Ai adus pe lume un nou-nascut? Felicitari, de acum esti oficial mamica! Primul pas pe care trebuie sa il faca in acest moment unul dintre parinti este sa declare si sa inregistreze nasterea copilului. Este un proces important si de aceea ai nevoie de informatii actualizate. Noi iti vom spune cat timp ai la dispozitie pentru declararea nasterii si inregistrarea ei, ce acte sunt necesare in functie de situatie si ce beneficii poate avea proaspata mamica.
Inainte sa vorbim despre declararea si inregistrarea nou-nascutului, as vrea sa iti spun ca poti avea parte de concediu si de o indemnizatie lunara de crestere a copilului. Poti afla modul de calcul al acestora in acest articol, realizat cu sprijinul unui avocat. Daca esti din Bucuresti, te-ar putea interesa stimulentul financiar pentru nou-nascuti. Acesta este in valoare de 2500 RON si poti intra in posesia lui daca depui aceste acte.
Declararea nasterii copilului
Primul pas il reprezinta declararea nasterii copilului, care se face chiar in cadrul maternitatii in care a avut loc nasterea mult-asteptata. Aceasta declarare a nasterii trebuie facuta in cel mult trei zile, iar spitalul va elibera certificatul constatator al nasterii, care va ajuta in scopul inregistrarii nasterii copilului. Pentru a obtine certificatul constator al nasterii sunt necesare urmatoarele acte:
- carte de identitate a mamei;
- certificat de nastere al mamei;
- carte de identitate a tatalui;
- certificat de nastere al tatalui;
- certificat de casatorie (daca exista);
- hotarare definitiva de divort sau certificat de deces (daca este cazul);
- daca parintii au nume de familie diferite va fi necesara o declaratie pentru stabilirea numelui de familie al copilului declarat.
In cazul mamicilor care aleg sa nasca acasa sau in alta parte decat intr-o unitate spitaliceasca, certificatul constator al nasterii va fi eliberat de catre dispensarul medical teritorial. Certificatul constatator al nasterii va putea fi ridicat dupa declararea nasterii copilului si este un formular-tip, care contine numar de inregistrare, data certa, stampila/sigiliul unitatii emitente, semnatura si parafa medicului care a constatat nasterea micutului tau.
Cat timp ai la dispozitie pentru inregistrarea nasterii copilului?
Dupa ce ai efectuat declararea nasterii nou-nascutului si ai intrat in posesia certificatului constatator al nasterii trebuie sa mergi la Oficiul Starii Civile din localitatea sau sectorul in care s-a nascut micutul si sa incepi demersul inregistrarii nasterii copilului. Termenele de inregistrare a nasterii nou-nascutului sunt:
- 30 de zile de la data nasterii, pentru copilul nascut viu si aflat in viata;
- 3 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut mort;
- 24 ore de la data decesului, pentru copilul nascut viu care a decedat in primele 30 de zile;
- 30 de zile pentru copilul cu varsta de pana la un an, gasit sau parasit de mama in maternitate/unitati sanitare.
Ce se intampla in cazul in care parintii nu au realizat inregistrarea nasterii?
In cazul in care termenul legal de inregistrare a nasterii nou-nascutului este depasit, parintii vor fi sanctionati cu o amenda. Daca inregistrarea nasterii copilului este facuta dupa mai mult de 1 an de la nastere, va fi necesara o sentinta judecatoreasca pentru a putea realiza inegistrarea copilului.
Ce se intampla daca parintii nu pot face declararea si inregistrarea copilului?
Parintii sunt obligati sa faca declararea si inregistrarea nou-nascutului, dar in cazurile in care acestia nu pot, declararea si inregistrarea nou-nascutului o va face medicul, persoanele care au fost de fata la nastere, personalul desemnat din unitatea sanitara in care a avut loc nasterea sau oricare persoana care a luat la cunostinta despre nasterea respectivului copil.
