In timpul sarcinii, viitoarea mama si fatul formeaza un singur sistem functional inseparabil. Prin urmare, este atat de important ca in tratamentul acesteia este respectata conditia de protectie a copilului nenascut.
Adevarul este ca orice medicament care intra in organism are un efect asupra acestuia intr-un anumit grad sau altul. De aceea, singurul sfat rezonabil pe care il poate oferi oricare dintre noi arata astfel: inainte de a inghiti o pastila, o pulbere sau un sirop, trebuie sa te consulti cu medicul. Si, bineinteles, in primul rand, acest avertisment se aplica femeilor insarcinate, deoarece in timpul unei asteptari de 9 luni, medicamentele pot cauza o multime de probleme pentru copil. In acelasi timp, exista multe medicamente concepute special pentru aceasta perioada: de exemplu, vorbim despre sarcina care continua cu complicatii. In acest caz, medicamentele sunt necesare, pentru ca numai cu ajutorul lor, sunt tinute la indepartare problemele de sanatate.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 90% dintre femei iau medicamente eliberate pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala, consuma tutun si alcool, sau iau pastile in timpul sarcinii.
Conform rezultatelor studiilor epidemiologice efectuate in diferite tari, peste 80% dintre femei iau medicamente fara consultul unui specialist in timpul sarcinii. Luarea medicamentelor in timpul sarcinii poate duce la incetinirea dezvoltarii fetale si la intarzierea copilului in dezvoltarea fizica si intelectuala.
Dar evaluarea contributiei exacte a medicamentelor la dezvoltarea patologiei congenitale este dificila, in primul rand din cauza imposibilitatii de a efectua studii randomizate si a lipsei de informatii fiabile despre administrarea de medicamente de catre femeile insarcinate. Se crede ca acestea sunt responsabile pentru 1-3% din malformatiile congenitale.
In acest articol o sa prezentam date despre cele mai periculoase medicamente pentru fat, despre restrictiile privind utilizarea unor medicamente in timpul sarcinii, medicamente care ar trebui sa fie in trusa de prim ajutor si despre acele modificari ale corpului unei femei insarcinate care afecteaza semnificativ efectul medicamentelor si, prin urmare, ar trebui luate in functie de decizia unor profesionisti din sistemul medical.
Cand incepe sa trateze un pacient, medicul trebuie sa evalueze raportul „beneficiu / risc” al interventiilor pe care intentioneaza sa le faca. Aceasta se refera pe deplin si chiar in primul rand la prescriptia medicamentelor. Medicul trebuie sa fie sigur ca beneficiul medicamentelor prescrise pentru pacient depaseste cu siguranta riscul potential al acestora, in caz contrar, nu ar trebui sa le prescrie. Evident, atat beneficiile, cat si riscurile sunt evaluate pentru acelasi subiect – o persoana bolnava. Si numai in obstetrica un medic ar trebui sa evalueze beneficiile pentru cineva, precum si riscul pentru doi subiecti diferiti – o femeie insarcinata si un fat. Aceasta este o situatie unica care nu se regaseste in niciun alt domeniu al medicinei clinice! Evaluarea raportului beneficiu / risc al terapiei medicamentoase in obstetrica este o sarcina extrem de dificila si extrem de responsabila, deoarece o evaluare incorecta si eronata poate avea consecinte severe fara precedent, ireversibile: un copil care a fost afectat antenatal de efectele unui medicament toxic este probabil sa sufere de asta toata viata.
Riscurile administrarii de medicamente in timpul sarcinii
In timpul sarcinii, fiecare femeie ia, in medie, de la 4 la 18 medicamente. Medicii nostrii sunt deosebit de “agresivi” si considera ca prescrierea multivitaminelor, preparatelor din fier, sedative, antispasmodice, progestine etc. sunt o manifestare a unei atitudini atente si calificate fata de o femeie insarcinata. Intre timp, demedicalizarea ingrijirii femeilor insarcinate si a femeilor la nastere este unul dintre principiile de baza ale medicamentelor perinatale, proclamata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (1998).
Pericolul administrarii de medicamente in timpul sarcinii are doua aspecte principale:
- riscul de efecte adverse pe parcursul procesului de sarcina;
- riscul de efecte negative asupra embrionului / fatului si, in consecinta, asupra nou-nascutului.
