Ghindoc.ro

Ofera tot ce-i mai bun copilului tau!

  • Blog
    • Educatie
    • Igiena si ingrijire
    • Camera copilului
    • La joaca
    • La masa
    • La plimbare
    • Mamici
  • Harta serviciilor pentru copii
  • Despre noi
  • Contact
Acasa » Educatie » Iti e teama ca cel mic se va acomoda cu greu la gradinita?

Iti e teama ca cel mic se va acomoda cu greu la gradinita?

Publicat de Echipa Ghindoc.ro Un comentariu

acomodarea la gradinita este dificila pentru majoritatea copiilorDupa ce am vorbit despre beneficiile gradinitei intr-un articol anterior, a sosit momentul sa iti dau niste sfaturi care au functionat de minune la multi parinti in momentul in care si-au dus copiii la gradinita pentru prima oara. Iti recomand sa citesti cu atentie urmatoarele informatii pretioase, astfel incat copilul tau sa fie pregatit pentru gradinita inca din prima zi.

Cum alegi gradinita la care sa il duci pe cel mic

O gradinita aleasa cu grija il va face pe cel mic sa se simta bine si sa nu spuna niciodata ca nu ii place acolo. Va trebui sa incepi cautarea gradinitei la care sa il duci pe cel mic cu ceva timp inainte sa fie momentul in care sa mearga acolo efectiv, cu cel putin 5-6 luni inainte. Iti recomand ca pentru inceput sa intrebi alti parinti ai caror copii au inceput deja gradinita ce parere au despre locul respectiv sau sa citesti recenzii de pe internet. Intre timp ai putea sa te gandesti la ce ti-ai dori tu de la acea gradinita, de exemplu locatia, programul, costul, conditiile oferite.

La ce sa fii atenta inainte sa alegi gradinita la care il inscrii pe micut

sfaturi pentru ca ghindocul tau sa faca pasul rapidEste clar ca nu poti gasi niciunde gradinita perfecta, asa ca va trebui sa alegi gradinita care ti se potriveste tie cel mai bine. Haide sa detaliem impreuna cateva cerinte importante:

  • locatia gradinitei

Dupa cum stii si tu, timpul este cea mai importanta resursa pe care o ai. Daca esti si angajata, simti foarte usor cum timpul se scurge rapid si nu ai timp sa faci tot ceea ce ti-ai propus. Daca si tu esti un parinte caruia nu ii place sa piarda mult timp in trafic, iti recomand sa alegi o gradinita care este localizata aproape de zona in care locuiesti, chair daca nu este cea mai faimoasa din oras. In afara de faptul ca nu vei mai pierde timpul pe drum si vei economisi niste banuti, ghindocul tau nu se va mai plictisi, iar in plus va putea lega prietenii cu alti copilasi care locuiesc aproape, pe care ii poate intalni si in timpul liber, in parculet sau la petrecerile aniverare. Vezi, obtii mai multe avantaje daca alegi o gradinita aproape de casa.

  • programul 

La fel ca la punctul precedent, daca esti o mamica angajata programul gradinitei iti poate influenta alegerea. De obicei, la orice gradinita programul incepe de dimineata pe la 7:30 – 8:00, dar nu toate au program prelungit. Asa ca, daca ai vrea ca micutul tau sa stea pana dupa-amiaza la gradinita, intereseaza-te de o gradinita cu program prelungit.

  • conditiile oferite

Avand in vedere ca citesti blogul nostru, stim cu siguranta ca iti doresti sa ii oferi copilului tau tot ce-i mai bun. Daca ne referim la gradinita, aceasta ar fi bine sa aiba toate dotarile si confortul pentru ca timpul petrecut de prichindelul tau acolo sa fie de calitate. O gradinita obisnuita ar trebui sa arate bine, sa aiba incaperi suficient de mari raportat la numarul de copii, jucarii, sala de mese, spatiu de joaca in aer liber, paturi confortabile, grupuri sanitare separate pentru baietei si fetite.

