Craciunul este cea mai importanta sarbatoare ce are loc in anotimpul rece, nu doar din punct de vedere cultural, dar si religios. Conform inscrisurilor crestine, Craciunul este sarbatoarea nasterii Domnului, fiind un reper religios extrem de important si puternic. Insa, evenimentul este celebrat odata cu alte imprejurari, iar unul care nu se uita in niciun an este Mos Craciun.
Venirea lui Mos Craciun este mult asteptata cu precadere de copii, dat fiind faptul ca acesta soseste, din mosi stramosi, cu daruri pentru toti cei cuminti – dulciuri, jucarii, haine si orice altceva isi doresc si merita. Pentru a cunoaste cu adevarat ce e in sufletul lor si ce idei de cadouri de Craciun sunt binevenite, cei mici scriu scrisori pe care i le trimit lui Mos Craciun la Polul Nord, insa despre acest lucru (si multe altele) vom afla in urmatoarele paragrafe.
Cine e Mos Craciun?
Povestea lui Mos Craciun are mai multe versiuni, insa cea adoptata de traditia crestina face trimitere la Mos Nicolae. Daca acesta din urma este renumit pentru cadourile pe care le pune in ghetutele si cizmulitele curate ale copiilor cuminti (si nuieluse in incaltamintea celor neastamparati), Mos Craciun merge, in mare, pe acelasi principiu – insa, in realitate, ar fi vorba de aceeasi persoana.
Conform legendei lui Mos Craciun, in luna decembrie, acesta intra in casa fiecarui copil si lasa cadourile mult dorite. El stie intotdeauna cine a fost cuminte si cine a fost rau, avand doua liste separate – iar copiii care nu s-au comportat corespunzator pe tot parcursul anului sunt sariti, neprimind cadouri.
Insa povestea lui Mos Craciun incepe din secolul al II-lea dupa Hristos, atunci cand acesta s-a nascut si a primit numele de Nicolae. Inca de mic copil, dorinta sa continua de a darui si ajuta oamenii a fost remarcata, fiind astfel trimis sa studieze Sfanta Scriptura. In decursul indelungului sau studiu, si-a dorit sa se calugareasca, insa a devenit episcop in Myra, o regiune aflata pe teritoriul Asiei Mici (astazi Turcia) si ulterior prelat in Ierusalim.
Legenda lui Mos Craciun spune ca din tinerete, acesta si-a daruit toata averea lasata de parintii decedati tuturor vaduvelor, copiilor si oamenilor saraci, reusind sa salveze trei fete tinere de la prostitutie. Acestora le-a lasat, pentru primele doua dintre ele, doi saci cu galbeni la fereastra, iar pentru ultima a pus saculetul intr-o soseta care se afla pe hornul casei. Astfel, Mos Nicolae a ajuns sa imparta tuturor cadouri, cu precadere celor saraci, fiind totodata ocrotitorul familiilor.
Ulterior, Mos Nicolae s-a transformat in Mos Craciun, fiind deseori comparat cu Odin, zeul suprem in mitologia nordica ce zbura pe Sleipnir, calul suprem cu opt picioare cu ajutorul caruia se deplasa pe distante foarte lungi. De aici vine si comparatia cu renii, de care Mos Craciun are nevoie in fiecare an pentru a ajunge in casele celor mici.
Cand vine Mos Craciun?
Mos Craciun ajunge in fiecare an in casele tuturor, in noaptea dintre 24 si 25 decembrie. Conform legendei, cei mici il asteapta pana dimineata pe Mos Craciun, pentru a-l vedea si a vorbi cu el. Acest lucru se si intampla in situatia in care acestia fie nu adorm, fie Mos Craciun ajunge la momentul potrivit.
In traditia internationala, Mos Craciun este asteptat cu un brad frumos impodobit, aratandu-i astfel cat de mult s-au implicat cei din casa in a-l infrumuseta. La randul sau, in cazul in care considera ca ceea ce vede este satisfacator, Mos Craciun lasa sub brad toate cadourile pentru cei care locuiesc in casa – intrucat el ii cunoaste pe fiecare in parte si stie, in detaliu, cine a fost cuminte si cine nu.
Care e povestea lui Mos Craciun?
Povestea lui Mos Craciun este diferita de legenda lui. Una dintre cele mai acceptate variante la nivel international este cea a unui batranel care, de dimineata pana seara statea in atelierul sau si facea jucarii pentru copii. Plecand de la un targ unde tocmai ce vanduse toate jucariile create pe bani foarte putini, intrucat principala lui motivatie era satisfactia primita de pe urma realizarii jucariilor, a zarit o casa in care traia o familie foarte saraca si l-a auzit pe unul din cei trei frati ca si-ar dori un soldatel de plumb. Uitandu-se in sacul sau, Mos Craciun a observat ca pe fund exista chiar o asemenea jucarie, pe care le-a oferit-o celor mici.
In drumul spre casa, Mos Craciun a vazut o caprioara ranita, pe care a bandajat-o si a ajutat-o sa se ridice. In schimb, caprioara i-a implinit dorinta, transformandu-l in adevaratul Mos Craciun si daruindu-i toate jucariile necesare pentru toti copiii – alaturi de sania lui magica trasa de reni – pentru a-i face fericiti.
Ce colinde se canta de Craciun?
Magia Craciunului este subliniata religios cu ajutorul colindelor care aduc si vestesc sarbatorile in fiecare casa. Cateva dintre cele mai cunoscute si auzite in luna decembrie, in tara noastra, sunt:
- Buna dimineata la Mos Ajun;
- Noi umblăm să colindăm;
- Florile dalbe.
Religioase:
- Steaua sus rasare;
- Trei crai de la Rasarit;
- In orasul Vifleem;
- O ce veste minunata.
Ce cadouri aduce Mos Craciun copiilor?
Fiecare copil are alte dorinte in materie de daruri, insa printre cele mai intalnite idei de cadouri de Craciun sunt:
- Pentru fetite: jucarii, dulciuri, rechizite, telefoane, un frate (sau o sora) si bijuterii;
- Pentru baietei: jucarii, dulciuri, masinute, trenulete, jocuri strategice, electronice (boxe mici sau casti) si imbracaminte.
Oricat de pragmatice si utile ar fi anumite lucruri pentru cei mici, este recomandat ca acestia sa primeasca intocmai ceea ce isi doresc, in masura posibilitatilor financiare (si in functie de cat merita acele lucruri, putand fi motivati sa fie mult mai buni in anul urmator).
Cum arata o scrisoare pentru Mos Craciun?
Craciunul nu este complet fara scrisorile redactate cu grija, cu mult inainte de Ajunul Craciunului. Acest aspect este o conditie, pentru ca Mos Craciun sa se poata pregati cum se cuvine si sa aiba cadourile mult dorite special pregatite pentru cei mici (si mari).
Din punct de vedere structural, o scrisoare pentru Mos Craciun cuprinde o lista cu toate cadourile pe care cei mici si le doresc, alaturi de precizarea ca au fost copii cuminti si respectuosi.
[ratings]
S. Andrada a zis
Multumiiim! Nu stiam pana acum toate informatiile acestea despre Mos Craciun. Craciun fericit ghindocilor!
madalina a zis
Ce dragut este cand sunt copiii mici si cred in Mos Craciun 😅😅