentru protectia solara a celui mic?
Daca puiul tau a implinit deja varsta de 6 luni si sezonul estival a inceput, atunci trebuie sa te gandesti serios sa alegi un produs de protectie solara. Ca sa te asiguri ca alegi acel produs potrivit nevoilor copilului tau, tine cont de urmatoarele recomandari:
- Produsul trebuie sa fie unul destinat copiilor
- Citeste cu atentie eticheta si evita urmatoarele ingrediente: parabeni, parfum, coloranti
- Alege un produs cu factorul de protectie recomandat varstei copilului tau
- Asigura-te ca cel mic toloreaza produsul, inainte de a-l aplica pe suprafete mari. Poti face acest lucru prin aplicarea unei mici cantitati de crema sau spray pe o portiune de piele si asteptand activarea ingredientelor pentru a observa care este reactia pielii
- Daca mergi cu cel mic in vacanta la mare, ar fi indicat sa alegi un produs rezistent la apa. Asta nu inseamna ca nu vei aplica de cate ori este necesar intr-o zi
- Indreapta-te catre produsele cu cele mai bune recenzii din partea parintilor, dar testeaza inainte eficienta pe pielea copilului tau
Cateva lucuri mai putin cunoscute despre protectia solara
Indiferent de tipul de produs de protectie ales, nu uita sa tii cont de sfaturile generale anterior mentionate! Ele sunt universal valabile si sunt complementare utilizarii unui produs special.
O zi innorata nu inseamna o zi lipsita de grija protectiei solare. Razele UV pot trece chiar si prin nori. Asa cum nici joaca afara, la umbra, nu este total inofensiva. Protectia solara se impune in fiecare zi a sezonului cald, fara exceptii.
Un lucru mai putin stiut este si faptul ca un produs de protectie solara nu este eficient decat daca este aplicat cu aproximativ o jumatate de ora inainte de expunerea la soare. De ce? Pentru ca ingredientele protectoare din compozitia produsului au nevoie de timp pentru a deveni active.
Speram ca sfaturile noastre sa te ajute sa iti protejezi puiul de efectele nocive ale expunerii la soare. Daca ti se par utile, da mai departe prietenilor care sunt la randul lor parinti.
[ratings]
Sabau Catalina a zis
Cand am fost la mare am reusit sa ii protejam pe cei doi baietei ai nostri folosind creme cu factor de protectie SPF 50 si le-am achizitionat niste bascute dragute. Imi aduc aminte ca atunci cand eram mica nu ma protejam de soare si mereu aveam pielea rosie si dureri de cap dupa o zi de plaja..