Alaptarea se refera la hranirea nou-nascutului cu lapte matern direct de la sanul mamicii sau cu ajutorul biberonului. Este un proces natural, la fel ca nasterea si foarte important pentru proaspata mamica si bebelus. In acest articol mi-am propus sa iti prezint cateva informatii utile despre alaptare, precum avantajele acesteia si sa iti spun de o solutie moderna, prin care copilasul tau sa fie hranit cu lapte matern chiar si atunci cand nu te afli acasa.
Avantajele alaptarii
Este bine de stiut ca alaptarea are multiple avantaje atat pentru nou-nascut, cat si pentru mamica. In primul rand, se realizeaza o legatura speciala de afectiune intre bebelus si mama, deoarece micutul se va obisnui cu vocea mamei, mirosul si pielea ei si se va simti in siguranta ori de cate ori se afla in prezenta mamei. Atunci cand nou-nascutul este hranit de la san, acesta va putea sa suga cat lapte are nevoie si nu va avea deloc probleme cu digerarea lui. Totodata, bebelusul isi va dezvolta muschii fetei si va fi protejat de riscul unor infectii sau boli, precum infectii respiratorii, anemie, diabet juvenil, boli intestinale, obezitate sau boli cardio-vasculare cand va fi adult. S-a demonstrat ca bebelusii care consuma lapte matern au un risc mai mic de reactii alergice la alimente.
In perioada in care alapteaza, ciclul mentrual al mamicii va fi intarziat si astfel nu isi va face aparitia o noua sarcina. De asemenea, un alt avantaj al alaptarii pentru mama este ca reduce semnificativ riscul de cancer de san si riscurile de osteoporoza si anemie. Alaptarea va contribui la revenirea uterului in pozitia initiala si o va ajuta pe proaspata mamica sa revina mai rapid la forma pe care o avea inainte de a fi graviduta, deoarece odata cu producerea laptelui matern va aparea si un consum de energie, astfel ca va mai pierde din kilogramele nedorite.
Hranirea bebelusului cu lapte matern o va ajuta pe mamica sa faca economie, deoarece nu va fi nevoita sa achizitioneze lapte praf sau formule de lapte, ceea ce va fi si mai confortabil, deoarece nu va trebuie sa il procure de la magazin. In plus, laptele matern este gratuit, se afla mereu la temperatura adecvata si poate fi servit crud, nefiert.
In primele 6 luni de viata ale nou-nascutului este recomandata hranirea exclusiva cu lapte matern, fara alte suplimente, daca medicul nu a recomandat asta. Laptele matern contine toate substantele nutritive de care are nevoie un nou-nascut, compozitia laptelui schimbandu-se odata cu dezvoltarea bebelusului. Daca mamica este plecata, de exemplu la serviciu si nu poate sta in permanenta cu bebelusul ei, cel mai bine este sa ii lase lapte matern si sa nu foloseasca lapte praf.
Ce solutii exista pentru cazurile in care mamica nu este acasa?
Cea mai buna solutie pentru mamicile care tin la sanatatea pruncului lor si vor sa ii ofere lapte matern inclusiv in momentele in care nu se afla impreuna este utilizarea unei pompe de san si depozitarea laptelui in congelator, urmata apoi de hranirea bebelusului cu lapte din biberon. Daca nu stiai deja, depozitarea laptelui se poate face in congelator utilizand recipiente speciale, dar nu in partea din fata a lui, fiindca se poate dezgheta.
Din ce in ce mai multe mamici prefera sa cumpere pompe de san electrice, fiindca sunt mai eficiente fata de cele manuale. Cu ajutorul unei pompe de san electrice mamica va putea pompa laptele din sanii ei rapid si fara prea mare efort, timp in care ea se poate odihni. O astfel de pompa de san se poate dovedi utila mai ales atunci cand apare „furia laptelui”, moment in care sanii sunt plini, durerosi si fierbinti.
Recomandare pompa de san electrica
Daca ti se pare utila o pompa de san electrica atunci vreau sa iti recomand una cu un raport calitate/pret foarte bun. Pompa de san electrica Kidscare KC103 are atat o functie de aspiratie cu 15 nivele de reglare, cat si o functie de stimulare (de masa), cu 10 nivele de reglare. Imi place mult ca are un motor silentios, afisaj LCD si poate imita suptul normal al bebelusului. Este o pompa de san electrica foarte apreciata de clienti, care include in pachet in afara de pompa un recipient de 130ml in care poti pastra laptele, un suport pentru capacul pompei sau sticla, o tetina din silicon, un adaptor si cablu USB pentru alimentarea cu curent electric si o diafragma din silicon de rezerva.
[ratings]
Elena Burlacu a zis
Si eu folosesc pompa Kidscare, sunt incantata de ea.
Mirabela a zis
Din fericire, am avut norocul sa pot alapta toate cele 6 luni. Am folosit ocazional si pompa de san. Desi nu este foarte comoda, este absolut necesara pentru momentele in care pleci de acasa…
Dan Luminița a zis
Dacă lipsesc de acasă ore mai pun laptele la congelator?