Stiai ca pielea unui nou-nascut este de aproape 5 ori mai sensibila decat cea a unui adult? Din acest motiv, tot ce ajunge in contact cu pielea copilului trebuie sa fie de buna calitate si sa respecte anumite conditii pentru a putea fi folosite fara retineri si fara urmari neplacute. Pentru siguranta copilului, dar si pentru linistea parintilor, este foarte important sa studiem cu atentie ambalajul si sa ne asiguram ca produsul respectiv respecta criteriile impuse. In cele ce urmeaza vin cu sfaturi utile in alegerea unor produse cosmetice pentru copii care sa fie sigure.
Care sunt caracteristicile unui produs cosmetic pentru copii?
- Produsele sa fie concepute special pentru copii
Pana la o anumita varsta, nu se recomanda sub nicio forma folosirea unor produse pentru adulti in igiena si ingrijirea celui mic. Pentru simplul fapt ca nevoile pielii sunt foarte diferite. De aceea, mami, cauta produse special concepute pentru copii. Alege-l in functie de varsta copilului, cautand indicatiile pe ambalaj.
- Produsele sa fie hipoalergenice
Efectele utilizarii unui produs care contine alergeni pot fi dezastruoase. Pielea copilului poate fi grav lezata si nu uita ca aceasta este cel mai mare organ al organismului uman, poarta de intrare in acesta din urma. Un produs obisnuit pentru adulti poate provoca nu doar alergii (de la forme usoare pana la cele mai grave), dar poate duce la aparitia unor infectii. Iata de ce e nevoie sa citesti cu atentie ambalajul produsul si sa te asiguri ca acesta nu contine substante alergenice.
- Produsele sa nu contina parabeni
Parabenii sunt un subiect controversat in ultimii ani. Ce sunt ei mai exact? Sunt niste conservanti care se utilizeaza in majoritatea produselor cosmetice. Parerile specialistilor sunt impartite: unii considera ca parabenii nu sunt periculosi pentru sanatate daca nu se fac excese, altii sustin ca exista legaturi directe intre utilizarea parabenilor si modificarile la nivelul glandelor endocrine si chiar aparitia unor anumite tipuri de cancer. Indiferent care ar fi adevarul, cu siguranta un parinte nu isi doreste sa riste, experimentand pe copilul sau si sperand ca efectele negative sa nu se faca simtite. Sa nu uitam ca un copil, in special un nou-nascut, are nevoie de mult timp pana sa isi formeze mecanisme de aparare impotriva factorilor externi.
- Produsele sa fie create din ingrediente organice
Auzim tot mai des recomandarea specialistilor de a utiliza doar produse cu ingrediente organice. Dar oare cati dintre noi cunoastem care sunt aceste ingrediente si mai ales care sunt beneficiile lor pentru sanatatea pielii? Mare grija la diferenta dintre organic si natural! Daca organic inseamna minim 70% ingrediente din natura(mai putin nu are sigla organului de certificare!), natural poate sa contina doar “urme” de asemenea ingrediente (chiar si sub 10%). Ideal ar fi ca produsele pe care le folosesti zilnic in ingrijirea puiului tau de om sa contina o proportie cat mai mare de ingrediente organice, avand astfel garantia calitatii.
Care sunt cosmeticele pentru copii?
Produsele cosmetice pentru copii se impart in doua mari categorii: cele pentru igiena (sampon, gel de dus, sapun, servetele umede etc.) si cele pentru ingrijirea pielii (crema, uleiurile de corp).
- Samponul
Asa cum spuneam, produsele pentru ingrijirea copilului trebuie sa fie special concepute pentru asta. Samponul utilizat nu poate fi cel al intregii familii, pentru ca pH-ul pielii este diferit de cel al unui adult. In plus, sampoanele pentru copii au o formula speciala, fara lacrimi, pentru a evita iritarea ochilor.
- Laptele de curatat
Este un produs care in anumite conditii, poate tine loc de baie, insa nu o poate inlocui permanent. Apa ramane esentiala in curatarea copilului. Laptele de curatat trebuie sa fie delicat cu pielea copilului, iar dermatologii recomanda ca acesta sa contina emolienti precum lecitina sau esterele.
- Servetelele umede pentru copii
Am putea spune ca utilizarea servetelelor umede la copii ramane un subiect controversat. Adevarul este undeva la mijloc: daca suntem acasa, atunci evitam servetelele umede si spalam copilul la schimbarea fiecarui scutec si de cate ori este nevoie. Insa atunci cand suntem nevoiti sa iesim din casa, este clar ca cea mai buna solutie raman servetelele umede, acestea scapandu-ne de multe batai de cap.
- Uleiurile de corp
Acestea au rolul de a proteja pielea delicata a copilului de deshidratare, avand o actiune protectoare. Se recomanda utilizarea produselor care contin extracte din plante cunoscute pentru actiunea lor antiinflamatorie si emolienta: ulei de masline, musetel, jojoba etc.
Sper ca toate aceste sfaturi ti-au fost de folos si ca vei putea alege mai usor cele mai potrivite produse cosmetice pentru puiul tau!
[ratings]
Nu am copii, dar voi recomanda blogul tau tuturor cunoscutilor mei cu bebei.
Un articol frumos. Cu siguranta te voi vizita mai ales dupa ce apar prichindeii 😀
Am invatat toate acestea pe pielea copilului meu, astazi cand deja este mare sunt o gramada de produse, dar acum 18 ani nu prea aveai ce alege de pe piata.
E foarte greu cu alegerea produselor pentru copii. De multe ori, folosesc și eu șervețelele umede pentru copii, cred că ar trebui să fie mai bune decât restul.
Interesant articolul !
Felicitari pentru articol! Chiar este extrem de interesant!