Ce acte sunt necesare pentru inregistrarea nasterii copilului?
In cazul in care nu ai depasit termenul de inregistrare a nasterii, trebuie sa depui urmatoarele acte la Oficiul Starii Civile al primariei unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia s-a realizat nasterea. Astfel, vei putea inregistra nasterea copilului si vei intra in posesia certificatului sau de nastere.
Pot exista mai multe cazuri, asa ca iti spun ce acte trebuie depuse pentru fiecare in parte:
- Parintii sunt casatoriti
Daca parintii nou-nascutului sunt casatoriti, atunci pentru inregistrarea nasterii trebuie depuse urmatoarele:
- cartea de identitate si certificatul de nastere al mamei (original);
- cartea de identitate si certificatul de nastere al tatalui (original);
- certificatul de casatorie (original);
- certificatul medical constatator al nasterii copilului (obtinut dupa declararea nasterii la maternitate).
- Parintii nu sunt casatoriti, dar tatal vrea sa recunoasca copilul
In situatia in care parintii copilasului nu sunt casatoriti, vor trebui depuse aceste acte:
- cartea de identitate si certificatul de nastere al mamei (original);
- cartea de identitate si certificatul de nastere al tatalui (original);
- certificatul medical constatator al nasterii copilului;
- declaratie de recunoastere a paternitatii semnata in fata ofiterului de stare civila de ambii parinti.
- Mama copilasului este necasatorita si singura
Pentru cazul in care mama copilasului este atat necasatorita, cat si singura, vor trebui depuse 2 acte:
- cartea de identitate si certificatul de nastere al mamei (original);
- certificatul medical constatator al nasterii copilului.
- Nasterea copilului in strainatate
In cazul in care ai nascut in strainatate, vei avea nevoie de urmatoarele acte pentru inregistrarea nasterii copilului:
- certificat medical constatator al nasterii;
- pasapoartele parintilor;
- certificat de casatorie romanesc (daca parintii sunt casatoriti);
- certificat de nastere al mamei (daca nu este casatorita).
In astfel de cazuri, inregistrarea nasterii copilului se poate face de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din respectiva tara sau de catre autoritatile locale din acea tara.
Daca declararea si inregistrarea nasterii nou-nascutului a fost realizata corect, dupa intoarcerea in tara se va aplica procedura de transcriere a certificatului de nastere eliberat in strainatate. Inregistrarea nasterii copilului poate fi facuta de catre orice persoana cu actul de identitate, insa doar unul dintre parinti poate intra in posesia Certificatului de nastere.
Daca inregistrarea nasterii copilului nu a fost efectuata de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din acea tara, inregistrarea nasterii va trebui facuta in Romania, la autoritatea administratiei publice locale, in incinta Oficiul de stare civila a primariei locale de la domiciliul parintilor.
In cazul in care micutul tau s-a nascut in strainatate este norocos, fiindca va primi atat cetatenia romana, daca unul dintre parinti este roman, cat si cetatenia acelei tari, conform legilor tarii respective. Este nevoie ca inregistrarea nasterii copilului sa fie facuta la Ambasada sau Consulatul roman din tara in care s-a nascut. Dupa aceea, parintii vor putea primi Certificatul de nastere romanesc, pe care il pot folosi sa obtina pasaport romanesc pentru nou-nascut.
