Daca urmeaza sa aduci pe lume un copilas, acest articol te va ajuta foarte mult! Vei putea afla ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a beneficia de concediul prenatal si postnatal. Ele mai sunt cunoscute si sub numele de concediu de maternitate. In afara de concediul de maternitate, o mamica mai poate beneficia si de o indemnizatie de maternitate.
De cate zile de concediu de maternitate poate beneficia o mamica in 2018?
Durata maxima de concediu de maternitate pe care o poate avea o femeie este de 126 de zile. Aceste zile se impart astfel: 63 de zile pentru concediu prenatal (pentru sarcina) si 63 de zile destinate concediului postnatal (pentru lauzie). Indiferent de cum decizi sa iti imparti zilele de concediu maternal, noi iti recomandam sa te gandesti din timp, impreuna cu medicul tau, daca alegi nasterea naturala sau prin cezariana. Concediul de maternitate este diferit de cel pentru cresterea copilului, care este de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilasilor cu handicap.
Cat poate dura concediul prenatal (pentru sarcina)?
Gravida nu poate beneficia de concediu prenatal mai devreme de a 84-a zi anterioara datei previzibile a nasterii. De obicei, sunt acordate mai mult de 63 de zile de concediu prenatal pentru cazurile in care sarcina este dificila. Acest concediu prenatal este acordat doar pentru sarcina si nu pentru afectiunile aparute pe parcursul sarcinii, care nu au legatura cu sarcina.
Daca mamica isi doreste si medicul este de acord, poate renunta la concediul prenatal (pentru sarcina), iar astfel va putea beneficia de mai multe zile de concediu postnatal (pentru lauzie). Totusi, daca femeia insarcinata are probleme de sanatate inainte de a intra in sarcina, ea poate beneficia si de un concediu medical obisnuit, diferit de concediul prenatal.
Care este durata concediului postnatal (de lauzie)?
Avand in vedere ca o mamica poate beneficia de cele 126 de zile de concediu de maternitate, inseamna ca va putea sa aiba un concediu postnatal cel mult egal cu zilele ramase dupa ce a beneficiat de concediu prenatal. In unele situatii concediul postnatal poate fi egal cu 126 de zile.
Este bine de stiut ca exista posibilitatea compensarii intre concediul prenatal si postnatal, obligativitatea fiind ca durata minima a concediului postnatal sa fie de cel putin 42 de zile calendaristice. Decizia este luata de catre mamica, impreuna cu medicul ei.
In cel mult 3 zile dupa nasterea micutului trebuie sa faci declararea si inregistrarea acestuia. Daca nu stii care este procedura in 2018 o poti afla din articolul nostru detaliat. In cazul in care locuiesti in Bucuresti, poti primit un stimulent financiar pentru care trebuie sa depui actele in primele 30 de zile postnatale.
Cum se acorda concediul de maternitate in 2018?
Pentru a putea beneficia de concediu de maternitate (prenatal si postnatal) in 2018, viitoarele mamici trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fi cotizat cel putin o luna in ultimul an pentru contributia de concedii si indemnizatii;
- sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania;
- sa detina un certificat medical.
Exista situatii in care unele femei au pierdut calitatea de asigurat si nu mai au dreptul la un concediu de maternitate. Ele pot beneficia in continuare de concediul prenatal si postnatal daca dovedesc prin acte obtinute de la angajatori ca nu au pierdut calitatea de asigurat din motive imputabile lor si daca nasc in termen de 9 luni de cand au pierdut acel drept.
Cum poate beneficia tatal copilului de concediu paternal?
Dupa cum am spus deja, mamica poate beneficia de un concediu de maternitate de 126 de zile, compus de fapt dintr-un concediu prenatal si unul postnatal. In afara de ea mai poate beneficia si tatal nou-nascutului de un concediu, numit concediu paternal. Acesta trebuie sa solicite concediul paternal in primele 8 saptamani dupa nasterea celui mic, doar daca este salariat si poate dovedi cu ajutorul certificatului de nastere ca el este tatal copilului.
Cat dureaza un concediu paternal?
Concediul paternal este acordat tatalui pentru 5 zile lucratoare si este platit in mod egal cu salariul pe care l-ar fi primit in perioada respectiva, daca este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat. Din fericire, cele 5 zile de concediu paternal pot fi majorate cu inca 10 zile lucratoare daca tatal nou-nascutului a absolvit un curs de puericultura. Acest curs nu mai este necesar daca tatal are studii de specialitate, precum medic sau asistent medical. Este bine sa stii ca prelungirea cu 10 zile a concediului paternal este posibila doar o singura data, indiferent de numarul copiilor pe care ii are tatal. In concluzie, un concediu paternal poate dura cel mult 15 zile lucratoare, timp in care taticul se poate ocupa linistit de micutul sau si de proaspata mamica.
Care este modul de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului in 2018?
Indemnizatia de maternitate (pentru cresterea copilului) reprezinta 85% din media veniturilor incasate in ultimele 6 luni, anterior datei in care a pierdut calitatea de asigurat. Valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 500 lei in anul 2018, iar o mamica poate primi cel mult 8500 lei. Mai multe detalii in legatura cu modul de calcul al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului am scris intr-un articol anterior.
Spune-ne in rubrica de comentarii daca tu ai beneficiat de mai multe zile de concediu prenatal sau de concediu postnatal. Cum a fost mai bine? Tatal micutului a facut cursul de puericultura ca sa poata sta acasa cu voi timp de 15 zile?
Stiu ca in viata ta urmeaza o perioada incredibil de frumoasa si mai stiu ca vei avea nevoie de foarte multe lucruri. Pentru a face alegerile potrivite, te invit sa citesti urmatoarele articole: care sunt cele mai bune variante de carucioare pentru copii, cum sa alegi cel mai bun carucior 3 in 1, cum sa alegi cel mai bun patut din lemn pentru bebe.
[ratings]
Suzi a zis
Multumesc pt informatii ! Eu voi prefera sa am un concediu postnatal mai lung decat cel prenatal, ca sa pot sa ma ocup de bebe dupa ce voi naste.
Iuli a zis
Buna, eu sunt isarcinata in 8 saptamni, lucrez in perioada 4 ianuarie- 4 aprilie o sa am ajutor de jomas, vreau sa stiu daca afecteaza la indemnizatia de crestere a copilului de doi ani? Multumesc mult.
Mirela a zis
Si eu tot la varianta asta cu concediu postnatal mai lung m-am gandit. E mai bine pt cel mic.
Oana a zis
Buna ziua.
Daca am lucrat in ultimile 12 luni in 2 locuri simultan ( un contract nedeterminat si un contract determinat de 8 luni de zile, contact care s-a finalizat cu cateva luni inainte de a naste) dar imi coincide cu perioada de 12 luni care intra in calculul pentru indemnizatie, cum s-a procedat cu adeverinta de venituri ?!
Andreea a zis
Bună ziua, m-am angajat în data de 20.12.2017 am lucrat pana în 20.06.2019 în data de 20.06.2019 ma preluat firma și mi-a făcut contract pe perioada determinata pana în 30.12.2019 firma ne mai dorind sa îmi prelungească contractul,in data de 14.10.2019 am întrat în concediu prenatal, dacă nasc în 15 decembrie iar contractul de munca expira în 30 noiembrie fără a mai fi prelungit pot beneficia în continuare de concediu prenatal și postnatal?