Cand ceva nou apare in viata noastra este de obicei un semn pozitiv. Idei noi, un loc de munca nou, haine noi si chiar o masina noua sunt semne ale unei vieti de succes. Si acest lucru nu este surprinzator, pentru ca, de obicei, „intr-un mod nou” pentru noi suna ca „mai bine”. Insa, in subiectul important numit „sanatate”, astfel de stiri nu sunt intotdeauna bune. De exemplu, astfel de neoplasme precum polipi la copii sau adulti nu sunt deloc incurajatoare. Desi sunt benigne, sunt nedorite, deoarece uneori se pot transforma in tumori maligne. Cel mai important, uneori simptomele lor sunt nesemnificative sau complet absente.
Un polip este o formatie moale, care are forma unei ciuperci, sferica sau de crestere ramificata, de culoare rosu inchis, gri sau galbuie. Acesti polipi la copii se ridica deasupra suprafetei mucoasei si sunt atasati de aceasta. Polipii la copii si adulti sunt considerati precancerosi. Si daca nu le acorzi atentie mult timp, acestia se pot transforma in tumori maligne.
Distrugerea unui mit
Se crede din popor faptul ca „adenoidele marite sunt si polipi”. Dar, expertii in domeniul sanatatii nu sunt de acord cu acest lucru. Adenoidul este un organ nepereche, de aceea se numeste adenoid, iar acesta este o amigdala faringiana marita patologic. Este unul dintre cele sase noduri ale inelului faringian limfoid in care celulele protectoare „iau cunostinta” cu agentii cauzali ai diferitelor boli. Astfel, adenoidul este o baza de formare pentru celulele sistemului imunitar, iar procesele din el sunt o parte integranta a formarii imunitatii in copilarie, motiv pentru care vegetatia adenoida este caracteristica copiilor si apare cel mai des pe fondul infectiilor respiratorii acute, bolilor tractului respirator superior, precum si alergiilor.
Este important sa stii ca inainte de debutul varstei scolare, un copil poate face o infectie respiratorie acuta de pana la 50 de ori. De aceea, cresterile adenoidelor se intalnesc cel mai adesea la varsta prescolara si primara. Boala se dezvolta incet si discret. Primul semn este congestia nazala, motiv pentru care copilul poate sforai noaptea, deoarece doarme cu gura deschisa. Un alt simptom pronuntat al adenoidelor sunt durerile de cap persistente. Mecanismul este simplu: uneori vegetatia blocheaza fluxul de lichid din urechea medie, provocand otite medii. Acest lucru poate duce la pierderea auzului, asa ca ar trebui sa te duci cu cel mic imediat la ORL.
Polipii intestinali la copii
Cel mai adesea, polipii la copii se gasesc in intestine (mai mult de 90% din polipii diagnosticati). Se crede ca astfel de formatiuni sunt inofensive si aproape ca nu se dezvolta niciodata in tumori canceroase. Cu toate acestea, exista inca riscul unui rezultat advers, de aceea, daca este detectat un polip, trebuie sa consultati imediat un medic pentru examinare, tratament sau doar monitorizare.
Exista diferite tipuri de polipi ai rectului. La varsta de 1-3 ani, un copil poate dezvolta polipoza limfoida. Si aceasta boala este supusa unui tratament obligatoriu, deoarece polipii pot provoca dureri abdominale, sangerare si diaree. Asa-numitii polipi juvenili pot aparea la copiii cu varsta cuprinsa intre 3-6 ani. Se dizolva singuri si necesita doar monitorizare constanta.
De asemenea, se pot forma polipi al rectului la copii datorita unei boli ereditare – sindromul Peutz-Jeghers. Un astfel de polip trebuie tratat, dar creste lent si nu prezinta niciun pericol particular. Intr-adevar periculoasa este polipoza adenomatoasa familiala. In acest caz, mai mult de o mie de polipi de diferite dimensiuni apar in intestinele copilului, care se pot transforma in tumori canceroase. Polipii se pot forma nu numai in intestin, ci si in glanda tiroida si stomac. O astfel de boala necesita tratament imediat.
