Copiii si tinerii au acelasi drepturi fundamentale ca si adultii insa, datorita nevoilor lor speciale, au si drepturi specifice. Copiii nu sunt proprietatea parintilor lor, sunt niste fiinte umane si au drepturile lor proprii. Conventia cu privire la Drepturile Copilului a enuntat o serie de drepturi ce trebuiesc respectate pentru ca un copil sa poata sa isi dezvolte intreg potentialul. Conventia vede copilul drept un individ, un membru al unei familii, al unei comunitati si recunoase drepturile si responsabilitatile care corespund varstei si maturitatii sale. Conventia recunoaste in egala masura demnitatea umana fundamentala a tuturor copiilor, punand accentul pe nevoia urgenta de a garanta bunasterea si dezvoltarea unui copil. Afirma in mod clar ca fiecare copil in parte are dreptul la o calitate de viata elementara. Iata cateva drepturi fundamentale ale opilului definite de textul Conventiei:
Dreptul la identitate (articolele 7 si 8 din textul Conventiei)
Fiecare copil in parte are un nume si o nationalitate care sunt intodeauna protejate de tara sa. In absenta certficatului de nastere, un copil nu este recunoscut de Statul in care locuieste si nu poate fi nici ingrijit, nici scolarizat. Insa, te poti informa bine fiindca am realizat un articol despre procedura de declarare a unui nou-nascut.
Dreptul la sanatate (articolele 23 si 24)
Fiecare copil in parte trebuie sa fie ingrijit in mod corespunzator daca este bolnav, sa fie hranit in mod suficient, sa fie protejat de droguri si sa benefiiceze de conditii de viata care nu sunt periculoase pentru sanatatea sa.
Dreptul la educatie (articolul 28)
Orice copil are dreptul de a merge la scoala si sa aiba acces la cunostintele care il vor ajuta sa se pregateasca pentru viata de adult.
Dreptul la viata in familie (articolele 8,9,10, 16, 20, 22 si 40)
Orice copil are dreptul sa fie inconjurat de persoane care il iubesc si se ocupa de el, familia in primul si in primul rand sau persoanele care au sarcina sa ii inlocuiasca familia, sa se ingrijeasca de el.
Dreptul de a fi protejat de violenta (articolele 19 si 34)
Fiecare copil are dreptul de a fi protejat de violenta, violenta provenita de la anturajul sau, sau din partea oricarei persoane care, dintr-un motiv sau altul vrea sa ii faca rau. Nu trebuie niciodata obligat sa indure tratamente nepotrivite, nici vreun act de violenta fizica sau sexuala. Puteti lua exemplul Suediei, despre care am scris aici.
Dreptul de a se exprima (articolele 12 si 13)
Orice copil trebuie sa fie in masura sa se exprime, sa spuna ceea ce simte si ceea ce gandeste. Trebuie sa aiba in egala masura informatii cu privire la lumea care il inconjoara.
Dreptul de a fi protejat de razboi (articolele 38 si 39)
Fiecare copil trebuie sa fie protejat de razboi si de consecintele acestuia, precum consecinta de a fi refugiat, ranit, prizonier sau obligat sa munceasca pentru armata.
Dreptul de a fi protejat de orice forma de exploatare (articolele 19, 32, 34, 36 si 39)
Un copil nu trebuie sa fie obligat sa munceasca in conditii dificile si periculoase pentru a supravietui sau pentru a-si intretine familia.
Dreptul la egalitate si la respectul diferentelor
Orice copil are aceleasi drepturi, indiferent de diferentele de rasa, de culoarea pielii, de religie, de limba sau de cultura, fie ca este baiat sau fata, fie ca este sanatosa sau cu dizabilitati.
Drepturile copilului, drepturi adaptate copiilor
Drepturile copilului reprezinta drepturi umane, specific adaptate copilului, deoarece tin cont de fragilitatea sa, de specificitatile sale si de nevoile sale proprii, in functie de varsta sa. Drepturile copilului tin cont de necesitatea dezvoltarii copilului. Copiii au dreptul de a trai si de a se dezvolta in mod convenabil atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere psihic dar si intelectual. Drepturile copilului prevad in egala masura satisfacerea nevoilor esentiale bunei dezvoltari ale copilului precum accesul la o alimentatie potrivita, la ingrijirile necesare, la educatie, etc.
Drepturile copilului iau in considerare caracterul vulnerabil al copilului. Implica necesitatea de a le oferi un cadru protector. Este vorba, pe de o parte, de a oferi asistenta speciala copiilor si, pe de alta parte, de a oferi o protectie adaptata in functie de varsta lor si in functie de gradul de maturitate. Astfel, copiii trebui sa benefiiceze de servicii de ajutor si de sustinere si trebuie sa fie protejati de orice forma de exploatare.
Dezvoltarea sanatatoasa a copiilor este decisiva pentru prosperitatea viitoare a oricarei societati!
Datorita faptului ca se afla in plina perioada de crestere, copiii sunt mult mai vulnerabili decat adultii la conditiile precare de viata care rezulta din saracie, la ingrijirile neadecvate, la o hranire insuficienta, la absenta unei locuinte sau la poluarea mediului. Consecintele bolilor, a malnutritiei si a saraciei ameninta viitorul copiilor si, viitorul societatii in care traiesc. Primele experiente ale copilului au o influenta considerabila asupra dezvoltarii sale viitoare. Si aceasta dezvoltare determina contributia lor in societate sau asupra sarcinilor pe care le au de indeplinit de-a lungul intregii vieti.
[ratings]
Lasă un răspuns