Exista o serie de boli pe care copiii sunt predispusi sa le faca atunci cand sunt mici, iar una dintre cele mai frecvent intalnite este cunoscuta sub denumirea de oreion. Bolile copilarie sunt specifice acestora si pot fi tratate in cel mai scurt timp cu ajutorul medicului, in masura in care simptomele sunt depistate devreme. De aceea, este important ca fiecare mama sa fie informata cu privire la manifestarea acestora, precum si in ceea ce priveste tratamentul care trebuie administrat.
Cum se defineste boala oreion?
Din punct de vedere medical, oreionul este o infectie virala acuta, contagioasa si apare foarte frecvent in randul copiilor. Aceasta afectiune se intalneste si la adulti, insa in procente mult mai mici. Cu toate acestea, micutii fac, pe langa oreion, foarte des otita. Aceasta este o inflamatie care apare in spatiul din spatele timpanului si care, in mod normal, este plin cu aer. Odata cu aparitia inflamatiei, acest spatiu se umple cu lichid.
![Tot ce trebuie sa stii despre orieon.](https://ghindoc.ro/wp-content/uploads/2021/01/18-1.jpg)
In momentul in care copilul are otita, aerul care patrunde prin nas ajunge in Trompa lui Eustachio. In acelasi loc, ar trebui sa se dreneze si lichidul asimilat in spatele timpanului. In cazul in care acesta stagneaza, atunci spatiul se poate infecta si poate asimila bacterii. De obicei, otitele apar impreuna cu racelile la copii si ii fac pe acestia sa aiba febra si sa fie iritabili. De aceea, vizita la un medic pediatru este foarte importanta, pentru ca micutii sa primeasca un diagnostic. Medicul specialist are posibilitatea de a prescrie antialgicele si antibioticele necesare. Cu toate ca la unii copii oreionul este vizibil si poate slabi organismul, in cazul altora boala poate sa apara fara manifestarea simptomelor. Astfel, sunt predispusi sa o transmita mai departe.
Cum isi face aparitia boala oreion?
Oreionul sau parotidita epidemica, cum mai este denumit in literatura de specialitate, este o afectiune cauzata de virusul urlian. Acesta se transmite prin aer, fie de la o persoana bolnava, fie prin atingerea obiectelor deja infectate cu agentul patogen. Dupa ce ajunge in mucoasa nazofaringiana, virusul din categoria paramyxovirusurilor intra in sange si apoi in glandele salivare, multiplicandu-se. Intr-un pas urmator, apare viremia secundara, cand virusul se extinde catre sistemul nervos si pancreas, precum si in alte tesuturi glandulare.
Aceasta afectiune este contagioasa din cauza posibilitatii de transmitere inaintea manifestarii simptomelor. Datorita perioadei de incubatie de 2-4 saptamani, copiii pot transmite oreionul fara ca parintii sa fie constienti ca au virusul si fara sa fie izolati. Dupa contaminarea cu oreion, organismul se autoimunizeaza pentru toata viata. Astfel, copiii nu se vor mai infecta a doua oara. In ceea ce priveste varsta la care copilul se poate imbolnavi, oreionul apare cu precadere la copiii peste 10 ani si foarte rar se intalneste la copiii sub 2 ani sau la bebelusii sub 1 an.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale afectiunii oreion?
Exista cateva simptome usor de identificat pentru depistarea oreionului. Astfel, daca temperatura celui mic se ridica la o valoare de pana la 39-40 de grade Celsius, care persista timp de cateva zile si este insotita de frisoane, atunci avem deja primul simptom. Un al doilea este reprezentat de inflamarea glandelor salivare parotide. Acestea se afla sub urechi si prin inflamare, fata ia un aspect de para. Simptomul este tipic oreionului, dar in mai mult de 50% dintre cazuri nu este vizibil la copiii bolnavi de oreion. Genul acesta de reactie a glandelor salivare parotide apare si in cadrul altor afectiuni, nu numai la oreion.
In acelasi timp, in ceea ce priveste oreion simptome, copiii bolnavi de oreion manifesta dureri de urechi in timp ce mesteca sau vorbesc. De asemenea, gura uscata apare ca urmare a scaderii secretiei salivare. In acelasi timp, durerile de cap si de gat persista la ameliorarea bolii, alaturi de oboseala si durerile musculare, toate apartinand spectrului simptomatic al oreionului.
Ce fel de tratament se recomanda in lupta impotriva oreionului?
In general, oreionul se trateaza cu antiinflamatoare in cazul durerilor foarte mari si cu medicamente impotriva febrei. Este foarte indicat ca, in cazul copiilor, aspirina sa fie evitata. Acest lucru se aplica si pentru toate persoanele sub 20 ani, intrucat aceasta poate genera sindromul Reye. Pe de alta parte, printre consecintele unui oreion ignorat se numara sterilitatea la baieti.
![Informatii cuprinzatoare pe care trebuie sa le cunosti despre afectiunea oreion.](https://ghindoc.ro/wp-content/uploads/2021/01/18-2-e1611001852874.jpg)
Luand in calcul toate parerile formulate despre oreion tratament, parintilor le-ar putea fi greu sa faca alegerea corecta. Cele mai traditionale tratamente sunt reprezentate de odihna la pat, comprese calde in cazul durerilor glandulare si alimentatie pe baza de lichide. Orice de la supe, ciorbe, piureuri, ceaiuri, si pana la orice alte tipuri de mancaruri usor de inghitit, care nu necesita a fi mestecate, sunt perfecte.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste preventia, vaccinare este cea mai buna solutie. Vaccinul tripul ROR se administreaza impotriva oreionului, rubeolei si a rujeolei si se administreaza in Romania inca din 2004. Vaccinul se administreaza intramuscular, initial dupa implinirea varstei de 1 an si, ulterior, la 5 ani, pentru rapel.
Deoarece vaccinul este foarte eficient si foarte des aplicat, se asteapta ca si cazurile de oreion la copii sa scada drastic in zilele noastre. Tocmai de aceea, doar in zonele cu populatie neimunizata se mai intalnesc cazuri, iar perioada critica pentru aparitia oreionului sunt lunile februarie-martie, inainte de inceperea primaverii, cand inca este foarte frig afara.
[ratings]
De asemenea, la exterior sunt vizibile si consecintele bolii, precum umflarea ganglionilor, aspectul obosit si apatie, precum si aparitia iritatiilor la nivelul pielii unde se simte tensiune sau intepaturi. In situatiile in care apar si reactii alergice la nivelul fetei sau pe corp, este posibil ca copilul sa fi contactat aceasta boala.