În acest articol voi prezenta ce schimbări fiziologice și hormonale apar în corpul unei femei în timpul sarcinii, cum se pregătesc organele interne și uterul pentru apariția unei noi vieți. Dacă bănuiești că ai rămas însărcinată poți să iți faci un test de sarcină.
Ce schimbări apar în corpul unei femei în timpul sarcinii?
În timpul sarcinii, sistemul cardiovascular funcționează mai intens, deoarece în organism apare placenta. Destul de repede, inima se adaptează la sarcini noi, la masa musculară cardiacă și la creșterea cardiacă a creșterii sângelui. Datorită acestui fapt, volumul sanguin din corpul femeii crește, atingând un maxim până în a șaptea lună de sarcină.
Activitatea pulmonară a unei femei gravide crește, de asemenea, odată cu capacitatea acesteia, care apare datorită expansiunii pieptului și a bronhiilor.
Tensiunea arterială în timpul sarcinii normale nu se modifică, dar poate crește în ultimul trimestru. Tensiunea arterială crescută este unul dintre semnele toxicozei târzii.
În ovare, în cazul unui debut de sarcină, procesul de ovulație încetează. În același timp, corpul luteal funcționează în unul dintre ovare (un organ endocrin special care pregătește mucoasa interioară a uterului pentru primirea embrionilor și asigură dezvoltarea sarcinii în primele 10-12 săptămâni). Apoi regresează treptat, iar funcțiile sale sunt transferate complexului placentar.
În timpul sarcinii, rinichii lucrează cu o tensiune foarte ridicată, deoarece trebuie să elimine produsele metabolismului atât de la femeia însărcinată, cât și de la fătul în creștere. În același timp, sub influența progesteronului, tonul vezicii urinare scade, ceea ce poate duce la formarea urinei stagnante, iar acest lucru, la rândul său, promovează devierea infecției în tractul urinar. În plus, uterul care crește în dimensiune, poate provoca dificultăți în fluxul de urină din rinichiul drept.
Multe femei, din primul trimestru de sarcină au modificări ale organelor digestive, de unde rezultă greață și adesea vărsături dimineața, modificări ale gustului, astfel încât femeile gravide pot consuma cu plăcere combinații ciudate de alimente, poate să apară chiar și pofta de substanțe neobișnuite (de exemplu cretă). De regulă, aceste fenomene au loc în al doilea trimestru. Intestinele și stomacul sunt mișcate în sus de uter, care poate provoca arsuri la stomac, dar care pot fi tratate cu medicamente antiacide după consultarea unui medic. Poți verifica dacă manifești unul dintre aceste 13 simptome.
În timpul sarcinii, multe femei au așa numitul mers de rață, care este asociat cu o înmuiere a articulațiilor pelvine și o mică divergență a oaselor pubiene.
În timpul sarcinii, glandele mamare se pregătesc pentru hrănirea viitoare: crește țesutul adipos, numărul de lobuli, aportul de sânge se îmbunătățește. Glandele în sine cresc în dimensiune. Ar fi bine sa cauți și să comanzi din timp o pompă de sân.
Cele mai mari schimbări ale corpului femeii în timpul sarcinii au loc în organele genitale:
- uterul crește în dimensiuni, ajungând la 35 cm în loc de 3-8 cm până la sfârșitul sarcinii, masa crește de la 50-100 g la 1000-1200 g (fără greutatea fetusului);
- vasele de sânge se dilată și „încurcă” uterul;
- cu o schimbare a mărimii uterului, se schimbă și poziția sa și, până la sfârșitul primului trimestru, depășește limitele pelvisului și ajunge la hipocondru până la naștere.
Creșterea fătului și modificările fiziologice care apar în corpul unei femei gravide afectează în mod natural greutatea corpului ei, care crește de la 8 la 18 kg. Creșterea săptămânală în greutate este întotdeauna monitorizată de către ginecolog.
Desigur, la o femeie însărcinată, pe lângă modificările fiziologice, apar de asemenea și cele psihologice. În primele două trimestre, femeile se preocupă cel mai mult de propria lor stare și atunci când fătul începe să se miște, atenția femeii se duce către el. Poate să vorbească cu copilul ei viitor, să îi dea pseudonime afectuoase și să-l înzestreze cu trăsături individuale. În plus, femeile gravide pot prezenta diverse temeri legate de schimbări în aspect, aparent pierderea atractivității și relațiile cu cei dragi. În caz de anxietate crescută sau de tendință de depresie, este recomandat să se consulte un specialist.
Pregateste-ti din timp bagajul de maternitate, ca sa nu uiti obiecte importante.
[ratings]
Lasă un răspuns