Nevoia naturala de procreare exista in mod obiectiv in absolut toate fiintele vii. Nasterea este un proces dificil din punct de vedere fizic, lung, dureros, descris atat in opere de arta mondiale, cat si in povesti filistine. Cu toate acestea, orice femeie insarcinata asteapta nasterea, momentul mult asteptat de intalnire cu mica fiinta. Insa, multe viitoare mame, in acelasi timp experimenteaza un sentiment conflictual precum frica. De regula, majoritatea femeilor care au auzit povestile prietenelor „experimentate” se tem de durere. De aceea, femeia insarcinata moderna se gandeste nu numai la numele viitoarelor fapturi, ci si la … anestezie. Cea mai frecventa si, poate, cea mai preferata metoda de ameliorare a durerii in timpul nasterii este in prezent anestezia epidurala.
Esenta acestei metode de eliminare a durerii este introducerea unui anestezic local sub dura mater a maduvei spinarii, unde trec radacinile nervilor spinali.
Anestezia epidurala: ce este si cum functioneaza?
Odata cu inceputul celui de-al treilea trimestru, cand deja numeri zilele in asteptarea evenimentului important, vine timpul sa te gandesti cum anume sa ameliorezi durerea in timpul nasterii. Printre acestea se numara si anestezia epidurala.
Anestezia epidurala este una dintre cele mai frecvente metode de ameliorare a durerii. Un cateter este introdus in spatiul epidural din coloana vertebrala. Prin intermediul acestuia, se administreaza un medicament care elimina durerea in abdomenul inferior si in canalul nasterii. Unul dintre beneficiile acestei anestezii este ca ramai constienta pe parcursul travaliului, dar nu resimti dureri.
Durerea este redusa la aproximativ 10-20 de minute dupa injectia epidurala. Medicamentul poate fi administrat in doze si la intervale de timp diferite, pentru a obtine cel mai bun efect analgezic. Majoritatea medicilor recomanda administrarea medicamentelor pentru durere in timpul travaliului activ, cand contractiile devin mai puternice, iar intervalele de timp dintre acestea sunt reduse.
Importanta anesteziei in timpul nasterii
De ce este atat de important ca durerea unei femei in timpul nasterii sa fie controlata? Pe langa faptul ca o durere severa aduce suferinta, ca raspuns la semnale de durere, se elibereaza adrenalina si norepinefrina (hormoni de stres). Acest lucru duce la spasm vascular si la cresterea tensiunii arteriale. Ca urmare, alimentarea cu sange a placentei si a fatului este perturbata, se poate dezvolta hipoxie fetala. Prin urmare, analgezia corecta afecteaza in mod favorabil cursul nasterii. Se normalizeaza respiratia, circulatia sangelui, contractiile uterine, fluxul sanguin utero-placentar este restabilit.
In timpul anesteziei epidurale, spre deosebire de anestezia generala, o femeie ramane constienta si poate participa activ la nastere. Totusi, acest lucru nu inseamna ca anestezia epidurala trebuie utilizata in mod nediscriminatoriu. Este demonstrat ca, in unele cazuri, starea psihologica potrivita, tehnicile de respiratie, masajul, acupunctura etc. contribuie la bunastarea unei femei in timpul nasterii. In plus, exista o serie de contraindicatii pentru acest tip de calmare a durerii.
Doar anestezic?
Initial, scopul anesteziei epidurale nu a fost de a facilita nasterea, ci de a opri anumite afectiuni amenintatoare. Astfel, anestezia epidurala are o serie de efecte benefice:
- Ea faciliteaza durerea in timpul nasterii si ofera femeii posibilitatea de a se relaxa si de a castiga forta.
- Reduce tensiunea arteriala ridicata, hiperventilarea plamanilor si nivelul adrenalinei, ceea ce are un efect calmant asupra organismului. Anestezia epidurala faciliteaza deschiderea colului uterin si reduce leziunile in timpul nasterii premature, coordoneaza contractiile si munca muschilor uterului.
- Ei bine si, cel mai important, o astfel de anestezie este mult mai sigura decat utilizarea medicamentelor intravenoase.
Anestezia epidurala: Despre efectele secundare si contraindicatii
Dar, ca orice alta manipulare medicala utila, anestezia epidurala nu este lipsita de reactii adverse.
Cea mai frecventa este scaderea tensiunii arteriale. Aceasta reactie duce la o incalcare a fluxului sanguin placentar si a hipoxiei, adica a infometarii cu oxigen la copil. A doua reactie grava poate fi cea alergica. Pentru a preveni socul anafilactic la inceputul procedurii, se efectueaza o administrare de incercare a medicamentului. Daca femeia aflata in travaliu a simtit durere, arsura sau mancarime in zona de punctie, atunci medicii „acopera” anestezia cu medicamente antialergice.
