Somnul este una dintre cele mai importante activitati intreprinse de o persoana inca din prima zi de la nastere. Fiecare ghindoc are ritmul si simtul sau personal de dezoltare. De aceea, nu este de mirare de ce doi copii nu se bucura de aceeasi perioada sau tip de somn. Acest lucru este perfect normal, intrucat si noi, adultii, avem caracteristici diferite asociate perioadei de dormit. In ciuda acestui fapt, orice micut trebuie sprijinit, in asa fel incat somnul bebelusului sa intre pe ritmul sau normal. Cu ajutorul nostru, vei putea afla mai multe despre somnul lui bebe. De asemenea, este de un real avantaj sa stii ce sa faci daca se confrunta cu un somn agitat. Ramai pe aproape si descopera toate datele si informatiile necesare in detaliile de mai jos.
Care e perioada de somn normala a unui bebelus?
Fiecare bebelus are perioade diferite de somn, influentate cel mai des de existenta unor ritualuri sau a unui ritm zilnic. In decursul primelor saptamani de viata, acestia nu reusesc sa distinga intre noapte si zi. Din acest motiv, le va fi relativ greu sa se obisnuiasca cu un program de somn. Unii nou-nascuti vor putea sa doarma perioade intregi pe timpul noptii. pe de alta parte, altii se vor confrunta cu un somn agitat si ii vor alerta continuu pe parinti. In cazul in care iti doresti sa eviti, pe cat posibil, astfel de situatii, bucura-te de urmatorul ghid in functie de varsta:
Cat dureaza somnul bebelusului in primele saptamani de viata?
Cunoscuta si ca ‘linistea dinaintea furtunii’, somnul bebelusului in primele saptamani de viata este deseori imbucurator. Deseori, ghindocul lasa impresia parintilor ca acesta reuseste sa doarma intocmai pe toata durata unei zile. In realitate, somnul bebelusului dureaza pana la 18 ore. Acestea sunt impartite in perioade de 4 ore la finalul carora cel mic se trezeste pentru mancare, afectiune sau un scutec nou.
Cat dureaza somnul bebelusului in primele 6 luni de viata?
Pana la 6 luni, ghindocii isi dezvolta propriul ritm aferent perioadei de dormit. Astfel, atat ei, cat si parintii, reusesc sa isi cunoasca noua schema de somn care, in timp, va putea fi prelungita si va include un somn mult mai sanatos.
Cat dureaza somnul bebelusului la o varsta intre 6 si 12 luni de viata?
Perioada intre 6 si 12 luni este caracterizata de un somn mediu al bebelusului de 11 ore pe timpul noptii, alaturi de alte 2-4 ore pe timpul zilei (in doua reprize a cate 1-2 ore). Chiar daca bebe isi doreste sa doarma mai mult ziua, este recomandat ca perioada de timp sa nu fie prelungita. Ritmul de somn al bebelusului ar putea fi afectat. Astfel, nu va mai putea dormi la fel de usor pe timp de noapte.
Cat dureaza somnul copilului in cel de-al doilea an?
Pe masura ce ghindocul tau creste, somnul bebelusului incepe sa fie determinat de perioade din ce in ce mai mici de somn. In timpul celui de-al doilea an, acesta va necesita pana la 13 ore de somn zilnice. In general, acestea vor fi 12 ore pe timpul noptii si o ora pe timpul zilei.
Cat dureaza somnul copilului in cel de-al treilea an?
Intre 2 si 3 ani, somnul bebelusului dureaza, in medie, 12 ore bine organizate pe timpul noptii (si uneori, si pe timpul ziulei).
De ce adoarme copilul tau foarte greu seara?
La fel ca si in cazul adultilor, si copiii pot intampina dificultati in adormire pe timpul noptii. Multe dintre cazuri sunt determinate chiar de activitatile parintilor – vei intelege la ce ne referim in randurile urmatoare:
Conditionarea somnului bebelusului
Pentru a-l adormi pe cel mic, multi parinti recurg la metode variate. Unii il plimba putin cu masina, iar altii il leagana. Unii parinti pot observa ca micutii lor au nevoie de confortul necesar. Acesta trebuie sa fie identic in fiecare seara, pentru a inchide un ochi. In realitate, toate sunt conditionari pe care ghindocul tau le invata si utiliza. Astfel, le va percepe ca si cum ar intra in ritmul sau normal de somn.
Este indicat sa renunti la ele pe cat posibil, intrucat pe termen lung este danunator. Micutul tau va dezvolta o serie de obiceiuri mai putin avantajoase care vor prelungi durata de adormire.
