Ca viitoare mamica, vei avea de luat decizii importante in fiecare clipa. Insa chiar inaintea aducerii pe lume a copilasului tau, va trebui sa iei o decizie foarte importanta: nasterea naturala sau nasterea prin cezariana? Alegerea ar trebui sa iti apartina, insa numai dupa o cantarire a avantajelor si dezavantajelor fiecarei optiuni si numai dupa o discutie cu medicul ginecolog care iti urmareste sarcina.
Stim ca va fi o perioada dificila, care va aduce multe schimbari in viata ta si a familiei si ca vei avea nevoie de diverse produse pentru tine sau copilasul pe care urmeaza sa il aduci pe lume.
Nu tine cont de “tendinte”, alege ce e mai bine pentru tine si copilul tau!
Tot mai multe mamici aleg sa nasca asa cum au facut si cunostintele lor, de teama de a nu fi etichetate. Cezariana este o “moda” printre viitoarele mamici, care de cele mai multe ori nu cunosc si dezvantajele unei asemenea interventii, decizia venind doar dupa aflarea avantajelor.
Iar daca este sa privim si mai departe, in jurul nostru, putine persoane publice aleg nasterea naturala, fiind un exemplu nu neaparat pozitiv.
O decizie inteleapta vei lua doar daca esti deschisa discutiilor cu medicul tau ginecolog, care iti va prezenta avantajele si dezavantajele nasterii naturale, respectiv ale operatiei de cezariana. Desi, sfatul nostru este sa iti asculti intuitia, din cel putin doua motive: pe de-o parte, tu vei sti cum e mai bine, vei simti daca totul este in ordine sau dimpotriva, iar pe de alta parte, unii medici aleg calea mai usoara pentru ei: cezariana, fara ca aceasta sa fie neaparat necesara. Vei sti ce e de facut dupa o documentare serioasa si o discutie cat se poate de sincera cu medicul.
Nasterea naturala vs nasterea prin cezariana
Avantaje si dezavantaje
1. Nasterea pe cale naturala este un proces fiziologic sau altfel spus: asa e firesc sa se intample. Corpul mamei este pregatit pentru nastere, hormonii implicati facilitand actul nasterii.
2. Nasterea naturala are avantajul ca mama se recupereaza mai usor si il poate primi rapid la san pe bebelus. Relatia afectiva se leaga imediat, pentru ca bebelusul nu este imediat separat de mama. Dupa o astfel de nastere, lactatia se produce mai rapid, asa incat imediat dupa ce atat nou-nascutul, cat si mama primesc ingrijirile necesare dupa nastere, bebelusul poate fi alaptat de mama sa.
3. Inca din primele zile de viata ale celui mic, o mama care a nascut natural se va deplasa mai usor decat o alta care a nascut prin cezariana, deci se poate ocupa singura de bebelus. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu este efectuata o taietura uterina, ca in cazul operatiei de cezariana.
Desigur, exista si anumite dezavantaje, cum ar fi durerile intense din timpul travaliului, respectiv al nasterii si anumite rani in zona vaginala.
4. In ceea ce il priveste pe bebe, nasterea naturala il ajuta sa elimine lichidele din plamani, dar ii poate deforma usor craniul.
5. Nasterea prin cezariana nu este o interventie tocmai simpla, in ciuda frecventei tot mai mari cu care este utilizata in spitalele si clinicile de stat ori private. Implica doua taieturi, atat una superficiala, cat si una uterina, iar riscurile majore pot aparea din cauza anesteziei necesare.
6. Motivele pentru care tot mai multe femei aleg sa aduca pe lume un copil prin cezariana sunt: evitarea unui travaliu lung si dureros, a neplacerilor din timpul acestuia, precum si frica propriu-zisa de durere. Unele femei sunt ingrozite de durerile nasterii. Chiar daca dupa ce efectul anestezicului trece durerile sunt foarte mari, mamicile vor sa le evite pe cele din timpul nasterii.
7. Se pare ca nasterea prin cezariana este mai putin dureroasa atat pentru mama, cat si pentru copil, evitandu-se probleme neurologice sau infectii iminente la bebelus in cazul nasterii naturale.
8. Totusi, cezariana este o interventie chirurgicala si nu este deloc lipsita de riscuri, atat in timpul operatiei, cat si dupa. Efectuata corect si cu maxima responsabilitate, operatia este o varianta sigura pentru mama. Aceasta se va recupera mai anevoios, va avea dureri post-operatorii si cel mai probabil va avea nevoie de ajutor in ingrijirea celui mic si la treburile casnice, cel putin o perioada. Desi nu este o regula, uneori lactatia se produce putin mai tarziu decat in cazul unei nasteri naturale, dar cu putin efort si vointa din partea mamicii, lucrurile se vor derula normal.
9. Dupa cum spuneam, orice femeie are dreptul sa aleaga modul in care va naste. Insa trebuie luata in calcul si varianta in care anumite probleme de ordin medical impun operatia de cezariana, indiferent daca aceasta fusese sau nu optiunea initiala a mamei. Dintre situatiile in care se recomanda cezariana, amintim: o nastere anterioara tot prin cezariana, placenta praevia, probleme aparute in timpul travaliului, hpertensiune arteriala a mamei, miopie forte, infectii vaginale care pot pune fatul in pericol, probleme cu coloana verterbrala etc. Si un fat prea mare sau cu un cordon infasurat in jurul gatului sunt probleme care recomanda cezariana.
Indiferent de modul in care alegi sa iti aduci pe lume puiul, este important ca ambii sa fiti in siguranta. Vei auzi numeroase pareri, insa nu uita: nu modul in care nasti, ci cel in care iti cresti si educi copilul vor conta.
Pentru ca urmeaza sa devii mamica, daca stai in Bucuresti, trebuie neaparat sa citesti 2 articole de pe site-ul nostru: Ce trebuie sa faci ca sa primesti gratuit 1000 de lei de la Primarie si Ce trebuie sa faci pentru a primi 2500 de lei de la Primarie. Le poti accesa pe amandoua.
Mari a zis
Eu am ales dupa niste discutii cu doctorita mea nasterea prin cezariana. La 2 ani dupa nastere pot spune ca a fost o alegere buna, chiar daca am ramas cu o cicatrice. O acopar mereu si nu se vede