  • personalul gradinitei

Angajatii care lucreaza la gradinita respectiva pot face ca experienta celui mic sa fie una placuta, de neuitat sau una care ii poate afecta viata. Educatoarele sunt foarte importante, deoarece ele vor sta cu micutul tot timpul zilei, asa ca ar fi bine sa te asiguri ca sunt prietenoase, bine pregatite si stiu cum sa se comporte cu copiii. Desigur, mai sunt si alti angajati ai gradinitei despre care trebuie sa stii daca isi fac treaba bine, cum ar fi bucataresele sau persoanele responsabile cu curatenia.

Ce tip de gradinita sa alegi?

gradinita privata sau gradinita de stat? Ce sa aleg?Gradinita de stat sau gradinita privata (particulara)?

In ultima perioada au aparut multe gradinite private (particulare) in marile orase si multi parinti iau in considerare sa il inscrie pe cel mic la o astfel de gradinita. Pe scurt, vreau sa iti spun ca niciuna dintre gradinite nu este mai buna decat cealalta, ambele au aceeasi programa didactica si la ambele copilul poate invata o optional limba straina. Principala diferenta este data de cost, mai exact la gradinita privata parintele plateste totul, pe cand la cea de stat parintele plateste in mare parte doar masa.

Gradinita Montessori sau gradinita Waldorf?

Montessori si Waldorf sunt doua sisteme educationale neconventionale foarte cunoscute, care au fost adoptate si de unele gradinite private (particulare) din Romania, fiindca multi parinti au devenit interesati de ele. Gradinita Montessori se bazeaza pe principiile educatiei Montessori si pune acctentul pe dezvoltarea laturii independente a micutului, lasandu-i libertatea sa aleaga ce vrea sa invete, timp in care profesorul este doar un ghid. In comparatie cu gradinita Montessori, la sistemul Waldorf este pus accentul pe creativitatea copilasului, iar profesorul este cel care preda.

Sfaturi parintesti pentru a-l pregati pe cel mic pentru gradinita

Sper ca cele scrise de mine mai sus te-au ajutat deja sau te vor indruma sa faci alegerea cea mai buna pentru copilasul tau, asa ca haide sa vedem ce poti face astfel incat cel mic sa nu planga atunci cand il duci prima data la gradinita si sa nu fie suparat ca nu mai este cu persoanele cunoscute din familie.

  1. Prezinta-i pe scurt gradinita

Primul pas pe care il poate face o mamica inainte sa il duca pe cel mic la gradinita este sa ii povesteasca din timp despre gradinita si sa mearga impreuna cu el in vizita la gradinita, sa ii arate unde isi va petrece timpul peste cateva luni si sa ii spuna despre cum se va distra alaturi de alti copii de varsta lui.

  1. Invata-l sa poata sta cateva ore fara tine

Inainte de inceperea oficiala a gradinite asigura-te ca puiutul tau poate sta singurel fara tine. Ai putea sa faci mai multe incercari, lasandu-l sa stea cu alti membri ai familiei sau cu prieteni apropiati si sa vezi cum reactioneaza. In afara de asta, ar fi bine sa il inveti sa spuna cand vrea la baie, sa se spele pe manute, sa se imbrace sau sa dezbrace singurel, sa manance singur si sa spuna cand are o problema.

  1. Invata-l sa socializeze

    inca 5 idei despre acomodarea usoara a copiilor la gradinita

Unii copii sunt sociabili in mod nativ, pe cand altii trebuiesc putin ajutati. De exemplu, ai putea sa va intalniti cu alti parinti care au copii de varsta lui si sa il inveti cateva reguli de buna purtare, cum ar fi sa salute, sa spuna cum il cheama, sa poarte un dialog si sa se joace impreuna cu ceilalti, nu separat de ei.