- Cazuri speciale
Cu privire la declararea si inregistrarea nasterii unui copil, exista doua cazuri speciale. In functie de situatie sunt necesare urmatoarele:
a) cazul copilului abandonat in spital:
- certificatul medical constatator al nasterii;
- procesul verbal incheiat de politie, conducatorul unitatii sanitare si reprezentantul autoritatii tutelare din cadrul primariei, care va avea acelasi cuprins ca si cel incheiat in cazul copilului gasit;
- referatul reprezentantului autoritatii tutelare din cadrul primariei in raza careia a fost abandonat copilul;
b) cazul copilului gasit:
- procesul verbal intocmit de politie, medic si reprezentantul autoritatii tutelare din cadrul primariei;
- declaratia scrisa a persoanei care l-a gasit ori referatul reprezentantului autoritatii tutelare din cadrul primariei in raza careia a fost gasit copilul
Procesul verbal se va inregistra la primarie si va cuprinde:
- numele de familie, prenumele si domiciliul persoanei care l-a gasit si al martorilor (atunci cand acestia exista);
- locul si imprejurarile in care a fost gasit copilul;
- sexul copilului;
- anul, luna si ziua cand a fost gasit copilul;
- denumirea si adresa institutiei sau numele persoanei careia i-a fost incredintat copilul;
- varsta copilului gasit, stabilita de medic prin indicarea obligatorie a anului, lunii si zilei de nastere, chiar daca acestea sunt aproximative;
- rezultatul primelor cercetari efectuate de politie pentru identificarea parintilor.
Declararea domiciliului copilului
Daca parintii nu locuiesc impreuna, atunci parintele care face declararea nasterii copilului va trebui sa dea o declaratie din care sa rezulte la care dintre parinti va locui micutul. In situatiile in care declararea nasterii copilului este facuta de catre o alta persoana, va fi necesara o declaratie notariala a oricaruia dintre parinti, din care sa rezulte domiciliul copilului nou-nascut.
Pentru realizarea acestui articol au fost utilizate informatii de pe site-ul Directiei generale de evidenta a persoanelor Municipiul Bucuresti. Ar fi bine ca inainte de declararea si inregistrarea nasterii unui copil sa consulti site-urile autoritatilor competente, fiindca acolo vei gasi cele mai actuale informatii.
Avand in vedere ca esti proaspata mamica este bine sa fii informata corect. De aceea, in afara de acest articol referitor la declararea si inregistrarea nasterii unui copil ti-am pregatit cateva articole care iti vor placea si iti vor fi de folos:
- Prima luna din viata bebelului tau. La ce sa te astepti?
- La cat timp dupa nastere e recomandat ca bebelusul tau sa bea apa pentru prima data?
- Colici abdominale la bebelusi. Cum scapam de ele?
In afara de acestea, pe ghindoc.ro vei putea gasi o multime de articole care te vor ajuta sa ii oferi copilului tau tot ce-i mai bun!
Cum a decurs declararea si inregistrarea nasterii copilului tau? A fost un proces usor sau ti-a dat ceva batai de cap?
[ratings]
Marina a zis
Uau. Ce de informatii detaliate. Multumesc mult. Mi-ati facut viata mai usoara. Chiar nu am gasit nicaieri chiar asa amanuntit.
IvascuSimona a zis
Un articol foarte util. Am facut totul exact cum am citit aici si nu a trebuit sa fac mai multe drumuri.
GEORGE a zis
Am depus exact actele pe care le-ati mentionat si am obtinut cu succes certificatul de nastere al primului meu bebe 🙂
Catalina a zis
Bună ziu dacă nu am certificatul de naștere al meu pentru a declara copilul la spital și am copie după certificat se poate declara copilul doar cu copia mea de certificat
Echipa Ghindoc.ro a zis
Buna, Catalina. Din informatiile pe care le avem, ai nevoie de certificatul de nastere original. Cel mai bine ar fi sa soliciti unul nou 😁
Elena Cătălina a zis
Dacă tatăl copilului este plecat din țară și nu poate reveni sa recunoască copilul in decurs de 4-5 luni de zile ce as putea sa fac?
Ovidiu a zis
Daca eu ca tată sunt plecat din țară pot face copii legelizate la certificat si buletin ca ulterior mama sa ma declare si pe mine sau e nevoie de prezenta mea fizica obligatorie?
Mihaly a zis
Declararea copilului se poate face de o persoană care nu este tatăl biologic și ce acte trebuiesc?
Noemi a zis
Ce se întâmplă dacă nu vreau sa înregistrez copilul deloc?