Draga mamica, nu te ingrijora daca micutul tau are febra. Nu este nevoie sa contactezi medicul imediat dupa ce ai simtit ca cel mic este caldut. Daca esti informata, vei trece mult mai usor peste aceste momente. Inainte de toate, trebuie sa stii cum se masoara temperatura la copii si care este valoarea normala. Apoi, ti-ar prinde bine sa aflii cele mai folosite remedii pentru a reduce febra la copii. Apropo, daca ai un copilas mai mic de 3 ani, atunci iti recomandam inclusiv articolul dedicat febrei la bebelusi.
Cand poate aparea febra la copii?
De cele mai multe ori, febra la copii isi face aparitia in momentele in care sistemul imunitar al micutului se activeaza si lupta cu o infectie. Asadar, febra nu ii este daunatoare si nu trebuie sa te panichezi si nici sa incerci sa o reduci cat poti de repede. Febra la copii poate fi cauzata de: raceala, gripa, pneumonie, infectii sinusale, infectii bacteriene, infectii ale tractului urinar, infectii ale articulatiilor, infectii bacteriene ale pielii, insolatie, reactie alergica la alimente, reactie ca urmare a unui vaccin, encefalita. Daca iti doresti ca prichindelul tau sa fie protejat intr-o mare masura impotriva gripei, iti recomandam sa ii faci anual vaccinul antigripal.
Care este temperatura normala la copii?
Temperatura normala la copii este cuprinsa intre 36 si 38 de grade Celsius. Insa, pentru a putea detecta febra la copii trebuie sa tinem cont de modul de masurare a temperaturii. Vom detalia acest aspect putin mai jos.
Cum masuram temperatura la copii pentru a stii daca au febra?
Temperatura poate fi masurata la copii in mai multe moduri, dar cea mai precisa este masurarea temperaturii intra-rectale. Pe aceasta o poti folosi daca ghindocul tau are mai putin de 3-4 ani. Mai ales daca este micut si ii curge nasul, vei avea nevoie de un aspirator nazal de calitate.

Dupa aceea, poti folosi metoda utilizata frecvent atat la copii, cat si la adulti, adica masurarea temperaturii la nivelul axilei. Este bine de stiut ca temperatura inregistrata de termometru difera in functie de modul de masurare al temperaturii copilului.
De pilda, temperatura rectala normala a unui copil este de 37,5 grade Celsius. Daca vei masura temperatura axilara vei obtine o valoarea mai mica cu aproximativ 0,5 – 1 grad Celsius. Evident ca, daca ai masurat temperatura copilasului si ai observat ca exista o mica diferenta fata de valoarea de care am spus ca este normala (sa zicem cu 0,1-0,3 grade Celsius), nu trebuie sa cauti rapid pe net „remedii pentru febra la copii”, fiindca pot aparea anumite diferente din mai multe motive.
In afara celor doua metode de care ti-am spus deja prin care poti afla daca copilasul tau are sau nu febra, mai exista inca doua. Prima dintre ele este masurarea temperaturii otice, adica masurarea cu ajutorul unui termometru electronic a temperaturii din ureche. De asemenea, ii poti masura temperatura orala a copilului tau.
Ce remedii exista pentru febra la copii?
Scaderea febrei copilasului se poate face prin doua metode: fie racim corpul micutului, fie ii administram medicamente antitermice. Daca optezi pentru scaderea febrei prin racirea corpului celui mic, poti folosi una dintre aceste metode:
– fa-i baita cu apa calda;
– inveleste-i manutele si piciorusele cu prosoape umezite cu apa calduta;
– pune-i sosete ude (umezite cu apa, nicidecum cu alcool medicinal sau cu otet);
– hidrateaza-l corespunzator.

In plus, daca prichindelul tau are febra si este racit, iti recomandam 10 remedii naturale pentru imunitatea scazuta a copilului tau.
Cu siguranta, cele mai bune sfaturi si indrumari in legatura cu febra la copii si remediile ei ti le poate oferi doar medicul pediatru. Asadar, ia legatura cu acesta ori de cate ori consideri ca este necesar si nu ii administra medicamente bebelusului sau copilului tau fara acceptul medicului. Totusi, nu este bine nici sa te ingrijorezi de la orice mic simptom de care nu esti sigura. Noi consideram ca este bine sa vizitezi medicul atunci cand copilasul are febra daca: este mai mic de 3 luni, are febra de peste 39 de grade Celsius sau are varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani, daca febra se mentine si dupa 5 zile.
Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos ce peripetii ai avut in legatura cu febra la copii si ce remedii ai utilizat. Informatiile tale le vor fi de folos multor mamici. De asemenea, daca micutul tau este sanatos si nu are febra, pentru iarna ii poti comanda o sanie speciala, ca sa se distreze prin nameti.
[ratings]
Mar interesa mai multe despre febră