Cand are loc administrarea, este posibil ca medicamentele care intra in canalul spinal, sa duca la dificultati de respiratie si o scadere a tensiunii arteriale. De asemenea, este posibila o trauma la radacinile nervilor spinali si dureri la nivelul membrelor. Odata cu introducerea medicamentului sub invelisul dur al maduvei spinarii, exista riscul de a intra in venele epidurale. In astfel de cazuri, apar complicatii severe, precum o scadere accentuata a tensiunii arteriale, tulburari ale ritmului cardiac si ameteli. Adesea, o situatie similara este insotita de amorteala a limbii.
Reactii adverse fezabile:
- Injectie accidentala de medicamente pentru durere in fluxul sanguin sau in spatiul subarahnoidian. Aceasta poate duce la insuficienta cardiaca sau insuficienta respiratorie. Totusi, aceasta complicatie este extrem de rara. Folosind tehnici speciale, anestezistul monitorizeaza faptul ca medicamentele sunt injectate tocmai in spatiul epidural, si nu in canalul maduvei spinarii sau al vaselor de sange.
- Dureri de cap, dupa anestezie. Aceasta complicatie dupa anestezia epidurala este rara (in 2% din cazuri). O durere de cap se dezvolta daca acul cateterului patrunde putin mai departe de spatiul epidural. Durerea se intensifica intr-o pozitie asezata si se mentine intr-o pozitie culcata. Tratamentul include repausul la pat, calmante si bauturi abundente.
- Lipsa de ameliorare a durerii. Atunci cand calculeaza doza de anestezic, medicii iau in considerare un numar mare de factori (varsta, greutatea, inaltimea unei femei). In plus, in timpul sarcinii, venele din spatiul epidural se extind, astfel incat doza estimata de medicamente pentru durere este de obicei redusa. Daca anestezia nu a aparut, medicii pot administra suplimentar o alta doza.
- Dureri de spate. O femeie poate fi tulburata de dureri minore de spate dupa nastere, la locul introducerii cateterului. De regula, nu sunt foarte intense si trec repede.
- Dificultati cu alaptarea. Cu orice tip de anestezie, medicamentele administrate mamei patrund in placenta si intra in fluxul sanguin fetal. Exista dovezi cum ca dupa anestezia epidurala, nou-nascutii au dificultati in a gasi pozitia potrivita pentru a se hrani si incep sa suga mai rau. Cu toate acestea, anestezistii, obstetricienii si neonatologii vor face tot posibilul pentru a se asigura ca in timpul anesteziei epidurale nu exista consecinte nedorite. Medicii vor monitoriza constant starea mamei si a fatului, au la dispozitie tot ceea ce este necesar pentru a oferi primul ajutor in caz de aparitie a unor complicatii.
Cu toate acestea, vreau sa notez ca, conform statisticilor, toate aceste complicatii nu sunt comune.
Astfel, anestezia epidurala este o metoda eficienta de ameliorare a durerii in timpul nasterii, ajutand mama sa castige forta inainte de intalnirea cu copilul. De asemenea, este o procedura medicala care elimina o serie de complicatii in timpul nasterii.
Lista contraindicatiilor pentru anestezia epidurala:
- Presiune intracraniana ridicata;
- Tensiune arteriala scazuta (sub 100 mmHg);
- Curbura coloanei vertebrale;
- Starea inconstienta a femeii la nastere;
- Septicemie;
- Tulburari de sangerare;
- Boli neurologice sau psihice grave ale femeii la nastere;
- Alergie la medicamentele utilizate pentru anestezia epidurala.
Anestezia epidurala poate fi contraindicata daca ai suferit o interventie chirurgicala a coloanei vertebrale, iei anumite medicamente, cum ar fi diluatori de sange sau daca ai o coagulare slaba a sangelui.
Anestezia epidurala, ca orice procedura medicala, nu este o interventie complet inofensiva. Dar, in unele cazuri, este necesara mentinerea sanatatii mamei si a copilului nenascut. Prin urmare, ar trebui sa asculti recomandarile medicilor. Inainte de a da nastere, studiaza informatiile despre toate metodele disponibile de ameliorare a durerii pentru a gasi ceea ce ti se potriveste. Unele persoane aleg anestezia epidurala ca fiind cea mai optima. Dar daca decizi ca o astfel de anestezie nu ti se potriveste, exista alte modalitati de a face procesul de nastere mai confortabil. Oricare ar fi decizia luata cu medicul, este important sa ai incredere in alegerea ta.
Iar daca inca nu te-ai hotarat inca, daca sa nasti pe cale naturala sau prin cezariana, iti las acest articol, care sper sa te ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru tine.
[ratings]
veronica a zis
consider ca anestezia epidurala m-a ajutat sa nasc cu mai putine dureri