Dupa ce ai trecut cu succes peste emotiile primei luni de la venirea pe lume a copilasului tau probabil ai inceput sa te informezi cu privire la alimentele si lichidele pe care va trebui sa i le oferi micutului in urmatorele luni. Astazi ne-am propus sa te lamurim in legatura cu momentul din care este bine pentru un bebelus sa inceapa sa bea apa si ce fel sa fie aceasta.
Care este momentul in care putem incepe sa ii dam apa bebelusului?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in primele 6 luni de la nastere nou-nascutii trebuie sa fie hraniti doar cu lapte si totodata contraindica consumul de apa de catre acestia. Pana la varsta de 6 luni, bebelusii au asigurata intreaga cantitate de lichide de care au nevoie pentru a se dezvolta din laptele matern al mamicii, atunci cand sunt alaptati natural sau din formulele de lapte adaptate pentru ei, in cazul in care sunt alimentati artificial.
Momentul ideal din care le puteti oferi apa bebelusilor vostri este dupa ce acestia ajung la varsta de 6 luni, atunci cand incepe diversificarea alimentatiei. Mai exact, micutii se vor hidrata nu numai cu apa, ci si cu ajutorul fructelor, legumelor, supelor sau ceaiurilor. Este bine de stiut ca micutii nu trebuiesc fortati sa consume apa daca acestia nu vor, fiindca este posibil sa fi consumat deja cantitatea de lichide necesara.
De ce nu este bine ca bebelusii sa consume apa pana nu au implinit 6 luni?
In cazul in care bebelusii vor consuma apa inainte sa aiba varsta de 6 luni, pot aparea anumite probleme nedorite. Spre exemplu, stomacul de mici dimensiuni al bebelusului va fi umplut si nu va mai putea sa fie alimentat atat cat are nevoie organismul lui, ceea ce va duce la lipsa nutrientilor si ii va afecta dezvoltarea.
Alte probleme pe care le-ar putea cauza consumul prematur de apa sunt diareea si malnutritia. Malnutritia poate aparea in momentele in care parintii vor sa ii ofere hidratare suplimentara bebelusului lor sau vor sa economiseasca cativa banuti, astfel ca dilueaza formulele de lapte cu care ii hranesc. Aceasta poate conduce la aparitia unor tulburari neurologice grave si irecuperabile.
Cea mai grava problema pe care o poate cauza consumul de apa inainte de implinirea varstei de 6 luni este intoxicatia cu apa. Aceasta apare atunci cand creste in exces cantitatea de lichid care circula prin vasele de sange, astfel ajungandu-se la o „diluare” a electrolitilor din sange si implicit la scaderea nivelului de sodiu din corp.
Ce fel de apa ii putem oferi bebelusului nostru?
Cu privire la tipul de apa pe care il poate consuma un bebelus trebuie sa va spunem ca nu poate fi de orice fel, deoarece un nou-nascut are imunitatea scazuta si un sistem digestiv dezvoltat incomplet, astfel ca trebuie sa fim foarte atente ce apa ii dam sa bea. Cel mai bine este sa va consultati mai intai cu medicul pediatru.
Daca doriti sa cumparati apa imbuteliata de la magazin este bine ca pe aceasta sa fie mentionat faptul ca este recomadata de Societatea Romana de Pediatrie. De asemenea, cumparati doar apa plata (necarbogazoasa), in niciun apa carbogazoasa (cunoscuta si drept apa minerala) sau sucuri.
Atunci cand va aflati acasa ii puteti da apa de la robinet, dar cel mai bine este sa va instalati un filtru de apa, care sa indeparteze impuritatile din compozitia ei. Daca sunteti in vizita la bunicii de la tara, evitati sa ii oferiti copilului vostru apa de la fantana sau de la izvor, deoarece nu este testata si sunt sanse mari sa contina un nivel ridicat de nitrati.
Cum sa ii dam apa bebelusului?
Daca va intrebati cum este cel mai bine sa ii oferiti apa bebelusului vostru, ar fi indicat sa nu ii puneti apa in biberon, ci sa folositi un recipient creat special pentru aceasta etapa a vietii din care sa bea inghitituri mici.
De asemenea, bebelusul trebuie sa consume apa la sfarsitul mesei sau intre mese, nicidecum imediat inainte de masa, fiindca ii va reduce pofta de mancare. Dupa ce implineste varsta de 1 an, copilasul va putea bea din ce in ce mai multa apa, acest lucru crescand o data cu cantitatea consumata de hrana solida.
Dupa cum bine stiti, sanatatea unui copil este foarte importanta, iar aceasta este mult influentata de alimentatia primita, dar si de lichidele consumate, despre care consider ca acum stii din ce moment al vietii trebuiesc primite de catre prichindei. In afara de acestea, igiena este un alt factor important care conduce la o sanatate exemplara, asa ca va sfatuim sa fiti atente si la ingrijirea zilnica a nou-nascutului.
[ratings]
Nicoleta F. a zis
Super articol! Chiar ma intrebam de cand ii pot da sa bea apa bebelusului meu, asa ca am cautat pe Google si am dat de articolul vostru. O sa tin cont de sfaturile voastre! 🙂