Orice parinte isi doreste sa aiba un copil perfect sanatos, de aceea incearca sa fie cat mai informat. Desi acest stafilococ auriu reprezinta una dintre cauzele majore care produc infectiile sanguine, se cunosc prea putine informatii despre aceste infectii la copii. De aceea, in ultimii ani, tot mai multe studii au fost efectuate.
Urmatorul articol isi propune sa ajute parintii cu raspunsurile la cateva intrebari care se ivesc in legatura cu stafilocul auriu si infectia pe care acesta o poate provoca copilului.
1. Ce este infectia cu stafilococ auriu?
Pe scurt, stafilococul este o bacterie care provoaca infectii, dar stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) este specia care provoaca cele mai multe imbolnaviri.
In cele mai multe cazuri, stafilococul auriu se afla deja pe pielea copilului si traieste fara sa provoace probleme pe pielea din zona gurii si a nasului, precum si in zona intima. Dar atunci cand exista o leziune a pielii bacteria poate patrunde in organism, provocand o infectie.
Infectia cu stafilococ auriu poate cunoaste diverse forme, de la cele usoare, localizate la nivelul pielii la afectiuni mult mai grave, reprezentate de infectiile sanguine sau chiar ale plamanilor. Bacteria poate fi periculoasa si prin faptul ca determina eliminarea de toxine care duc la diverse intoxicatii (intoxicatie alimentara, sindromul șocului toxic).
2. Cum se raspandeste infectia cu stafilococ auriu?
Am mentionat deja ca stafilococul auriu se poate gasi in anumite zone cutanate. Din acest motiv, principala forma de raspandire a bacteriei este contactul cu persoana infectata, dar si indirect, prin contactul cu suprafetele contaminate.
Un copil poate contamina si alti copii din jur, dar poate sa transfere bacterii dintr-o zona a corpului lor in alta – prin maini murdare sau cu unghii murdare. Copiii pot raspandi foarte usor bacteria, de aceea este necesara o permanenta actualizare a regulilor de igiena a mainilor. Apa si sapunul sa fie buni prieteni ai celui mic! De asemenea, este recomandat ca copiii sa faca anual vaccinul antigripal.
O atentie sporita trebuie acordata copiilor care au arsuri sau eczeme pe piele, pentru ca sunt predispusi sa dezvolte o infectie cu stafilococ auriu.
3. Care sunt simptomele infectiei cu stafilococ auriu la copii?
Pentru ca poarta de intrare in organism a infectiei este pielea, primele indicii ale contaminarii vor fi infectii la nivelul pielii. Dintre acestea, amintim pe cele mai comune la copii:
- Roseata la nivelul pielii
- Eczeme
- Vezicule pline cu lichid
- Pustule asemanatoare muscaturii de paianjen
- Abcese cutanate ce pot duce la furuncule
Din pacate, nu este deloc usor ca parintii sa isi dea seama ca cel mic se confrunta cu o infectie cu stafilococ auriu. Majoritatea simptomelor mentionate mai sus pot fi confundate cu urme ale unei lovituri sau muscaturi de insecte, ori chiar ale unei aparent banale intoxicatii. Daca lucrurile nu se amelioreaza de la sine, apelati imediat la medic. Doar acesta poate pune un diagnostic corect in urma unui test cutanat.
4. Cum pot preveni infectia cu stafilococ auriu?
Tot mai multi parinti se intreaba daca si cum pot preveni infectia cu stafilococ auriu la copiii lor. Iata cateva reguli elementare de preventie a infectarii cu S. auriu:
- Spalati mainile copiilor cu apa si sapun
In cazul in care acest lucru nu este posibil, este indicat sa stergeti mainile celui mic cu servetele umede dezinfectate. In crese, gradinite si scoli este recomandata utilizarea periodica a dezinfectantului lichid.
- Spalati hainele si lenjeriile la temperaturi ridicate
Desi cel mai des mamicile utilizeaza programele scurte ale masinii de spalat si implicit, temperaturi scazute, in cazul spalarii hainelor copiilor si a lenjeriilor este de preferat spalarea la temperaturi mai ridicate, care sa inlature eventuale bacterii.
- Nu imprumutati hainele copiilor
Chiar daca pare un lucru inofensiv, sa imprumuti hainele cand vine vorba despre copii nu este un lucru recomandat. E o cale foarte rapida de a raspandi infectia cu stafilococ de la un copil afectat la unul sanatos.
- Evitati contactul cu persoane afectate
Aici ne referim la persoanele care au leziuni suspecte vizibile la nivelul pielii. Daca observati oricare dintre problemele enumerate mai sus, la simptome, evitati ca cel mic sa aiba contact cu pielea sau zonele contaminate.
5. Cand este cazul sa merg cu copilul la doctor?
Sfatul nostru este sa nu amanati vizita la medic cand suspectati o infectie. Nu este cazul sa va panicati la prima roseata a pielii celui mic, dar nici sa ignorati o rana care se inroseste, se umfla sau pare ca frige atunci cand atingeti zona.
Ideal ar fi sa puteti preveni infectia cu stafilococ auriu, dar avand in vedere ca nu sunteti permanent langa copil si ca acesta merge in colectivitate, invatati-l regulile elementare de igiena. Iar daca observati simptome care se agraveaza, semn al unei posibile infectii, mergeti negresit la medic pentru diagnostic si tratament corect.
Tot pentru a ne proteja copiii de eventuale infectii, iti recomand si chiar insist, sa urmezi schema de vaccinare pentru imunizarea copiilor. Am facut un articol special pentru asta. Merita toata atentia ta. De asemenea, poate ca inca nu ai aflat, dar, tot pentru sanatatea micutului, ar trebui ca in camera lui sa se afle permanent un umidificator. Vezi care sunt avantajele si cum contribuie la sanatatea ghindocului.
[ratings]
Lasă un răspuns