Inca din primele luni de viata, este inevitabil ca bebelusul sa nu faca cateva maladii virale precum faringita. Faringita este o inflamatie a faringelui si a amigdalelor si in marea majoritate a timpului aceasta este provocata de un virus, in 90% dintre cazuri. In general, cei mai afectati sunt si copiii de peste trei ani, dar si adolescentii. De asemenea, este denumita uneori „rosu in gat”.
Faringita se manifesta prin urmatoarele simptome:
- dureri de gat.
- dificultati de inghitire.
- febra moderata.
- gat iritat.
- pierderea apetitului.
- o tuse seaca sau una productiva.
Cel mai adesea insa, in cazul celor mai mici, simptomele pot sa fie accentuate, din cauza faptului ca acestia nu pot tolera atat de bine durerea. In plus, din cauza durerilor de gat pot sa refuze sa bea apa sau sa manance.
Si chiar daca aceasta poate sa fie provocata de opt virusi diferiti, streptococul este cel mai adesea principalul responsabil de faringita. Faringita provocata de streptococ dureaza intre 3-4 zile si in mod normal necesita antibiotice. Dar daca este de origine virala, antiobioticele sunt inutile.
In majoritatea cazurilor, faringita poate sa fie cauzata de virusi, de o infectie virala deoarece este vorba despre o maladie extrem de contagioasa mai ales la cei mai mici care nu au inca reflexul de a se spala mereu pe maini format. In alte cazuri poate fi vorba despre o infectie bacteriana.
Dar exista si alte cauze, precum:
- alergii.
- o carenta in fier.
- o expunerea la poluarea atmosferica.
- o expunere mai prelungita la aerul rece, precum cel de la aerul conditionat de exemplu.
Cum poate sa fie diagnosticata faringita?
O cultura din gat. Acest lucru va ajuta sa se vada ce tip de germen a cauzat durerile de gat la copii.
Analizele de sange. Acestea pot sa fie folosite pentru a diagnostica daca durerile de gat nu sunt cauzate cumva de o alta problema medicala.
Dupa ce s-a identificat cauza faringitei, va fi mult mai usor sa se trateze aceasta. De obicei, un adult se va vindeca mult mai usor datorita anticorpilor. Insa, la copii, acesti anticorpi nu sunt inca atat de puternici sau de bine dezvoltati, astfel ca nu pot lupta contra unei infectii atat de puternice si va fi nevoie de medicamente.
Daca inflamatia din faringe este foarte puternica si nu este doar de origine virala, atunci este posibil ca medicul sa recomande antibiotice. Cel mai adesea insa, niste simple antalgice pot trata durerea provocata de o faringita.
Nu confundati faringita cu laringita. Diferita de faringita, laringita este o inflamatie a laringelui care este cauzata in marea majoritate de o infectie virala.
Iata care sunt tratamentele ce pot sa fie prescrise in acest caz:
Antitusive, in cazul in care laringita este provocata de o fortare a corzilor vocale.
Antibiotice daca este vorba despre o laringita bacteriana.
Corticoizi pentru a se reduce inflamatia.
Iata cateva trucuri la care se poate apela pentru ca cei care sufera de faringita sa se simta mai bine:
- copiii trebuie sa se odihneasca cat mai mult cu putinta.
- copiii trebuie sa consume destule lichide pentru a nu de deshidrata. Lichdele care sunt usor de inghitit il ajuta la tratatea durerior de gat.
- daca acestia suporta sa faca gargara, puteti incerca sa amestecati un sfert de lingurita de sare cu o ceasca de apa calda.
- folositi un umidificator pentru ca aerul din casa sa fie mai umed. Acest lucru poate ajuta copilul sa respire mai usor si la diminuarea tusei.
Prevenirea faringitei. Faringita se poate preveni daca incercati sa spalati mainile copiilor cat mai des cu putinta si ii tineti departe de cei din jur sau de colectivitate atunci cand sunt contagiosi. Copiii nu ar trebui sa fie lasati sa imparta bautura sau mancarea. Dar nici jucariile sau tetinele. Toate lucrurile sale ar trebui sa fie spalate cu apa calda si sapun.
Pe scurt:
- faringita la copii este o inflamatie a laringelui si a amigdalelor.
- aceasta inflamatie este cauzata cel mai adesea de o infectie virala, dar poate sa fie si bacteriana sau cauzata de mediu.
- simptomele unei laringite pot sa fie reperate foarte usor: dureri de gat, gat rosu si inflamat, dureri la inghitire, etc.
- la adulti laringita poate sa treaca de la sine, la copii va fi necesar un consult al medicului.
- copilul poate sa fie tratat si prin metode naturale, dar trebuie cerut in acest caz sfatul si acordul medicului.
- homeopatia sau aromoterapia pot sa fie folosite drept tratamente complementare.
Astfel ca, pentru a trata faringita la copii mai puteti folosi un sirop vegetal special pentru nas si pentru gat, pe piata fiind numeroase siropuri naturale pe baza de uleiuri esentiale sau extracte de plante.
[ratings]
Lasă un răspuns