Motivele aparitiei acestor polipi la copii nu sunt clare. La adulti, se poate urmari cel putin o anumita regularitate in care polipii apar in tesutul slabit daca o persoana are boli inflamatorii cronice in intestin, iar conditiile patologice ale mucoasei intestinale sunt cauza dezvoltarii polipilor. Dar polipii la copii se dezvolta intr-un intestin absolut sanatos. Prin urmare, medicii tind sa sugereze ca motivul aparitiei este o predispozitie genetica.
Polipi la copii – Simptome
Adesea, polipii la copii nu se manifesta in niciun fel si sunt depistati doar prin examen endoscopic pentru o alta boala.
Daca copilul dezvolta inflamatie in intestin, atunci polipul se poate manifesta. In acest caz, cei mici au dureri abdominale, scaune rapide si, de asemenea, se observa impuritatile mucusului si sangelui in materiile fecale. Daca apar aceste simptome, parintii ar trebui sa consulte imediat un medic, deoarece sunt posibile complicatii sub forma de boli inflamatorii si fisuri rectale, precum si dezvoltarea polipului intr-o tumora canceroasa.
Dar, de regula, polipii sunt foarte rar diagnosticati la o varsta frageda. De aceea, medicii recomanda parintilor ca pentru impiedicarea aparitiei polipii rectali sa le ofere copiilor produse cu fibra grosiera – mere, dovlecel, varza, dovleac, sfecla, etc. De asemenea, merita sa acordati preferinta grasimilor vegetale.
Polipii nazali la copii

Polipii nazali sunt de asemenea frecventi la copii. Acestia sunt formatiuni benigne care cresc pe membrana mucoasa a sinusurilor paranazale. Conform statisticilor, astfel de polipi sunt de 3 ori mai frecventi la baieti decat la fete.
Pot exista multe motive pentru aparitia polipilor nazali: o infectie fungica, o alergie, o problema a nasului si a sinusurilor paranazale, inflamatia cronica in organele ORL, intoleranta la acid salicilic etc.
Totul incepe cu faptul ca un mic polip acopera partea superioara a septului nazal. Apoi creste, blocand intreg spatiul, iar boala devine foarte grava. Copilul isi poate pierde simtul mirosului, pasajele nazale sunt inchise, sinusurile paranazale sunt blocate. Toate acestea contribuie la dezvoltarea infectiilor nasului, gatului si urechilor, inflamatiei bronhiilor si plamanilor. De aceea este foarte important ca tratamentul sa inceapa in timp util.
Aspectul unui polip poate fi recunoscut prin congestie nazala, nasul curgator, stranutul frecvent si pierderea mirosului. Copilul are infectii si inflamatii frecvente: adenoidita, amigdalita, otita medie etc. putand sa duca pana la pierderea auzului.
Copiii mici, din cauza polipilor nazali, incep sa aiba un somn tulburat, isi pierd greutatea. Copiii mai mari se plang de dureri de cap si oboseala. Din cauza circulatiei sanguine afectate, apar disfunctionalitati ale tractului gastro-intestinal, apar diaree si varsaturi. Pentru a putea totusi sa ii ajutati pe cei mici sa respire cat mai normal, va puteti folosi de un aspirator nazal pentru copii. Ajuta foarte mult si ii va face pe micuti sa se simta mult mai bine.
Tratamentul polipilor la un copil
Medicul poate diagnostica polipii nazali fara probleme. Pentru a clarifica diagnosticul, se utilizeaza radiografia si tomografia computerizata.
Tratamentul polipilor nazali poate fi conservator si prompt.
Tratamentul conservator implica:
- tratamentul bolilor infectioase ale nasului si sinusurilor;
- eliminarea posibilului contact al copilului cu alergeni (polen, medicamente, alimente etc.), precum si cu agenti infectiosi;
- tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare locale;
- efectuarea terapiei antibacteriene;
- stimularea sistemului imunitar.
Daca nu este posibila vindecarea polipilor cu metode conservatoare si, in acelasi timp, respiratia copilului este afectata, iar procesele inflamatorii apar in nas si in sinusurile paranazale, odata cu eliberarea puroiului, unui mic pacient i se prescrie o operatie. Operatia este destul de simpla, iar copiii o tolereaza normal. Dar, din pacate, operatia nu garanteaza ca polipii nu vor creste din nou. Prin urmare, trebuie sa se inceapa lupta cu polipii cat mai devreme.
[ratings]
Lasă un răspuns