Toate mămicile vor să știe înainte de a naște sau înainte de luarea deciziei venirii pe lume a unui bebe, toate informațiile legate de această indemnizație de creștere a copilului și de condițiile pe care trebuie să le îndeplineasca pentru a o putea obține. Pentru că legislația în materie este grea și schimbătoare, echipa noastră a încercat să facă pentru tine, impreuna cu un avocat, un articol complet, care să răspundă tuturor curiozităților.
Care este valoarea indemnizației lunare de creștere a copilului?
Valoarea indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, cele 12 luni trebuind să fie lucrate în cei 2 ani anterior nașterii copilului.
Valoarea minimă a indemnizației pentru cresterea copilului este de 2.5 înmulțit cu valoarea indicatorului social de referință. Este 500 de lei, prin urmare valoarea minimă pe care o va primi orice mămică, indiferent de veniturile obținute, este de 1250 lei.
Valoarea maximă a indemnizației pentru cresterea copilului, chiar dacă veniturile sunt mai mari, este de 8.500 lei.
Cine poate obține indemnizația lunară?
- Persoana care în ultimele 12 luni a avut încheiat un contract de muncă, chiar și unul cu timp parțial
- Persoana care a beneficiat de indemnizație de șomaj
- Persoana care a beneficiat de concedii medicale pentru boli rezultate din accidente de muncă sau pentru boli profesionale
- Persoane care au beneficiat de alte concedii și indemnizații precum: concediu pentru incapacitate temporară de muncă, concediu de risc maternal, concediu de maternitate, concediu de îngrijire a copilului bolnav
- Persoanele care au beneficiat exact de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului
- Persoanele care au beneficiat de concediu pentru creșterea copilului fără plată
- Persoanele al căror contract a fost suspendat pentru întreruperea temporară a activității, din inițiativa angajatorului
- Persoanele care se află în perioada de 3 luni de la încetarea contractului de muncă pe perioadă determinată și începerea unui alt contract de muncă tot pe perioadă determinată
- Persoanele care frecventează cursurile universitare, preuniversitare, postuniversitare, master, doctorat, la zi, fără întrerupere
- Persoanele care se află între încheierea unei forme de învățământ și începerea alteia
- Persoanele care se află în perioada de 60 de zile de la încheierea cursurilor învățământului obligatoriu, preuniversitar, universitar, master, finalizate cu sau fără diplomă, în vederea angajării sau intrării în șomaj.
Cât durează concediul de creștere a copilului și indemnizația?
Acestea durează până copilul împlinește 2 ani, sau chiar până la 3 ani dacă, din nefericire, micuțul suferă de o formă de handicap.
Ce avantaje am dacă mă întorc mai devreme la muncă?
Dacă mămica se întoarce la muncă înainte ca micuțul să împlinească vârsta de 2, respectiv 3 ani pentru cei cu handicap, beneficiază de un stimulent de inserție. Acestea se oferă mămicilor care se întorc cu cel puțin 60 de zile înainte ca cel mic să împlinească 2 ani. Bineînțeles că ea va putea reveni și mai devreme.
Care este valoarea stimulentului de inserție?
Acesta are valoarea de 650 lei pe lună (pe lângă veniturile salariale) și se acordă mămicilor de la momentul la care revin la muncă, până când copilul va împlini vârsta de 3 ani.
Tatăl poate fi beneficiarul concediului și indemnizației de creștere a copilului?
Da, oricare dintre părinți poate fi beneficiar, fie că este părinte natural, adoptator sau că a primit copilul în plasament.
Dacă am mai multe nașteri, beneficiez de concediu și de indemnizație pentru fiecare naștere?
Da, se cuvin pentru fiecare naștere. Dacă se produce o a doua naștere chiar în cei 2 ani de concediu, cele doua concedii se suprapun, prelungindu-se până ce al doilea copil împlinește vârsta de 2 ani, având însă o singură indemnizație pe toată această perioadă.
Se majorează indemnizația dacă am mai mulți copii sub 2 ani?
Da, cuantumul indemnizației lunare se va majora cu 2.5 înmulțit cu valoarea indicatorului social de referință. Valoarea lui e de 500 lei. Deci majorarea va fi de 1.250 lei.
Unde pot cere acordarea indemnizației?
Mămica sau tăticul trebuie să se adreseze primăriei comunei sau orașului unde are reședința. De asemenea, dacă stai în București ar fi bine să știi că poți primi de la Primărie 3500 de lei. Am făcut 2 articole: unul pentru voucher-ul Materna, în valoare de 1000 de lei, altul pentru un stimulent financiar de 2500 de lei.
De când începe concediul pentru creșterea copilului?
Concediul începe în ziua imediată a încetării concediului de maternitate sau, dacă nu a îndeplinit condițiile pentru a obține concediu de maternitate, de la data nașterii.
Când va înceta concediul și indemnizația de creștere a copilului?
Ele vor înceta la momentul la care copilul împlinește 2 ani sau 3 ani dacă suferă de o formă de handicap. De asemenea, el se suspendă, neîncetând însă, atunci când părintele fie este decăzut din drepturi, fie obține venituri impozabile în această perioadă, deși copilul nu a împlinit 2, respectiv 3 ani.
Ce nu are voie să facă angajatorul în această perioadă?
Iar pentru toate mămicile aflate în această situație sau care sunt interesate de această situație, trebuie să știe că angajatorul nu poate concedia salariatul aflat în concediu de creștere copil, în perioada în care beneficiază de stimulent de inserție și nici în 6 luni de la revenirea în funcție.
[ratings]
Patricia Lidia a zis
Foarte binevenita aceasta postare, cu atatea schimbari in jur, e greu sa tii ritmul!
Alina S a zis
Un articol foarte util pentru mamici, tatici si viitori parinti. Felicitari!
Mariana a zis
Super articol! Multumesc mult. Acum stiu fiecare pas pe care trebuie sa il fac pentru a primi indemnizatia.
Andreea Ioana a zis
Am rascolit internetul si nu am reusit sa mai gasesc un alt articol mai bine explicat ca al vostru. Majoritatea aveau niste informatii incomplete sau neactualizate, dar de la voi am aflat tot ce aveam nevoie despre concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Multumesc!
Alina a zis
Buna ziua. Sunt angajata de o luna de zile, și tocmai am aflat că sunt însărcinată. Daca lucrez până în luna 8-a de sarcina, am șanse la indemnizație ? Mulțumesc
adina a zis
Buna ziua,
Sunt insarcinata in 2 luni si daca voi fi norocoasa voi naste in august 2019. Rascolind internetul am dat peste urmatorul articol: https://msmps.gov.md/ro/content/de-la-1-iulie-2019-parintii-care-beneficiaza-de-indemnizatii-pentru-cresterea-copilului-si
In cazul in care nasterea este inainte de data intrarii in vigoare a noilor prevederi (01.01.2020), indemnizatia mea va fi tot 85% din venitul net pe toata perioada celor 2 ani?
George a zis
Buna,
Stirea este pentru Republica Moldova, nu Romania.
Daca te uiti la link-ul pus de tine vei vedea ca scrie Guvernul Republicii Moldova.
Lili a zis
Am depus dosarul de creștere copil pe 28 Noiembrie copilu sa născut in Septembrie 2019 după câte luni primesc