Alaptarea este o prima etapa emotionanta din viata mamei si a nou-nascutului, fiindca se realizeaza o apropiere unica intre acestia. Bebelusul va primi atat hrana necesara, cat si un sentiment de alinare si de siguranta. Prin intermediul articolului nostru ne dorim sa ii oferim mamicii raspunsurile la nedumeririle pe care este normal sa le aiba, mai ales daca acum a venit sau urmeaza sa vina pe lume primul ei copilas.
Laptele matern. Cand apare si cum este el la inceput?
Dupa aparitia sarcinii, sanii viitoarei mamici incep sa creasca in volum, iar incepand cu cea de-a saisprezecea saptamana de sarcina isi va face aparita „primul lapte”, cunoscut si sub numele de colostru. Colostrul va fi prima masa a nou-nascutului, iar diferenta dintre acesta si laptele obisnuit este dat de consistenta si de culoare, dupa cum puteti vedea in imaginea alaturata.
Mai trebuie mentionat faptul ca acest lichid este benefic micutului, deoarece este un lichid bogat in vitamine, minerale si anticorpi si va fi secretat doar in primele zile dupa nastere, ulterior modificandu-se intr-un lapte de tranzitie, care mai apoi devine laptele matur, de culoare alba, mai apos si subtire.
Calitatea laptelui. Orice mama are lapte bun?
Raspunsul este da, orice mamica are lapte pe care i-l poate oferi bebelusului ei, cat timp ea este sanatoasa. Imediat dupa nastere pot exista anumite persoane care pot spune ca laptele nu este bun daca are o culoare mai neobisnuita (straveziu), diferita de alb, ceea ce nu este adevarat. Acest lapte este asa pentru ca este colostrul, de care am povestit putin mai sus. Laptele matern este hrana cea mai indicata pe care trebuie sa o primeasca un nou-nascut.
Beneficiile alaptarii
Cel mai important beneficiu al alaptarii este ca se realizeaza cu lapte matern care este 100% natural si contine tot ce ii este necesar unui nou-nascut pentru cresterea si dezvoltarea sa. Este bine de stiut ca acest tip de lapte ii va intari sistemul imunitar, deoarece contine anticorpi, care au rolul de a-l proteja pe micut de posibilele infectii sau alergii. De asemenea, alaptarea il va ajuta pe cel mic sa isi dezvolte o dentitie sanatoasa si va reduce riscul de obezitate.
Alaptarea ajuta extrem de mult la relatia apropiata dintre mama si pruncul ei, fiindca se vor putea bucura de momente frumoase petrecute impreuna. Parintii vor putea economisi timp si bani in primii ani daca bebelusul lor este alaptat, pentru ca nu vor fii nevoiti sa cumpere lapte si nici sa il prepare.
Alte beneficii ale alaptarii sunt:
– ajuta la dezvoltarea corecta a intregului sistem osos;
– reduce riscul de dezvoltare a diabetului zaharat in cazul copilului;
– va intarzia aparitia menstruatiei in cazul mamicii;
– accelereaza arderea caloriilor si o ajuta pe mama sa scape de kilogramele in plus acumulate in timpul sarcinii.
Recomandari pentru alaptarea corecta a bebelusilor
Conform recomandarilor actuale, cel mai bine este daca bebelusul este pus la san doar atunci cand cere, pentru ca el stie cel mai bine cand ii este sete sau foame. Probabil anumite persoane isi doresc sa respecte cantitatile recomandate in carti pentru varsta si greutatea copilului, dar ele sunt doar orientative. Daca ii oferim lapte doar atunci cand are nevoie de el, vom preveni aparitia obezitatii.
De cele mai multe ori, bebelusii sunt mai agitati dupa ce au supt lapte de la sanul mamei si de aceea, ei trebuie ajutati sa elimine surplusul de aer aflat in burtica, intrat in acelasi timp cu laptele. In acest caz, ei trebuiesc ridicati si ajutati sa ragaie. Totusi, in anumite situatii, de exemplu daca cel mic adoarme la san, nu mai este nevoie sa facem asta.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca hranirea unui copil nou-nascut sa fie facuta in primele 6 luni doar cu lapte matern, fara niciun alt supliment. In situatiile in care mama nu poate fii tot timpul langa copilul ei, cel mai bine este ca alimentatia bebelusului sa fie facuta cu lapte muls de la aceasta. Nu este necesara suplimentarea laptelui matern cu lapte praf, decat in cazul in care medicul pediatru a considerat ca este necesara.
Avand in vedere ca esti interesata de subiectul alaptarii este foarte posibil sa ai un bebelus de scurt timp sau care se va naste curand. In acest caz, vreau sa iti spun ca avem un articol frumos pe care ti-l recomand cu drag referitor la prima luna din viata unui bebelus.
Daca ti-a placut articolul nostru despre alaptare te incurajam sa ii acorzi o nota si sa ne lasi un comentariu in care sa ne spui parerea ta.
[ratings]
stefaniaa a zis
eu am urmat sfaturile soacrei si o sa-l alaptez pe L. pana la 6 luni