În epoca tehnologiei informatice, problema dependenței copiilor la gadget-uri devine mai acută decât oricând. Mulți, probabil, au observat adesea imaginea când părinții împing un smartphone către copil pentru a „scăpa” de el.
Copiii se obișnuiesc repede. În timp ce în mâinile gadgetului, copilul nu face vreun sunet, dar când i se ia, imediat apar țipetele. Și apoi părinții se întreabă de ce este imposibil să găsească un limbaj comun cu copiii, de ce nu ii asculta și de ce nu au o relație cu aceștia în viața reală.
Dependența de gadgeturi
Abilitățile de comunicare sunt stabilite în noi din copilărie. Potrivit pediatrilor, vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani este foarte importantă pentru dezvoltarea viziunii, formarea aparatului de vorbire și îmbogățirea vocabularului copiilor. Pentru copiii sub 3 ani este deosebit de important să vorbească cât mai mult posibil cu părinții și alți semeni, și nu cu smartphone-ul.
Academia Americană de Pediatrie afirmă că copiii cu vârsta între 0 și 2 ani nu ar trebui să fie expuși la dispozitive electronice. Și la vârsta de 3 până la 5 ani, nu ar trebui să se utilizeze gadgetul mai mult de o oră pe zi, iar de la 6 la 18 ani două ore pe zi.
În același timp, statisticile afirmă că copiii moderni petrec o medie de câteva ori mai mult timp în fața ecranului, și anume 6-7 ore (!) pe zi. Majoritatea copiilor americani folosesc dispozitive mobile în fiecare zi de la vârsta de 2 ani și de la 7-8 ani au deja acces constant la Internet.

Dispozitivele mobile au crescut semnificativ disponibilitatea tehnologiei moderne pentru copiii mici. Prin urmare, pediatrii insistă asupra interzicerii utilizării dispozitivelor electronice mobile de către copiii cu vârsta sub 12 ani. Iată cele 10 motive principale pentru această decizie.
Cu cât mai mult părinții verifică corespondența, cauta știri, împușcă monștrii și urmăresc emisiuni TV, cu atât mai mult se îndepărtează de copiii lor. Lipsa atenției adulților este deseori compensată de aceleași gadgeturi și tehnologii digitale.
În unele cazuri, bebelușul devine dependent de dispozitivele portabile, de Internet și de televiziune. Deja, dependența copiilor de gadgeturi a devenit o epidemie. Fiecare al unsprezecelea copil în vârstă de 8-18 ani este un dependent digital.
Radiație dăunătoare
În 2011, Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, au clasificat emisia radio a telefoanelor mobile și a altor dispozitive fără fir ca potențial cancerigen, factori de identificare în grupul 2B („posibil carcinogen pentru oameni”).
Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că copiii sunt mai sensibili la diferite influențe negative, deoarece creierul și sistemul lor imunitar încă se dezvoltă.
Influența asupra dezvoltării creierului
Creierul unui copil se triplează în mărime de la naștere până la doi ani și continuă să crească până la 21 de ani. Dezvoltarea creierului la o vârstă timpurie este determinată de factorii de mediu sau de absența acestora.
Stimularea creierului cu expunere excesivă la gadgeturi, după cum arată studiile, este plină de întârzieri cognitive, impulsivitate crescută, capacitate redusă de autoreglare și auto-disciplină.
Dezvoltare încetinită
Lipsa de mișcare cauzată de folosirea gadgeturilor, poate duce la o întârziere în dezvoltarea fizică și mentală. Această problemă a devenit evidentă în Statele Unite, unde fiecare al treilea copil intră în școală cu o întârziere de dezvoltare, ceea ce se reflectă clar în performanțele sale academice.

Activitatea fizică, la rândul său, îmbunătățește atenția și capacitatea de a învăța și de a absorbi lucruri noi. Oamenii de știință spun că utilizarea tehnologiei informatice dăunează dezvoltării copiilor și le afectează negativ capacitatea de învățare.
Obezitate
Pasiunea pentru vizionarea TV și jocurile pe calculator sunt exemple de obiceiuri non-alimentare care sunt direct legate de epidemia excesului de greutate. Printre copiii care sunt necontrolați și folosesc în mod constant dispozitive electronice portabile, obezitatea se găsește cu 30% mai des.
