In primele luni din viata bebelusului este posibil sa te confrunti cu bine-cunoscutele colici abdominale. Acestea sunt neplacute atat pentru cel mic, care plange si este agitat, cat si pentru parinti, care nu pot suporta sa il vada pe cel mic in suferinta si nu reusesc sa il linisteasca. Afla din articolul nostru ce sunt si cum apar colicile si mai ales ce tratament exista pentru bebelusi.
Ce sunt colicile abdominale la bebelusi?
Daca te intrebai „Ce sunt colicile?” ar fi bine sa stii ca nimeni nu cunoaste exact ce sunt si de ce apar, dar se manifesta prin plansetul puternic al bebelusilor, aparut, la prima vedere, fara un motiv concret. Colicile abdominale sunt niste dureri sau crampe abdominale, care le creeaza disconfort bebelusilor. Motivul de aparitie al colicilor abdominale la bebelusi se spune ca ar fi lipsa cantitatii necesare de fermenti utilizati la o digestie normala.
De asemenea, alte doua cauze foarte cunoscute de aparitie a colicilor abdominale sunt fumatul gravidei in timpul sarcinii si existenta unor intolerante ale bebelusilor la fructoza, lactoza sau proteina din laptele de vaca.
Cand apar si cand dispar colicile la bebelusi?
Colica abdominala apare in a doua sau a treia saptamana de viata a unui bebelus. Aceasta se va manifesta in primele luni din viata celui mic, astfel ca este de asteptat ca bebelusul tau sa nu mai aiba colici abdominale incepand cu luna a treia sau a patra de viata. In plus, trebuie sa stii ca aceste colici pot aparea atat la fetite, cat si la baietei si nu are nicio importanta daca este primul tau copil sau daca a fost alaptat la san sau hranit cu formula.
In cazul in care ai nascut de curand este posibil sa fii interesata de Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Daca esti din Bucuresti si ai nascut in urma cu cel tarziu o luna poti primi un stimulent financiar in valoare de 2500 RON! Afla unde trebuie sa depui dosarul si cum poti intra in posesia banilor din articolul nostru.
Cum se manifesta aceste colici abdominale la bebelusi?
Persoana avizata pentru a pune diagnosticul in legatura cu colica abdominala este medicul, pe care ar fi bine sa il vizitezi impreuna cu bebelusul tau in cazul in care esti ingrijorata de plansul excesiv si fara motiv al celui mic. Plansul este normal si se manifesta frecvent in primele luni de viata ale bebelusilor, de aceea este dificil de spus daca are sau nu colici. Totusi, principalele diferente dintre colica abdominala si plansul obisnuit sunt durata, intensitatea si frecventa plansului.
Iti pot spune pe scurt ca bebelusii care au colici abdominale vor plange cel putin 3 ore pe zi, cel putin 3 zile pe saptamana si timp de cel putin 3 saptamani consecutive, asta in conditiile in care sunt sanatosi si hraniti cum se cuvine.
Bebelusii care au colici plang de obicei la aceeasi ora din zi, cel mai des intamplandu-se dupa-amiaza sau seara si mereu dupa masa. Alte manifestari ale colicilor abdominale la bebelusi sunt date de durerile de burtica ale micutului, stomacelul fiind bombat si tare, iar de cele mai multe ori isi ridica piciorusele la piept. Tot in acest timp se poate intampla sa incordeze pumnii, sa se agite cu manutele in aer sau sa se incolaceasca.
Dieta mamei daca bebelusul are colici abdominale
Un alt motiv care poate duce la aparitia colicilor abdominale in randul bebelusilor alaptati este alimentatia mamei. In situatia in care bebelusul manifesta colici, ar fi bine ca mamica lui sa tina o dieta si sa vada daca apar unele schimbari cu privire la colica abdominala a puiutului ei.
Mai exact, mamica trebuie sa elimine alimentele care produc gaze, cum ar fi:
- legumele (varza, conopida, broccoli, fasolea, ceapa);
- fructele (prune, mere, stafide);
- bauturile carbogazoase;
- produsele care contin cofeina (cafea, ciocolata);
- mancarea care contine condimente;
- produsele pe baza de lapte sau oua.
In afara de aceste recomandari, ar fi bine ca mamica sa isi alapteze bebelusul corect. Poti afla informatii utile despre alaptare chiar din articolul de aici.
Tratament pentru colicile bebelusilor
Dupa o documentare prealabila am aflat ca nu exista niciun tratament care sa vindece complet colicile abdominale si nici chiar „cel mai bun medicament pentru colici” nu poate face asta.
Cateva metode de tratament gratuit pentru colici, care vor ajuta la ameliorarea durerilor atat de deranjante si a plansului intens sunt:
- plimba-l pe cel mic prin parc;
- leagana-l cu ajutorul unui balansoar;
- ofera-i o jucarie cu care se joace intre mese;
- maseaza-i usor burtica;
- incearca sa ii incalzesti burtica: il poti pune la pieptul tau, unde caldura corpului tau o va incalzi sau poti pune o sticla cu apa calduta pe burtica lui;
- ai grija ca atunci cand mananca sa nu inhaleze prea mult aer;
- ramai calma, altfel risti sa il tensionezi si pe micut;
- canta-i sau pune-i muzica.
In afara de aceste tratamente simple si gratuite, mai exista si alte solutii, mai exact medicamente, cum ar fi celebrele picaturi Espumisan despre care stiu multe mamici. O sa iti spun mai multe despre Espumisan in randurile de mai jos si ma gandesc ca pe viitor sa scriu un articol mai detaliat doar despre Espumisan.
Un alt tratament pentru colici: Espumisan pentru bebelusi
Espumisan este un medicament pentru bebelusi utilizat pentru cazurile in care micutul manifesta colica abdominala sau balonare, avand rezultate foarte bune, dupa spusele mamicilor. Mai exact, Espumisan este un tratament recomandat de regula pentru situatiile in care bebelusii au o acumulare excesiva de gaze in intestin, comercializat ca picaturi.
Din cate am inteles, picaturile Espumisan au un pret chiar mic, avand in vedere ca reduc simtitor durerile micutilor si ii mai linistesc pe parinti. Inainte de a administra picaturi Espumisan bebelusului tau, trebuie sa consulti medicul specialist, fiind cel mai in masura sa iti spuna daca acesta este cel mai indicat tratament pentru colici.
Bebelusul tau a avut colici abdominale? Cum ai reusit sa reduci manifestarile acestora?
[ratings]
Angelica88 a zis
eu am tinut cont de recomandarile prietenelor si de informatiile gasite pe net pe site uri de incredere ca al dvs. asa ca nu am mancat sau baut ce nu era recomandat
baietelul meu a manifestat colici abdominale doar putin timp. mereu cand incepea sa planga il tineam ocupat, ma jucam cu el, il leganam, etc
Ioana Niculescu a zis
Atunci cand a avut bebe al meu colici abdominale am rezovat cu Espumisan, asa cum mi-a recomandat doamna doctor.