Primul aspect se reduce la posibilul efect secundar al unui numar de medicamente asupra tonului stratului muscular neted al uterului – miometru, care poate duce la avort spontan, nastere prematura (β blocanti adrenergici, alcaloizi ergotici, analogi de prostaglandine, preparate de calciu) sau, dimpotriva, prelungesc sarcina printr-o perioada fiziologica mai lunga (blocantele canalelor de calciu, preparate de magneziu, antispasmodice, sedative, analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene). Un medic, care prescrie medicamentele mentionate mai sus unei femei insarcinate, trebuie sa tina cont de aceasta posibilitate.
Al doilea aspect este mult mai clar si mai divers. Daca in majoritatea cazurilor efectul secundar al medicamentelor in afara sarcinii este reversibil, eliminat rapid atunci cand doza este anulata sau chiar redusa, atunci efectul negativ asupra fatului poate fi fatal, iar un copil nascut cu o dezvoltare intrauterina cu deficiente medicale va suferi de ea de-a lungul vietii. Aceasta nu se refera numai la defecte anatomice (morfologice) brute detectate imediat dupa nastere, care de cele mai multe ori afecteaza o persoana, ci si la tulburari functionale si metabolice, anomalii de comportament mental care pot aparea in orice perioada de ontogeneza postnatala.
Efectele adverse ale administrarii unor anumite medicamente in timpul sarcinii
Efectele adverse ale medicamentelor asupra fatului pot aparea in orice moment al sarcinii. In mod conditionat, acest efect este impartit in embriotoxic, teratogen si fetotoxic in functie de perioada procesului de gestatie si consecintele asupra copilului nenascut.
Dezvoltarea intrauterina incepe cu fertilizarea ovulului, formarea unui zigot si dureaza in medie 266 de zile, impartita in perioade de blastogeneza, embriogeneza si fetogeneza. In perioada de blastogeneza, apare o segmentare rapida a zigotului in blastomeri, urmata de formarea morulei, apoi blastocistul, care este implantat in mucoasa uterina in ziua 6-7 dupa fertilizare. In urmatoarele 7-8 zile, trei straturi (grupuri de celule) sunt separate in embrion, din care sunt diferentiate principalele tesuturi umane: ectoderm (sistem nervos, epiderma), endoderm (glande digestive, epiteliu al tractului gastrointestinal si respirator tract) si mezoderm (oase, muschi, tesut conjunctiv, sistem cardiovascular).
Medicamentele nu afecteaza in timpul blastogenezei, dar daca, cu toate acestea, sunt foarte toxice si sunt administrate intr-o doza foarte mare, atunci pot duce la moartea intregului embrion, si nu la aparitia unor defecte in dezvoltarea sa. Sarcina este incheiata, ceea ce de cele mai multe ori trece neobservata de femeie. Putem spune ca efectele medicinale embriotoxice pana la 4 saptamani de sarcina (presupunand, asa cum este obisnuit pentru obstetricienii din intreaga lume, nu din conceptie, ci din prima zi a ultimei menstruatii) se realizeaza pe principiul „totul sau nimic „si este embrionar. Astfel, natura protejeaza o persoana ca specie biologica de deformatii foarte severe si nu permite sarcinii sa continue cu un fat defectuos. De aceea, blastopatia la oameni nu este practic observata.
Din ziua 16-17 de la fertilizare, incepe perioada embrionara, in timpul careia are loc o organogeneza intensa, iar sensibilitatea la posibilul efect daunator al medicamentelor devine ceva mai mare. In aceasta perioada, din ziua 16 pana in ziua 56 de dezvoltare intrauterina, are loc cel mai probabil efectul teratogen al medicamentelor, adica manifestarea capacitatii lor de a perturba morfogeneza embrionara, care duce la defecte de dezvoltare. In diferite momente se formeaza diferite sisteme si organe, dar pana la a 56-a zi de dezvoltare intrauterina (10 saptamani intregi de sarcina) aproape toate organele principale sunt deja formate in embrion si el devine un fat. Dupa aceasta perioada, formarea (histogeneza) si maturizarea numai a sistemului nervos central, a organelor senzoriale si a organelor genitale continua. Perioadele date de organogeneza sunt de o importanta fundamentala, deoarece timpul de actiune al unui factor daunator depinde de organul sau sistemul in care se dezvolta o malformatie. Cele mai grave malformatii severe apar pana in ziua 36 de dezvoltare fetala. Din ziua 36 pana in ziua 56, se formeaza defectele palatului dur, ale tractului urinar si ale organelor genitale. Dezvoltarea dismorfogenezei adevarate, adica dezvoltarea unor malformatii congenitale mari in sarcina ulterioara este putin probabila.
