Momentul in care ai decis sa devii mama a sosit? Pe langa bucuria deciziei apar nenumarate temeri si intrebari firesti. Este posibil ca drumul sa nu fie intotdeauna atat de simplu pe cat sperai, insa nu uita ce satisfactie imensa te va astepta la capatul lui: iti vei tine in brate puiul de om. Povestea aceasta minunata ar trebui sa inceapa cu un test de ovulatie, pentru a te asigura ca iti cresti sansele de a ramane insarcinata. Daca nu stii foarte multe lucruri despre acest subiect, in randurile care urmeaza ne-am propus sa te ajutam, oferindu-ti un ghid complet de sfaturi.
Ce trebuie sa stii despre ovulatie?
Ovulatia reprezinta eliminarea de catre ovar a unui ovul matur care va fi impins prin trompa uterina catre uter, unde va supravietui intre 12 si 48 de ore. Daca nu are loc fertilizarea, ovulul se va distruge si va fi absorbit in peretele uterului. In schimb, daca fertilizarea are loc, ovulul fertilizat va ajunge in peretele uterin abia dupa 6-12 zile.
Cea mai comuna intrebare este Cand are loc ovulatia? Majoritatea femeilor stiu regula lui 14, adica ovulatia are loc in a 14-a zi a ciclului menstrual. Insa un procent scazut de femei au un ciclu regulat, de 28 de zile, asa ca este absolut firesc ca si ovulatia sa fie influentata de acest aspect.
Exista unele simptome care pot indica perioada fertila, cum ar fi:
- modificarea aspectului si a cantitatii de secretie vaginala
- cresterea temperaturii bazale
- usoare crampe abdominale
- sensibilitatea sanilor.
Insa agitatia vietii cotidiene le impiedica uneori pe femei sa acorde importanta acestor aspecte. De aceea, identificarea perioadei in care are loc ovulatia nu poate fi lasata la voia intamplarii.
Cum poti afla care este perioada fertila?
Daca luam in calcul simptomele prezentate anterior putem ajunge la concluzia ca o femeie ar putea utiliza una sau mai multe metode pentru a afla cand are loc ovulatia si implicit, cand este fertila. Iata-le pe cele mai utilizate:
- Metoda calendarului
Cum spuneam, foarte putine femei au un ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, astfel incat sa poata spune ca au ovulatia in ziua a 14-a a ciclului. Cele mai multe femei au un ciclu neregulat, de 28-32 de zile. De aceea, calcularea in functie de durata ciclului nu este nici usoara, nici sigura.
- Metoda masurarii temperaturii bazale
S-a constat ca imediat dupa producerea ovulatiei, temperatura corpului poate creste cu pana la 0.5° C. Practic, o femeie isi poate masura temperatura zilnic, inainte de a cobori din pat si poate nota temperatura respectiva. Insa nu este sigura, din simplul motiv ca o temperatura mai ridicata indica faptul ca ovulatia deja s-a produs, deci raman cel mult 24 de ore pentru conceperea unui copil.
- Metoda predictiei cu ajutorul unui test de ovulatie
Desi nu foarte cunoscuta, din pacate, aceasta metoda este sigura in proportie de 99%. Va vine sa credeti cat de mult au evoluat lucrurile in ultimele decenii? Cate posibilitati la indemana au femeile si totusi zilnic milioane de femei se confrunta cu nesiguranta?
Ce este un test de ovulatie?
Testele de ovulatie au capacitatea de a depista prezenta hormonului feminin LH (hormonului luteinizat) in urina, acesta indicand cu precizie momentul ovulatiei. Practic, daca rezultatele unui astfel de test sunt pozitive, ovulatia se va produce in urmatoarele 24-48 de ore. Cunoasterea acestui aspect creste semnificativ sansele de a ramane insarcinata.
Cum se foloseste un test hormonal?
Testele de ovulatie se prezinta sub forma unor kituri care vin cu instructiuni de utilizare. In cutie vei gasi benzi care depisteaza prezenta hormonului feminin LH. Pasii care trebuie urmati pentru a avea rezultate corecte sunt urmatorii:
- Urina se colecteaza dupa amiaza si seara, cand hormonul LH este sintetizat in organism.
- Inainte cu aproximativ 2 ore inainte de efectuarea testului se reduce cantitatea de lichide consumata, pentru a nu diminua cantitatea de LH
- Urina se colecteaza intr-un recipient curat, iar banda de testare se introduce imediat dupa desfacerea din ambalajul de protectie, conform instructiunilor
- Banda se asaza in pozitie orizontala, pe o suprafata plana si se asteapta timpul indicat pe ambalaj (in jur de 5 minute)
- Cum interpretezi testul: se verifica mai intai daca testul este valid ( in general, prin aparitia unei liniute); apoi se verifica dupa timpul indicat. Daca nu se modifica nimic, atunci nu esti in perioada de ovulatie si este indicat sa repeti testul si in ziua urmatoare, in aceleasi conditii. In schimb, daca apare si o a doua liniuta sau liniuta se coloreaza, e semn ca ovulatia se apropie.
Testele de ovulatie sunt extrem de eficiente, usor de utilizat si au un pret mai mult decat accesibil.
Tu ai folosit pana acum un test de ovulatie? Daca da, impartaseste cu noi experienta si spune-le si prietenelor din comunitatea Ghindoc.ro, care au fost testele care te-au ajutat sa obtii rezultatele corecte mult asteptate? Si s-ar putea sa te pregatesti pentru un micut. Asa ca te va ajuta articolul nostru special: prima luna din viata bebelusului.
[ratings]
Lasă un răspuns