  1. Pregateste totul impreuna cu el

Inainte de inceperea gradinitei, tu si copilul tau trebuie sa achizitionati tot ce va avea el nevoie pentru la gradi. Nu face alegerile de una singura, ci cere-i parerea si lui, astfel incat sa fie multumit de acele obiecte si sa se simta bine cu ele cand ajunge la mult-asteptata gradinita. Totodata, ai putea sa ii pui in ghiozdanel si jucaria preferata sau ceva care sa ii aminteasca de tine.

  1. Clipa despartirii

A sosit in sfarsit si ziua de inceput a gradinitei, iar atat mama, cat si micutul sunt emotionati. Ce este de facut? Cel mai bine este sa ii povestesti prichindelului tau ca esti sigura ca el se va distra de minune la gradinita si ca te vei intoarce dupa el peste cateva ore. La inceput copiii isi imagineaza ca parintii lor nu mai vin sa ii ia de acolo niciodata si se ingrijoreaza. Asigura-l intr-o maniera optimista ca totul va fi bine si nu te grabi sa pleci. Daca l-ai pregatit din timp pentru prima zi de gradinita si ai ales cu grija cea mai buna gradinita pentru micut, nici tu ca mamica nu ai de ce sa iti faci griji, pentru ca el este pe mani bune.

Dupa prima zi de gradinita poti merge sa il iei impreuna cu tati si sa il lasati sa va povesteasca cum a decurs prima zi. Ca sa il faceti sa se simta si mai bine, ati putea sa il scoateti la o plimbare cu tricicleta sau cu masinuta electrica.

Cum a fost pentru voi prima zi in care ati mers cu cel mic la gradinita?
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)

Încarc...

Citeste si:

  • Bullying in gradinita si scoala. Cum reusim sa il combatem?Bullying in gradinita si scoala. Cum reusim sa il combatem?
  • Cum scapi de febra la copii? Iata cele mai bune remediiCum scapi de febra la copii? Iata cele mai bune remedii
  • Pensie alimentara – descopera aici detaliile pe care trebuie sa le stiiPensie alimentara – descopera aici detaliile pe care trebuie sa le stii
  • Scoala de Sah organizeaza concursul de Sah online CUPA CSUScoala de Sah organizeaza concursul de Sah online CUPA CSU

Vrei sa faci parte din comunitatea Ghindoc.ro?

Primesti GRATUIT ghidul nostru:"Cele mai importante 13 recomandari ale psihologilor pentru o educatie sanatoasa a copilului tau"

Comentarii

  1. Alexa a zis

    21 august 2018 la ora 15:57

    Multumesc mult pt. sfaturi !
    Baietelul meu incepe grupa mica luna viitoare si sunt putin ingrijjorata ca ii va fi greu daca nu ma vede langa el. Voi aplica tot ce ati spus.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cauta pe site

Retele de socializare

  • Facebook
  • Instagram

Avem un cadou pentru tine!


Suntem aici pentru tine!

Te ajutam sa ii oferi copilului tau tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Folosind Platforma online Ghindoc.ro vei gasi cu usurinta o multime de servicii din Bucuresti destinate copiilor! Totul se afla acum la un click distanta.

Despre Ghindoc.ro

Suntem o echipa tanara, ambitioasa, care vrea sa ajute la dezvoltarea copilului tau. Prin implicarea in educatie si cresterea armonioasa a micutilor, dezvoltam adevarate valori in societate, cu care ne putem mandri peste ani.

  • Politica de cookies
  • Termeni si conditii
  • Politica de confidentialitate
  • Cum functioneaza?

Toate drepturile rezervate © 2023 · Ghindoc.ro

Daca vrei sa ne adresezi o intrebare, daca ai sugestii de imbunatatire a serviciilor oferite sau daca vrei sa colaboram, te asteptam pe pagina de contact.

Textele prezente pe site sunt proprietatea ghindoc.ro si nu pot fi preluate fara acord scris.

Pentru imbunatatirea serviciilor oferite, site-ul Ghindoc.ro foloseste Cookies. Accepta Refuza Citeste mai mult
Politica Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