Educatia este cea mai importanta resursa pe care le-o putem oferi celor mici, inca din primii ani de viata. Inteligenta interpersonala, inteligenta emotionala si cea logica sunt doar cateva dintre aspectele psihocomportamentale care incep sa se dezvolte in aceasta perioada, fiind evoluate si modificate in mod direct, pentru ca cel mic sa fie pregatit pentru urmatorii ani de viata. Cu toate acestea, atat alegerea gradinitei cat si a scolii tine strict de parinti.
Anul actual va trece foarte repede, iar cel mai important aspect in acest moment este sa te interesezi cu privire la oferta de pe piata, privind tipurile de gradinite la care iti poti inscrie copiii in Bucuresti. In cazul in care nu ai o alegere foarte clara, urmatoarele paragrafe iti vor fi de real ajutor!
Tipuri de gradinite din Bucuresti unde iti poti inscrie copilul
1. Gradinita cu predare in limbi straine
Nu este un secret faptul ca in primii ani de viata copiii invata cel mai repede sa faca atat lucruri bune, cat si mai putin bune. Acelasi principiu se aplica si limbilor straine, cunoscute pentru faptul ca dezvolta latura socio-culturala, oferind o peceptie mai ampla asupra lumii. Pentru copii, o gradinita cu predare in limbi straine este un centru ce le ofera un mare beneficiu pe termen lung, intrucat le sunt puse bazele unei limbi de circulatie internationala, cu adevarat utila si avantajoasa. Acest lucru este observat de-a lungul timpului si cu precadere in adolescenta, copilaria fiind cea mai buna perioada pentru ca cel mic sa invete cel mai bine, simplu si rapid o limba straina.
2. Gradinita cu predare prin metoda Montessori

Sistemul de educatie dezvoltat si implementat prin medota Montessori este una dintre cele mai bine cotate metodologii din lume. Principiul de baza al unei gradinite cu predate prin metoda Montessori este libertatea, intrucat copiii sunt incurajati sa se exprime liber, putand lua pauze oricand isi doresc. Mai mult, acestia isi pot alege singuri subiectele de interes si activitatile pe care vor sa le desfasoare, fara a primi pedepse sau recompense exterioare ulterioare. Cu totii lucreaza in echipa, insa oricand isi doresc, isi pot desfasura activitatile alese pe cont propriu. Din punct de vedere administrativ, program orar incepe la 8:30 si se termina la 16:00, fiind organizat in doua sesiuni, fiecare de cate doua-trei ore – iar pauza de masa se poate lua oricand decide cel mic.
3. Gradinita cu predare Waldorf
Dezvoltarea abilitatilor practice este unul dintre pilonii principali pe care gradinita cu predare Waldorf este construita. Conceptul pleaca de la necesitatea oferirii de educatie copiilor, fara insa a-i ingradi libertatea – ci a-i lasa sa isi aleaga singuri modul in care doresc sa isi traiasca viata, invatati fiind sa isi respecte corpul si mintea. Mediul de invatare intr-o gradinita cu predare Waldorf este cald, relaxat, natural iar jocurile sunt principalele metode de predare, alaturi de activitatile de tip practic (cusut, postavit, tesut), cele gospodaresti (prepararea de salate de fructe, prepararea painii sau spalatul) si cele artistice (exprimarea in public, pictura, desenul, modelajul cu ceara sau dansul). Avand la baza toate aceste activitati, copilului ii va fi mult mai usor sa isi dea seama de drumul pe care ar vrea sa mearga in viitor.
4. Gradinita cu predare Reggio Emilia
Cresterea increderii in fortele proprii si dezvoltarea optimismului sunt cultivate zilnic la gradinita cu predare Reggio Emilia. Prin folosirea jocurilor, a activitatilor culturale zilnice si a identificarii emotilor atunci cand acestea apar, copiii sunt incurajati sa isi dezvolte inteligenta emotionala ori de cate ori este posibil. In cadrul jocurilor, copiii isi antreneaza empatia, capacitatea de a-i intelege pe ceilalti si invata astfel cum sa gestioneze situatiile cu ceilalti. In plus, gradinita cu predare Reggio Emilia pune accent pe dezvoltarea fizica a copilului, in program fiind incluse o serie de activitati fizice din care acestia pot alege ce si-ar dori sa faca.

5. Gradinita Nature Kindergarten
Una dintre cele mai inedite metode de predare si invatare este oferita de o gradinita Nature Kindergarten. Aceasta poate fi descrisa precum un loc fara pereti sau tavan, fiind axata in mod exclusiv pe invatarea in natura. Astfel, indiferent de vremea de afara (ploi, zapezi, soare radiant sau canicula) copiii sunt indemnati sa isi petreaca timpul, in cea mai mare parte, in natura. Un aspect distinctiv al acestui tip de predare este accentul pus pe jocul cu obiectele din natura si nu pe cele comerciale, foarte des intalnite in alte institutii educationale. In ciuda acestor diferente, gradinitele Nature Kindergarten sunt construite pe principiile de baza ale educatiei, respectiv stimularea si educarea copiilor, fiind o alegere ideala pentru varstele mici.
6. Gradinite internationale
Nu exista o metoda mai buna de a cunoaste si a intelege alte culturi decat trairea in mediul lor originar. Pentru copii, gradinitele internationale sunt o alegere perfecta datorita faptului ca intrunesc laolalta persoane cu gandiri, mentalitati si trairi diferite, in functie de cultura si traditiile care ii caracterizeaza. Pe baza acestor lucruri, inteligentele de tip emotional, logic si social sunt stimulate si dezvoltate pe termen lung, in cadrul programului normal de la 8.30 la ora 15.00. Mai mult, o gradinita internationala aduna copii ce vorbesc limbi diferite, ceea ce inseamna ca in clase se vor vorbi mai multe limbi pe care ceilalti le vor putea cunoaste.
7. Gradinita cu profil sportiv
Campionii sunt observati si identificati de mici, mai ales cei care desfasoara activitati sportive. Fotbal, Judo, tenis, dans sportiv sau baschet, toate acestea reprezinta o parte din activitatile pe care cel mic le va invata si desfasura in cadrul gradinitei cu profil sportiv, reusind sa fie indrumat de mic catre pasiunile lui cele mai de pret. Astfel, atat corpul cat si mintea vor fi hranite, sanatoase si indrumate, venind in atentia copiilor si ale parintilor.
8. Gradinita cu profil artistic
Fiecare copil este diferit, iar modul in care acestia isi cunosc si isi dezvolta latura artistica tine in primii ani de viata doar de parinti. O gradinita cu profil artistic este ideala in aceasta directie, punand la dispozitie diferite activitati ce implica muzica, dansul, miscarea, jocul, teatrul sau pictura, toate acestea jucand un rol extrem de important in procesul de dezvoltare al abilitatilor cognitive ale copilului. In plus, in cadrul programului se pune un mare accent pe cresterea increderii in sine si in capabilitatile personale.
Eu am ales pentru micutul meu stilul Montessori. Mi se pare ca se potrivea cel mai bine cu caracterul sau! Voi? Ce gradi fac copiii vostri?