Zambetul este cartea de vizita a fiecaruia dintre noi, indiferent de varsta, gen sau locatie. Un zambet cald si frumos este molipsitor, dar unul sanatos este important de la varste fragede. Din pacate insa, nu toti suntem inzestrati din nastere cu un zambet perfect, aceasta fiind totodata una dintre principalele cauze ale aparitiei problemelor dentare. Cu toate acestea, in zilele noastre exista metode si mijloace aferente pentru solutionarea problemelor aparute de acest fel – iar aparatul dentar este cel mai cunoscut si utilizat. Intrucat a fost demonstrat faptul ca inverventia precoce solutioneaza rapid si ireversibil locul dintisorilor celui mic, am pus cap la cap o serie de informatii utile despre acest aparat dentar la copii.
Ce este un aparat dentar la copii?
Din punct de vedere mecanic, aparatul dentar este un instrument special conceput pentru indreptarea dintilor, ce actioneaza prin miscarea acestora in sensul dorit de medicul ortodont. Prin intermediul partilor din care aparatul dentar este construit (bracketuri, elastice, arcuri, inele si tubusoare), asupra dintilor sunt aplicate anumite forte prin care, in cele din urma, dintii sunt aliniati corect. Pentru a putea fi aplicati pe dinti, bracketurile sunt lipite folosind un adeziv special conceput atat pentru hranirea dintelui, cat si pentru a-l proteja pe toata durata tratamentului.
De ce este util un aparat dentar la copii?
Cresterea si alinierea corecta a dintilor la copii este extrem de importanta din primii ani de viata, cu precadere pana la varsta de 7 ani. In cazul in care dintii sunt strambi, inghesuiti sau prea distantati, acesta este un semn clar al afectiunilor dentare pe care cel mic le va avea de suportat in viitor, in conditiile in care nu urmeaza, cat mai curand, un tratament ortodontic. Inserat la timp, aparatul dentar reuseste sa ghideze modul corect de crestere al maxilarelor, precum si al dintilor permanenti, evitand aparitia cariilor si corectand atat pozitia limbii, cat si obiceiurile vicioase sau dezvoltarea fetei. In plus, simetria faciala este afectata in mod pozitiv, iar cel mic va avea o incredere in sine debordanta, plecand de la un simplu zambet sanatos si frumos.
![aparat dentar la copii. cand e necesar?](https://ghindoc.ro/wp-content/uploads/2020/01/aparat-dentar-la-copii-ghindoc.ro_.jpg)
De ce este indicat ca aparatul dentar sa fie folosit cat timp cel mic este inca copil?
Folosirea aparatului dentar pe dintii de lapte sau ulterior, pe dintii permanenti, la o perioada foarte scurta de la crestere, este un mare avantaj, intrucat ghideaza directia de orientare a acestora. Atunci cand dintii si maxilarele sunt in crestere, un aparat dentar va reduce numaidecat discrepanta, atat pe termen scurt cat si lung. Aplicarea unui aparat ortodontic mai tarziu nu asigura faptul ca pozitionarea initiala a dintilor nu va recidiva, motiv pentru care este ideal ca aparatul dentar sa fie folosit cat timp cel mic este inca copil.
Cate tipuri de aparate dentare pentru copii exista?
- Aparat dentar lingual (Incognito) – este cea mai discreta modalitate de urmare a unui tratament ortodontic, intrucat toate componentele aparatului dentar sunt aplicate in interior, pe spatele dintilor. Astfel, purtarea bracketurilor si a sarmei este invizibila, rezultatele vazandu-se de-a lungul timpului intr-un mod extrem de natural. Cu toate acestea, intregul proces de montare a aparatului ortodontic dureaza mult mai mult, iar problemele care pot sa apara sunt de natura gingivala, intrucat limba este direct afectata (in situatia in care tratamentul nu este urmat ca la carte).
- Aparat dentar fix – este
mult mai vizibil, insa
extrem de comun atat in
randul copiilor, cat si in randul adultilor. Tehnic vorbind, aparatul
ortodontic fix se aplica in fata dintelui, direct pe acesta, prin intermediul
bracketurilor. La randul lor, acestia sunt de 3 tipuri:
- Aparat dentar fix cu bracketuri metalice – vine cu unele dintre cele mai mari avantaje, intrucat este cel mai mic, folosit pe cea mai scurta perioada de timp si are cel mai bun pret de pe piata. Cu toate acestea, nu este deloc estetic, dar confera un nivel ridicat de confort pentru pacient;
- Aparat dentar fix cu bracketuri ceramice – se aplica tot direct pe suprafata din fata a dintilor, reusind sa se pastreze extrem de discret datorita faptului ca ceramica si sarma sunt special concepute sa preia culoarea dintilor;
- Aparat dentar fix cu bracketuri din safir – este si mai discret, intrucat safirul nu pastreaza bacteriile, ceea ce inseamna ca nu isi schimba deloc proprietatile;
- Aparat dentar STB Social Six – este un aparat dentar special conceput sa fie aplicat pe suprafata a celor sase dinti din fata, pe o durata scurta de timp, respectiv intre 3 si 6 luni.
- Aparat dentar mobil pentru copii – reuseste sa atraga toate privirile, inclusiv a celui mic, care va fi nevoit sa il poarte. Astfel, aparatul dentar mobil pentru copii este plin de culoare, fiind folosit acrilatul, sclipiciul sau orice fel de figurine care mai de care mai interesante. Intrucat este un aparat dentar mobil, acesta trebuie scos ori de cate ori cel mic mananca, motiv pentru care parintii vor fi direct raspunzatori pentru succesul tratamentului.
Ce pret are fiecare tip de aparat dentar pentru copii?
Preturile pentru fiecare tip de aparat dentar pentru copii difera, in functie de modelul ales si perioada de utilizare. Cu toatea acestea, cateva dintre preturile dupa care te poti orienta sunt:
- Aparat dentar lingual – costul variaza, intre 8.500 si 12.000 lei per arcada, fiind influentat de faptul ca nu este deloc vizibil;
- Aparat dentar fix – pretul este destul de diferit plecand de la un
model la altul, in functie de tipurile de bracketuri folosite, astfel:
- Aparat dentar fix cu bracketuri metalice – are un pret de aproximativ 1.500 per arcada pentru dintii de lapte si unul de 2.900 per aracada pentru dintii permanenti;
- Aparat dentar fix cu bracketuri ceramice – costul oscileaza in jurul sumei de 2.500 lei per arcada.
- Aparat dentar fix cu bracketuri din safir – intrucat avantajele legate de discretie sunt cu atat mai mari, costul aferent este de 3.900 lei per arcadă;
- Aparat dentar mobil pentru copii – in medie, suma pe care un parinte ar trebui sa o aloce pentru aparatul dentar mobil al celui mic este de 1.400 lei per arcada, la care se vor adauga costurile aferente consulatiilor lunare pana cand tratamentul ortodontic este complet finalizat.
Lasă un răspuns