Fiecare al patrulea tânăr canadian și fiecare al treilea adolescent american suferă de supraponderalitate, iar printre aceștia, în 30% din cazuri, va fi diagnosticat diabetul.
În plus, adolescenții obezi prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral precoce și atac de cord, ceea ce le scurtează serios speranța de viață. Oamenii de știință au bătut clopotele și au cerut tuturor părinților să monitorizeze greutatea copiilor, deoarece prima generație a secolului XXI are șanse mari să moară în fața părinților.
Probleme de somn
Statisticile pentru Statele Unite sugerează că 60% dintre părinți nu controlează cât de apropiați sunt copiii lor cu tot felul de gadgeturi, iar în trei din patru familii, copiii pot să ia dispozitivele electronice chiar și în pat.
Stralucirea albastră a ecranelor de telefoane, tablete și laptop-uri interferează cu somnul normal, ceea ce duce la reducerea timpului de odihnă și a lipsei de somn. Oamenii de știință compară lipsa de somn cu malnutriția: atât una cât și cealaltă epuizează corpul și, în consecință, afectează în mod negativ succesul în școală.
Tulburări psihologice
Internetul duce de multe ori la izolarea și dezvoltarea fobiilor. Această listă poate fi ușor suplimentată cu tulburare bipolară, psihoză, anomalii comportamentale, autism și tulburare de atașament (adică o încălcare a unui contact emoțional strâns cu părinții).
Unul din șase copii canadieni are o boală psihică care este adesea tratată numai cu medicamente psihotrope puternice.
Agresivitate
Cruzimea la televizor și la jocurile pe calculator se reflectă în viața reală. Copilul primește un model de comportament gata făcut, pe care îl poate implementa în realitatea ce îl înconjoară.
Și mulți cercetători ajung la aceeași concluzie: violența din ecran are atât efecte pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Demența digitală
Observațiile științifice demonstrează că influența gadgeturilor asupra copiilor de 1-3 ani duce la probleme de concentrare a atenției în cel de-al șaptelea an de viață. Copiii care nu se pot concentra își pierd ocazia să învețe și să-și amintească ceva.
Distanțarea de realitate
Utilizarea excesivă a tehnologiilor electronice de către copii afectează nu numai psihicul și abilitatea lor de a empatiza, ci îi face și mai vulnerabili în viața reală, pe care ei, în general, nu o cunosc.
Timpul petrecut în lumea virtuală adesea nu îi învață nimic util, iar cunoașterea dispozitivelor electronice nu asigură succesul în viitor, deoarece tehnologiile sunt mereu îmbunătățite, iar păstrarea ritmului cu acestea va fi mult mai dificilă.
Ce ar trebui să facă părinții? Poate ar trebui să scoatem toate gadgeturile și televizorul din viața copilului și să interzicem accesul online? Nici așa nu este bine. Copilul va fi supărat pe părinți și vor deveni dușmani în ochii lui.
Gadget-urile sunt o parte necesară a vieții moderne. Este necesar să se permită copilului să învețe să folosească smartphone-ul, dar nu prea devreme. Nu trebuie să împingeți telefonul în mâinile unui copil de un an pentru a-i distrage atenția. La un an, copilului i se poate arăta cât de interesantă este lumea cunoscută din jurul nostru. De exemplu, decât să îsi piardă sănătatea ținând în mână un telefon, mai bine se joacă într-un centru de activități, sau te joci împreună cu el într-o piscină gonflabilă. Cu siguranță, va fi mai fericit!
Nu merită să luați un smartphone, dar este totuși necesar să limitați timpul petrecut de copil pe ecran. Pediatrii sfătuiesc să se dezvolte reguli clare pentru utilizarea gadget-urilor pentru întreaga familie.
De exemplu, determina spațiile fără gadgeturi, precum bucătărie, cameră de zi sau mașină. Este recomandabil să fiți de acord că nu există loc pentru telefoane la masă.
Pentru a obține un efect mai mare, puteți să manifestați solidaritate și să vă impuneți restricții (poate că va fi util și pentru părinți?).
Lasă un răspuns