Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta mamicile o reprezinta momentul in care trebuie sa il obisnuiasca pe cel mic fara scutec. Trecerea la olita este un moment important pentru intreaga familie, insa parintii au uneori pretentii exagerate, care nu tin cont de dezvoltarea copilului.
Care este varsta la care copilul nu ar mai trebui sa faca pe el?
Nu exista o anumita varsta la care copilul este pregatit sa renunte la scutec pentru olita. Gresala majora pe care o fac multi parinti este aceea de a-si compara propriul copil cu alti copii pornind de la criteriul varsta. Varsta nu reflecta intotdeauna nivelul de dezvoltare a copilului. Unii sunt mai precoci, in timp ce altii au un ritm de dezvoltare mai lent.
Renuntarea la scutec este un proces mai complex decat s-ar putea crede. Acest lucru se intampla atunci cand copilul are un anumit nivel de dezvoltare fiziologica, dar si psihologica. Altfel spus, nu trebuie doar sa poata pentru ca are un an si jumatate, trebuie sa fie pregatit pentru acest pas.
Ce poti face ca sa il ajuti pe cel mic sa treaca la olita?
In primul rand, trebuie sa stii ca nu exista o formula magica prin care copilul renunta la scutece de pe-o zi pe alta. Este un proces de durata, care cere multa perseverenta, atat din partea copilului, cat mai ales din partea parintilor.
Apoi, este important sa nu te lasi influentata de parerile altor mamici din anturaj. De cele mai multe ori te vei necaji inutil si vei ajunge sa iti privesti copilul ca pe un inamic in lupta contra scutecelor. Este total nesanatos si iti consumi energia de care vei avea mare nevoie.
Ca sa iti poti ajuta ghindocul sa reuseasca, trebuie sa fii tu pregatita sa pornesti pe un drum anevoios care iti va cere sa ai rabdare si sa fii perseverenta. Asa vei putea sa iti incurajezi puiul sa incerce si sa creada ca va reusi.
Iata cateva sugestii utile in procesul de renuntare la scutec si trecerea la olita:
- Mergeti la cumparaturi impreuna si lasati-l pe el sa aleaga olita.
- Acordati un timp de acomodare a copilului cu olita, plasand-o la vedere, in baie sau in dormitorul copilului. Chiar daca la inceput pare o jucarie interesanta, cu rabdare explicati-i copilului cum se numeste, la ce foloseste si – foarte important- cum sa o ceara INAINTE si nu dupa ce a facut pe el.
- Dupa ce copilul s-a imprietenit cu olita care nu mai pare un obiect de pedeapsa, incearca sa stabilesti o rutina. Cand copilul a invatat sa ceara si stie la ce serveste olita, intreaba-l periodic daca are nevoie si asaza-l daca spune da. Vei vedea ca de multe ori doar testeaza sa vada ce se intampla, dar nu va face decat in momentul in care se va ridica… Cu rabdare si multe povesti, va intelege ca e un copil istet, care a crescut si care e pregatit sa treaca de la scutecul de bebelus la chilotel si facut la olita. Orgoliul isi va spune cuvantul si va dori sa iti arate ce copil mare si descurcaret
- In functie si de varsta copilului, momentul ales pentru marea trecere de la scutec la olita este esential. Vara este anotimpul ideal pentru incercari, din diverse motive: copilul poarta mai putine haine, deci poate fi dezbracat mai usor, iar in caz de accidente, nu se pune problema ca cel mic sa stea ud si sa raceasca. In plus, isi da mai usor seama ce se petrece cu corpul lui, putand observa mai usor si efectele situatiei in care nu cere olita.
- Pe timpul zilei, inlocuiti scutecul absorbant cu chilotei. Stiu, este incomod sa speli atatea perechi, dar daca cel mic nu va experimenta senzatia neplacuta de ud, nu va avea nici cea mai mica motivatie sa ceara la olita. Un scutec de unica folosinta ofera senzatia de uscat, deci cel mic nu constientizeaza ca e ud si ca ceva nu este in regula sau ca trebuie schimbat ceva.
- Noaptea, lucrurile sunt putin mai complicate, dar nu imposibile. In primul rand, obisnuiti copilul sa mearga la baie, ca oamenii mari, inainte de culcare. Apoi, pe timpul noptii, renuntati la scutec, in favoarea slipului, din motivele mentionate mai sus. Mai mult, in timpul noptii, cand copilul se foieste, poate fi semn ca are nevoie la olita. O data la 3-4 ore il puteti aseza pe olita. Dupa prima noapte in care va reusi sa se mentina uscat, laudati-l cu entuziasm! Reusita ii va da incredere si il va face sa se simta responsabil.
Draga mamica, tine minte: nu exista o varsta ideala la care copilul va inceta sa mai faca pe el, asa cum nu exista nici trucuri rapide pentru trecerea la olita. Cu multa rabdare si fara sa faci o tragedie din micile accidente si nereusite, dar incurajandu-l la fiecare pas, va veni si momentul mult asteptat, in care ghindocul va renunta la scutec. Succes!
Tu ce experienta ai avut cu bebe si cum ai reusit sa faci trecerea? Asteptam povestea ta in comentarii.
[ratings]
Geanina a zis
Sfaturile voastre chiar s-au dovedit a fi utile. Dupa mai multe incercari am reusit in sfarsit sa il obisnuim pe cel mic sa faca la olita.
Sofia a zis
Haha. Imi amintesc de cea mica. Cat m-am chinuit cu ea sa scapam de scutec. Cred ca dupa abia 6 luni am reusit. Ce vremuri frumoase. Acum are deja 6 anisori.