Efectul toxic al medicamentelor in cea mai lunga perioada fetala, care dureaza pana la sfarsitul sarcinii – efectul fetotoxic, poate determina incetinirea cresterii fetale, precum si tulburari morfofunctionale ale sistemelor celulare individuale, dar nu si formarea specifica de malformatii. In acelasi timp, ele nu pot fi excluse complet, deoarece dezvoltarea organelor auzului si a vederii, organelor genitale, in special cele feminine, ocupa o parte semnificativa a perioadei fetale si a sistemului nervos – intreaga perioada inainte de nastere (si continua in copilarie). De aceea, medicamentele care afecteaza aceste organe si sisteme sunt potential periculoase chiar si dupa 10 saptamani de sarcina.
In forma cea mai izbitoare, efectul teratogen al medicamentelor s-a manifestat la inceputul anilor 60 ai secolului XX. Atunci a avut loc nasterea in masa a copiilor cu afectiuni precum focomelia. In total, aproximativ 10 mii de astfel de copii au aparut pe lume si, in toate cazurile, talidomida a stat la baza dezvoltarii acestor probleme. Aceasta catastrofa a dat un impuls puternic dezvoltarii embriologiei umane, in special studiului efectelor toxice ale medicamentelor asupra embrionului si fatului. A fost introdusa o procedura stricta pentru a testa noile medicamente pentru prezenta efectelor embriotoxice, teratogene, fetotoxice.
Pana in prezent, sunt cunoscute o serie de sindroame fetale specifice determinate medical. Cele mai caracteristice dintre ele sunt warfarina, hidantoina si trimetadiona, dar si acidul valproic, tetraciclina, cloramfenicol si androgeni, diverse citostatice (ciclofosfamida, metotrexat, aminopterina etc.), de asemenea, cauzeaza destul de frecvent afectarea fatului.
Embriopatia cauzata de warfarina (cumarina) este manifestata prin hipoplazie a nasului, atrezie, condrodisplazie, atrofie optica si orbire, surditate, hidrocefalie sau microcefalie, retard mental. Este dovedita relatia cauzala a complexului de simptome de mai sus cu utilizarea de anticoagulante indirecte derivate din cumarina, intre a sasea si a noua saptamana de sarcina. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca incidenta apritiei embriopatiei la cei care iau warfarina variaza intre 16 si 25%. S-a stabilit ca astfel de sindroame precum subdezvoltarea oaselor nazale si condrodisplazia apar exclusiv in cazul administrarii de derivati de cumarina in primul trimestru de sarcina, iar atrofia nervului optic, hidrocefalie, surditatea si retardul mental pot fi observate la copiii ale caror mame au luat medicamentul numai in trimestrul II si / sau chiar in trimestrul III. Mecanismele embriopatiei cauzate de warfarina nu sunt pe deplin stabilite. Probabil, sunt importante urmatoarele: efectul teratogen al derivatilor de cumarina; deficienta intrauterina de vitamina K ca urmare a osteogenezei; aparitia microhemoragiilor in perioadele embrionare sau fetale.
Sindromul de hidantoina fetala apare sub actiunea medicamentului anticonvulsivant fenitoina. Se manifesta prin:
- afectarea dezvoltarii fetei (nas scurt, ptoza, distanta mare intre ochi – hipertelorism, hipoplazia maxilarului superior, gura mare, buze proeminente, lipsa buzei superioare, strabism),
- afectarea scheletului (statura scurta la nastere, hipoplazie a falangelor distale ale degetelor, dezvoltarea patologica a degetului mare al mainilor, curbura picioarelor, nonfuziunea palatului dur),
- hipoplazia unghiilor,
- defecte cardiace,
- cataracta congenitala.
S-a stabilit ca dezvoltarea sindromului de hidantoina este un proces dependent de doza. In plus, conteaza si durata administrarii de fitoina de catre o femeie inainte de sarcina. Mecanismul efectului teratogen al medicamentului, se pare, este asociat cu capacitatea acestuia de a accelera biotransformarea acidului folic si, astfel, reduce continutul sau in organism, perturba sinteza de colagen, afecteaza echilibrul si metabolismul hormonilor steroizi, vitaminele D si K. O anumita valoare este probabil si proprietatea de a activa sistemele enzimelor de monooxigenaza ale ficatului fetal.