Cum il faci pe ghindocul tau sa adoarma mai usor seara?
Somnul bebelusului tau este o activitate in sine, cu atat mai benefica cu cat se incadreaza in limitele expuse mai sus – in functie de varsta. Daca ghindocul tau are probleme in a dormi, exista o serie de indicatii si mici trucuri pe care le poti lua in considerare. Totusi, tine minte ca nu toti copiii dorm la fel, iar cel mai important este ca bebelusul tau sa isi dezvolte propriu ritm de somn.
Existenta ritualurilor inainte de somnul bebelusului tau
Cu cat ii arati celui mic care sunt activitatile sale zilnice, cu atat vei reusi sa il ajuti sa isi formeze propriul ritm de somn. Astfel, este recomandat sa intreprinzi aceleasi activitati in aceeasi ordine, timp ii care ii povestesti si explici pe fiecare dintre ele. Daca ghindocul tau nu vrea sa doarma sub nici o forma, nu insista – cel mai probabil nu are nevoie de somn in momentul respectiv.
Mesele inainte de somnul bebelusului
Orice ghindoc va dormi mai simplu si mai rapid daca este hranit inainte de culcare. Laptele natural obtinut prin alaptare are beneficii multiple, determinand un somn linistitor si satisfacut, presarat de sentimentele de dragoste si siguranta oferita de mama.
In timpul primelor sase luni de viata, este indiciat sa nu existe o perioada mai mare de 10 ore in care bebe nu a mancat nimic, dat fiind faptul ca acest lucru poate determina scaderea nivelului de zahar din organism.
De ce este agitat somnul lui bebe?
Studiile arata ca marea majoritate a cauzelor pentru care somnul bebelusului este agitat este diversa. Cateva dintre cele mai comune sunt:
Utilizarea tehnologiei pentru a induce somnul bebelusului
Probabil una dintre cele mai des intalnite activitati deprinse de parinti, folosirea video-urilor inainte de culcare nu ajuta. Tableta sau telefonul nu face nimic altceva decat sa prelungeasca durata de timp necesara pentru a-l ajuta sa intre in starea de somn. Este recomandat sa inlocuiesti acest ritual cu citirea unei povesti.
Frica de intuneric ingreuneaza somnul bebelusului
Multi dintre nou-nascuti au o frica innascuta de intuneric. Deseori, o vor arata si manifesta o buna perioada de timp, chiar daca sunt invatati sa doarma singuri. Poti sa te orientezi spre o veioza discreta, pe care sa o lasi aprinsa la el in camera.
Evita mesele chiar inainte de somnul bebelusului
La fel ca si adultii, nici ghindocii nu vor avea un somn linistit daca burtica lor este plina. Asigura-te ca lasi o perioada de timp intre ultima masa si ora de somn, folosind alimente usoare si in cantitati relativ mici.
Utilizarea patului doar pentru somn
Cu cat folosesti patul bebelusului doar pentru a-l adormi, cu atat el va invata ca acesta are un anumit rol in viata sa – fiind un loc special pentru ritualul sau.
Ce poti face daca bebe are un somn agitat?
Este de la sine inteles ca, daca il ajuti pe bebe sa doarma mai mult, in realitate te ajuti pe tine. De aceea, solutionarea problemelor privind somnul agitat la copii este imperios necesara. Daca ghindocul tau are un somn agitat, ia in calcul urmatoarele trucuri:
Foloseste zgomote albe pentru somnul bebelusului
S-a demonstrat experimental ca zgomotele albe linistesc copiii si le induc somnul, intr-o forma mult mai rapida si eficienta in comparatie cu alte metode existente.
Asigura confortul necesar
Cu cat saltele si pernele sunt mai moi si relaxante, cu atat bebelusii vor avea impresia ca sunt constant la sanul mamei. Atat stresul cat si nelinistea sunt eliminate. Multe leagane speciale te pot ajuta in acest sens. Marea majoritate vin cu functii speciale, alaturi de cantece de adormit.
Suzeta pentru somnul bebelusului
Oricand se trezeste peste zi sau noapte, ghindocul tau va putea fi linistit si readus la starea de somn cu ajutorul suzetei. In timp ce ii introduci suzeta in gurita, canta-i ceva sau vorbestei pe un ton bland. Micutul tau va simti ca mami este langa el – si ca este in siguranta.
Somnul bebelusului poate fi greu de calibrat, chiar si pentru cei mai experimentati parinti. C ajutorul unor recomandari si indicatii speciale, chiar si problema aceasta poate fi usor solutionata. Astfel, ghindocul tau se va putea bucura de un somn linistitor si sanatos.
Lasă un răspuns