Lumea copiilor cu autism este total diferita fata de cea pe care o traieste fiecare dintre noi, in viata de zi cu zi. Conform statisticilor, unul din 68 de copii sufera de autism, aceasta afectiune fiind printre cele mai intalnite in lume, alaturi de cancer, diabet si sindromul Down. Doar in Romania exista peste 30.000 de micuti care sufera de aceasta tulburare, recunoscuta drept autismul la copii.
Ce este autismul la copii?
Autismul se manifesta la nivelul sistemului neurologic si apare la copiii de pana la 3 ani. Deficientele la aceasta varsta sunt usor de identificat, motiv pentru care stabilirea diagnosticului este rapida.
Autismul se caracterizeaza printr-o serie de deficiente de dezvoltare, la nivel cognitiv, comportamental si la nivelul motrocitatii. Intrucat aceasta afectiune, in sine, este definita drept tulburare de comportament, ea nu poate fi depistata prin analize de sange sau investigatii clinice, la fel ca o boala normala. De aceea, un diagnostic se va aplica doar prin analizarea comportamentului celui mic. Un parinte activ implicat in educatia copilului sau va remarca din timp daca este ceva in neregula in dezvoltarea acestuia.
Care sunt cauzele aparitiei autismului la copii?
Din punct de vedere medical, nu exista cauze concrete ale autismului. Cu toate acestea, se presupune ca acesta s-ar putea datora urmatorilor factori:
- consumul antidepresivelor de catre mama in primele 3 luni de sarcina;
- deficitul de oxigen al copilului la nastere;
- expunerea fetusului intrauterin la cantitati mari de testosteron;
- greutate scazuta a copilului la nastere, precum si anemie neonatala;
- infectii materne din timpul sarcinii;
- macrocefalia (cresterea materiei nervoase cerebrale);
- mostenirea pe cale genetica a unor anomalii cromozomiale;
- nasterea prematura;
- nutritia neadecvata in prima parte a sarcinii si deficienta de acid folic;
- varsta mamei, in cazul celor mai in varsta.
Primele semnale in ceea ce priveste autismul la copii si diagnosticarea
Primele semnale ale acestei afectiuni apar de cand copilul este sugar. Acesta evita sa se uite dupa mama lui, ignora obiectele aflate in miscare din jurul lui, nu arata cu degetul si nu zambeste. Mai mult, acesta nu reactioneaza la mimica celor din jur, nu gangureste si nu scoate niciun sunet cand adultii vorbesc cu el. Este posibil ca, desi copilul sa isi fi dezvoltat toate aceste abilitati pana la varsta de 2 ani, sa si le piarda brusc dupa aceea, caz in care sufera de autism.
Deoarece creierul uman se dezvolta la capacitate maxima pana la varsta 3 ani, este foarte important ca interventia terapeutica sa aiba loc in acest intervat de timp. Astfel, se pot obtine rezultate cat mai bune.
Care sunt cele mai comune simptome in ceea ce priveste autismul la copii?
Multe dintre indiciile de zi cu zi ale autismului sunt intalnite la copii, iar printre acestea se numara si:
- Copilul este anxios si speriat foarte des, fara motiv;
- Atunci cand aude zgomote, isi acopera instant urechile cu mainile;
- Este autoagresiv si agresiv cu ceilalti;
- Nu arata nevoia de afectiune;
- Se comporta anormal la stimuli normali: lipsa curiozitatii intr-un loc nou, nu doarme si nu mananca;
- Nu ii plac schimbarile si incepe sa aiba crize de plans;
- Bate des din palme sau se leagana;
- Nu percepe diferitele tonalitati ale vocii;
- Nu detine abilitati de comunicare non-verbala;
- Nu raspunde cand vorbiti cu el, cand ii rostiti numele sau la propozitii simple;
- Se uita fix intr-un punct mai mult de 1 minut ;
- Se joaca insistent cu anumite obiecte (spre exemplu, invarte insistent rotile de la masinute);
- Este foarte sensibil la sunetele din jur si incepe sa planga fara un motiv pe timp indelungat, fiind totdata greu de calmat;
- Nu ii place sa fie luat in brate sau atins si sta in pozitii ciudate;
- Renunta la folosirea anumitor cuvinte;
- Manifesta un caracter stereotip atunci cand se joaca. Astfel, se joaca intotdeauna in acelasi mod, deschizand si inchizand jucariile in acelasi fel, invartindu-le si batand cu ele la fel de fiecare data. De asemenea, nu foloseste obiectele pentru scopul acestora, ci le linge, le plimba, le rostogoleste;
- Un copil suferind de autism poate merge pe varfuri si poate recita cuvinte in mod repetat, fara rost (ecolalia);
- Indiferenta sa poate ajunge in punctul in care nu realizeaza daca parintele mai este sau nu in casa.
Desigur, orice copil poate manifesta una sau cateva dintre simptomele de mai sus. Cu toate acestea, cand acestea se repeta si comportamentul este frecvent, atunci este necesar sa mergeti cu el la un medic.
Ce presupune terapia pentru copiii cu autism?
Terapia la autism efectuata de timpuriu poate aduce rezultate foarte bune copiilor ce sufera de aceasta afectiune, facand ca pana la jumatate dintre acestia sa poata trai independent. Terapia il ajuta pe copil sa se exprime, sa vorbeasca, sa fie independent si sa se comporte in societate. Pe de alta parte, un autism netratat prin terapie poate duce la consecinte grave, copilul crescand si devenind un adult neintegrat sau chiar institutionalizat.
O metoda foarte cunoscuta in tratarea autismului se numeste ABA (analiza aplicata a comportamentului) si consta intr-un program de invatare, care ajuta copilul in mod structurat sa se integreze in societate. Copilul primeste sarcini mici si recompense, care stau la baza acestui sistem.
Copilul este stimulat intreaga zi, generandu-se astfel o rutina si dandu-i-se sansa de predictibilitate. Prin observarea compartimentului copilului si oferirea de recompense pozitive, se identifica un trigger (factor declansator) care il ajuta sa raspunda la cerinte.
[ratings]
Lasă un răspuns