La 36–80% dintre copiii ale caror mame au luat medicamentul anticonvulsivant trimetina, dezvolta sindromul de trimetadiona fetala. Manifestarile sale sunt sprancenele caracteristice in forma de V, epicantus, disfonia, subdezvoltarea si localizarea scazuta a auriculelor, a dintilor rari, a palatului superior despicat. Pe langa cele de mai sus, pot aparea defecte cardiace, de esofag, de trahee. Ca si in cazul sindromului de hidantoina, se observa retard mental. Mecanismul efectelor teratogene ale trimetinei nu a fost inca stabilit.
Carcinogeneza transplacentara
La inceputul anilor 70, a fost descris fenomenul carcinogenezei transplacentare. Aceasta a cufundat medicii in acelasi soc ca tragedia cu talidomida si a deschis o versiune complet noua, neasteptata si imprevizibila a efectului secundar al medicamentelor asupra fatului. A devenit evident ca consecintele pot sa nu apara imediat dupa nastere si nu dupa o luna sau un an, ci dupa 25 de ani. Mai mult, aceste consecinte pot fi mai grave decat orice malformatie congenitala. Despre ce este vorba?
Timp de doua decenii, un preparat de estrogen nesteroid, un derivat de stilben – dietilstilbestrol (DESE), a fost foarte utilizat in practica obstetrica. A fost atat de popular incat era utilizat pentru prevenirea si tratamentul la aproape toate tipurile de patologie obstetrica. De fapt, asa cum au aratat studiile retrospective controlate, medicamentul nu a afectat in mod semnificativ frecventa avorturilor spontane, a nasterilor premature, a sangerarii sau a mortalitatii perinatale, insa, parea inofensiv, deoarece atunci cand era utilizat in cele mai diferite stadii ale sarcinii, inclusiv trimestrul I, copiii se nasteau normal, cu indicatorii obisnuiti de greutate si inaltime. Dar cand copiii au crescut, s-a dovedit ca femeile dezvolta foarte des tumori maligne ale vaginului si colului uterin, precum si adenomatoza vaginala (de obicei o boala foarte rara), iar la baieti si barbati – chisturile epididimului, hipoplazie si inducerea capsulelor testiculare, tulburari severe de spermatogeneza.
Reprezentantele sexului slab au suferit mai mult. In plus fata de procesele tumorale, acestea au prezentat adesea anomalii in dezvoltarea organelor genitale – hipoplazie si forma T a uterului, stenoza cervicala, modificari ale mucoasei vaginale, etc. Patologia ginecologica severa la fete a fost detectata la mamele care au primit dietilstilbestrol in diferite etape ale sarcinii, dar modelul a fost clar: cu cat medicamentul a fost utilizat mai devreme, cu atat mai des au fost observate malformatii congenitale ale organelor genitale.
Cea mai periculoasa consecinta a utilizarii prenatale a DESE este, desigur, carcinogeneza transplacentala. Pana in prezent, mecanismul sau, precum si mecanismul efectului teratogen al medicamentului in sine, nu este cunoscut. Poate ca are o anumita importanta faptul ca in timpul biotransformarii, se transforma partial in epoxizi, capabili sa formeze compusi puternici cu grupari active de acizi nucleici si alte substante biologic active prin alchilare.
O alta varianta a efectului negativ al medicamentelor utilizate in timpul sarcinii poate aparea in perioada extrauterina a unui copil sau chiar a unui adult prin tulburari mentale si de comportament. In unele cazuri, tulburarile de comportament in perioada neonatala si copilaria timpurie sunt explicate prin sindromul de sevraj. Este caracteristica pentru narcotice, barbiturice, tranchilizante, antidepresive, care au fost utilizate in timpul sarcinii pentru o lunga perioada de timp.
Diferentierea sexuala a creierului
De o mai mare importanta este posibilitatea efectului medicamentelor asupra diferentierii sexuale intrauterine a creierului, care determina in mare masura comportamentul uman. Pana in jurul saptamanii 13-14, creierul fetal, indiferent de genotipul acestuia din urma (46XX sau 46XY), se dezvolta in functie de tipul neutru, care corespunde aproximativ fenotipului feminin. Dupa aceasta, incepe diferentierea ei, care in viitor determina caracteristicile psihicului si caracterului:
- comportament sexual,
- agresivitate,
- greutate corporala,
- comportament parental,
- modul de secretie a gonadotropinelor (ciclic, aciclic),
- speranta de viata,
- reactivitatea la stres.
Se pare ca aceste diferente inerente in ontogeneza intrauterina timpurie pot fi foarte putin compensate de educatia si cultura ulterioara. Se crede ca personalitatea unei persoane este determinata:
- o treime de ereditate,
- o treime de dezvoltare intrauterina,
- o treime de cunostintele dobandite.
