Divortul este un moment dificil pentru orice cuplu. Acesta este cu atat mai dificil, cu cat sunt si copiii implicati in tot acest proces. De-a lungul lui, consecintele deciziilor si intelegerile ulterioare dintre parinti au un impact puternic asupra viitorului celui mic. Iar primul subiect imperios necesar a fi dezbatut este cel referitor la o pensie alimentara pentru copil.
Desi impactul emotional si sprijinul ulterior de care copiii au nevoie nu pot fi cumparate cu bani, exista pasi administrativi concreti care se pot intreprinde. Acestia sunt folositi in vederea asigurarii unui trai decent copiilor ramasi doar in grija unuia dintre parinti. Odata cu destramarea cuplului, bunurile se imparte, iar unul dintre parinti ramane responsabil cu asigurarea viitorului familiei.
Cum se calculeaza o pensie alimentara?
Pensia alimentara este primul pas asupra caruia parintii se pot intelege, aceasta fixand baza financiara pentru asigurarea unei educatii celor mici. In acelasi timp, este utila in cresterea sanatoasa a copiilor. Intrucat implica o serie de costuri fixe, calculul pensiei alimentare se efectueaza urmand cateva principii bine stipulate. La baza stau veniturile si bunurile parintelui care paraseste spatiul familial. Astfel, pentru familiile cu un copil, taxa obligatorie de plata este de 25% din venitul parintelui. In ceea ce priveste o pensie alimentara 2 copii, aceasta pleaca de la 33% din venit si ajunge si la 50% in cazul familiilor cu 3 sau mai multi copii.
Cei mai multi dintre parintii singuri se intreaba cat este pensia alimentara. Indiferent de factorii implicati in calculul pensiei alimentare, in Codul Civil se mentioneaza ca aceasta nu trebuie sa depaseasca 50% din venitul lunar al parintelui obligat sa isi sustina copiii. In ceea ce priveste durata de timp pana cand parintele este nevoit sa plateasca aceasta suma, perioada se extinde pana la majoratul copilului. Daca ulterior se decide si urmarea studiilor superioare de catre copil, atunci parintele va trebui sa il sustina in continuare pana la absolvire sau maxim pana la varsta de 25 de ani.
Valoarea pensiei alimentare pentru copil poate varia in functie de cum se schimba venitul parintelui. Astfel, daca acesta se imbogateste sau pierde din bunuri si proprietati, instanta poate decide asupra schimbarea conditiilor de plata. Pentru un copil, nu doar rechizitele scolare, ci si alimente pe care le consuma sunt extrem de importante.
Ce se intampla daca pensia alimentara nu a fost achitata sau a fost achitata de persoana nepotrivita?
Exista si situatii cand se constata ca pensia alimentara nu trebuia platita de parintele desemnat, ci de o alta persoana. In acest caz, este posibila anularea pensiei si solicitarea primirii banilor inapoi.
Pana la stabilirea daca plata pensiei alimentare a fost sau nu corecta, legea impune o serie de sanctiuni pentru cei care se opun obligatiilor survenite divortului. Intrucat pana si 25% din valoarea veniturilor este un procent semnificativ, multi parinti aleg sa fuga de aceasta responsabilitate sau sa lupte pentru o valoare mai mica. Actiunea celor care refuza sa isi sustina familia este definita prin lege drept abandon si intra in categoria infractiunilor. In functie de circumstante precum neplata cu rea intentie a pensiei alimentare timp de trei luni sau expunerea la violenta morala sau fizica, parintele sau persoana desemnata prin lege sa isi sustina familia financiar poate primi o amenda sau poate fi nevoit sa stea in inchisoare de la sase luni pana la trei ani.
Indiferent de cat este pensia alimentara, ea trebuie achitata lunar si nerespectarea acestei valori se pedepseste grav de catre instanta. Cel mai dificil este pentru familiile cu doi copii, unde acest sprijin financiar poate rotunji bugetul necesar cresterii acestora. In caz contrar, neplata pensiei alimentare se va resimti acut luna de luna in viata copiilor.
Ce este o pensie alimentara?
Conform art. 516 din Codul Civil, exista mai multe tipuri de pensii alimentare. Pe langa cea mai cunoscuta dintre acestea, pensia pentru copii, stabilita intre sot si sotie, exista si pensii platite pentru membri de familie in linie dreapta sau pentru frati sau surori. Pensia alimentara in linie dreapta si intre frati si surori este mai specfica si se aplica in cazul adoptiilor. Aceasta stabileste conditile celor care vor lua copiii in tutela.
Uneori, o pensie alimentara se poate imparti la mai multe persoane, acestea contribuind diferit in functie de mijloace. Pentru fiecare caz Codul Penal ofera clarificari cu privire la parametri necesari si forma de trecere a responsabilitatii intre rude. In acelasti timp, pune la dispozitie informatiile necesare pentru situatiile in care o persoana nu are mijloace sa plateasca o astfel de pensie. Astfel, instanta nu va putea face nimic impotriva sa. De asemenea, pentru acordarea pensiei alimentare, este necesara dovada necesitatii platii acesteia, intrucat familia sau persoana vizata nu se poate intretine altfel singura. Toate conditiile trebuie indeplinite de toate partile pentru incadrarea legala a acestui angajament.
Lasă un răspuns