Hormonii sexuali masculini, care pana in a 13-a saptamana de sarcina functioneaza deja la viitorii baieti, influenteaza procesul de diferentiere sexuala a creierului catre partea masculina. Cu toate acestea, rolul principal in masculinizarea creierului nu il joaca androgenii insisi, ci metabolitii lor estrogeni, care se formeaza direct in hipotalamus. Pe langa efectele hormonale, norepinefrina este implicata in diferentierea masculina a creierului, care in acest caz actioneaza ca un inductor chimic al diferentierii celulelor nervoase imature. Mai tarziu, acest lucru duce la formarea unui tip „masculin” special de reglare catecolaminergica a secretiei de gonadotropina hipofizara. Procesul de diferentiere sexuala a creierului, care se incheie pana la saptamana a 18-a, poate fi perturbat de progestinele apartinand grupului de corticosteroizi, antiandrogeni, estrogeni, catecolamine si agenti care afecteaza sinteza sau rezervele lor in sistemul nervos central, in particular, simpatolitice. Retine ca efectele medicamentelor si alti factori adversi asupra diferentierii sexuale a creierului pot aparea la persoane de ambele sexe, dar sunt mult mai pronuntate la baieti.
Alte efecte negative ale administrarii de medicamente in timpul sarcinii
Iata cateva alte exemple care ilustreaza posibilitatea unui efect negativ pronuntat al medicamentelor prescrise in sarcina tarzie.
Inhibitorii de ACE, din cauza efectelor toxice asupra rinichilor fatului pot duce la oligurie pana la anurie, ducand la apa scazuta pana la anhidra, contractura a membrelor, retard de crestere si chiar moartea lui prenatala. Cloramfenicolul, datorita acumularii intr-o concentratie neobisnuit de mare in sangele fatului, duce la dezvoltarea „sindromului gri”, asfixie, cianoza, flatulenta, varsaturi), ca manifestare a efectului toxic real al medicamentului. Nitrofurantoina, prescrisa unei femei insarcinate cu putin timp inainte de nastere, poate provoca hemoliza, anemie si hiperbilirubinemie la nou-nascut.
Astfel, pericolele farmacoterapiei in timpul sarcinii sunt foarte grave si diverse. Sunt dificil de prevazut si inca nu stim despre multe dintre ele.
Medicamente care pot sa fie folosite de catre femei in timpul sarcinii
Sarcina nu este o boala. Dar, din pacate, putine femei moderne se pot lauda cu un curs perfect si bunastarea remarcabila timp de 9 luni. Ce medicamente trebuie sa fie in trusa de prim ajutor a unei femei insarcinate?
- Anti-calmante si antipiretice
Exista o opinie in randul oamenilor cum ca, in timpul sarcinii, toate analgezicele sunt interzise, iar febra ar trebui diminuata doar prin metode populare. Aceasta afirmatie este doar partial adevarata: majoritatea medicamentelor din grupul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene nu pot fi utilizate cu adevarat in aceasta categorie de femei. De exemplu acidul acetilsalicilic este interzis, deoarece poate provoca avort sau nastere prematura.
Cu toate acestea, exista 2 medicamente care pot fi luate in toate trimestrele. Este vorba despre paracetamol si ibuprofen. Dar totusi, merita sa respecti moderatia, daca o jumatate de doza sau o parte din comprimat da efectul dorit. Medicamentul trebuie cumparat sub forma de tablete de obicei, nu trebuie sa iei siropuri sau forme solubile efervescente.
Dar o femeie insarcinata trebuie sa fie constienta ca nici durerea si nici febra nu apar din senin, ci din anumite motive. Aceste simptome necesita o examinare obligatorie de catre un medic.
- Antispasmodice
Durerea in abdomen ingrijoreaza adesea femeile insarcinate. Nu intotdeauna indica o patologie. Pentru a ameliora o astfel de durere, poti lua un antispasmodic. Cele mai frecvente si sigure sunt drotaverina si papaverina. Practic acestea nu au efecte secundare, nu afecteaza negativ fatul, de aceea au castigat dreptul de a fi in trusa unei femei insarcinate.
- Medicamente pentru intoxicatii si infectii intestinale
Sarcina afecteaza procesul digestiv al femeilor. In primele saptamani, acestea sufera de toxicoza severa, care se manifesta prin greata si uneori varsaturi, dar nu are nicio legatura cu otravirea alimentara sau cu bolile infectioase intestinale.
Cu toate acestea, corpul viitoarelor mame este mai sensibil la alimentele de calitate slaba si la toxinele care provoaca infectii intestinale. De aceea, uneori, apar episoade de greata si varsaturi, chiar si in trimestrul 2 si 3, diaree, insotite de disconfort in abdomen. Daca nu exista febra si deshidratare severa, poti lua medicamente pe baza de smectita (Smecta) sau de sorbenti (carbon activat, Enterosgel, etc.). Cu toate acestea, daca starea unei femei provoaca ingrijorare, temperatura ei creste, varsaturile si diareea nu inceteaza dupa o zi, ea dezvolta o slabiciune severa, este nevoie de consultul unui medic.
- Laxative
Laxativele trebuie sa fie in trusa de prim ajutor a femeii insarcinate si trebuie utilizate daca nu are scaun independent mai mult de 3 zile. Apa provenita din fecalele din colon este absorbita inapoi si cu cat constipatia este mai lunga, cu atat scaunul devine mai dens. Pentru a facilita golirea, unele medicamente pot fi utilizate, de exemplu, pe baza de picosulfat de sodiu. Cu toate acestea, in primul trimestru sunt interzise. Cele mai sigure sunt diverse alimente care imbunatatesc peristaltismul (prune, tarate, sfecla etc.), supozitoarele rectale cu glicerina.
- Preparate pentru arsuri la stomac
Arsurile la stomac chinuie aproape toate femeile insarcinate. Unele femei simt o senzatie de arsura, disconfort in piept in timpul celor 9 luni de sarcina. Motivele pentru acestea sunt clare: un uter in crestere strange stomacul, iar acidul clorhidric este mai des aruncat in esofag. Principala modalitate de a combate arsurile la stomac este de a schimba dieta. Fiecare femeie ar trebui sa afle singura ce alimente cresc riscul de aparitie a arsurilor la stomac si trebuie sa le elimine complet. Nu manca noaptea si inainte de a merge la culcare, este indicat sa ridici perna mai sus.
Cu toate acestea, daca toate acestea nu ajuta, poti utiliza instrumente speciale. Cele mai preferate sunt preparatele cu fosfat de aluminiu. Acestea reduc usor aciditatea si usureaza rapid arsurile la stomac. De asemenea, medicamentele pe baza de calciu si sodiu (Gaviscon) actioneaza rapid, dar dupa cateva ore, aciditatea creste.
- Vitamine
Acidul folic este recomandat sa fie inceput chiar inainte de conceptie, in stadiul de planificare al copilului. Recomandarile moderne impun continuarea administrarii in primul trimestru de sarcina, astfel incat acest medicament ar trebui sa fie stocat in avans (frecventa de administrare este de 3 comprimate pe zi).
Vitaminele ramase, complexele multivitaminice nu sunt prescrise fara indicatii speciale. Aportul lor pe intreaga perioada de gestatie duce la faptul ca pana la nastere, fatul are o greutate corporala de 4 sau mai multe kilograme, ceea ce complica nasterea in sine. Cu toate acestea, daca medicul a decis ca vitaminele sunt necesare, ar trebui sa te aprovizionezi, deoarece cursul este de obicei de o luna.
- Preparate din fier
Femeilor insarcinate le sunt adesea prescrise suplimente din fier. Din nefericire, in tara noastra exista o supradiagnosticare a anemiei, astfel incat o supradoza este mult mai grava decat o deficienta moderata. Cu toate acestea, daca indicele de hemoglobina este sub 100 g / l, atunci administrarea suplimentelor din fier este vitala pentru mama si pentru copilul ei. Trebuie sa se acorde preferinta medicamentelor precum Maltofer, Ferrum, Sorbifer.
In concluzie!
Prescriptia medicamentelor in timpul sarcinii nu a scazut, in ciuda faptului ca mecanismul de actiune al multor compusi chimici nu este inca pe deplin inteles, iar informatiile despre siguranta anumitor medicamente care sunt prescrise in timpul sarcinii sunt foarte limitate.
Singurele medicamente care, daca este absolut necesar, pot fi luate in timpul sarcinii sunt cele a caror siguranta este confirmata de informatii suficiente si rezonabile. Desigur, anumite medicamente (de exemplu, medicamentele anti-epilepsie) trebuie luate, chiar daca exista informatii despre efectul lor teratogen (daunator pentru fat). Daca astepti un copil, atunci gaseste impreuna cu medicul tau cea mai buna solutie.
[ratings]
Lasă un răspuns