Meningita la copii este una dintre acele boli care provoaca panica la toti parintii, fara exceptie. Si in ciuda faptului ca tratamentul meningitei nu este niciodata complet fara interventia medicilor, observatia mamei si tatalui poate juca un rol decisiv in recuperarea cu succes a celui mic.
Aceasta afectiune este foarte periculoasa si necesita tratament urgent. Cei mai sensibili sunt copiii nascuti prematur, cei care au suferit boli inflamatorii si leziuni la nastere, precum si cei care au fost afectati negativ de o sarcina patologica. Se crede ca un factor important in dezvoltarea ei reprezinta o predispozitie genetica. Printre alti factori, se remarca alimentatia precara, suprasolicitarea cronica, tulburarile metabolice si scaderea imunitatii.
Chiar si astazi, meningita, in special la copii, este considerata a fi una dintre cele mai periculoase boli. Pentru comparatie: in ultimii 75 de ani, mortalitatea cauzata de majoritatea bolilor copilariei a scazut in medie de 25 de ori, in timp ce decesele cauzate de meningita in randul copiilor au scazut de doar 2 ori.
Partial, mortalitatea ridicata cauzata de meningita se explica prin faptul ca agentul sau cauzal nu este un microb, ciuperca sau virus specific, ci o intreaga „companie”. In legatura cu aceasta, se sugereaza o concluzie logica, meningita (atat la copii, cat si la adulti) este diferita: atat prin natura lor, cat si prin severitatea cursului bolii, precum si prin metodele de tratament si dupa gradul de complicatii.
Si, din fericire, in zilele noastre nu exista niciun motiv sa te panichezi, deoarece cu un diagnostic precoce si tratament la timp, aceasta afectiune este tratata cu succes, fara a lasa consecinte negative.
Cum apare meningita la un copil?
Pentru ca inflamatia membranelor creierului sa apara (aceasta este meningita), este necesar ca agentul patogen, fie el o bacterie, virus sau ciuperca, sa intre in cutia craniana. Adesea, meningita apare ca o complicatie in anumite boli precum sinuzita sau otita supurativa severa.
Exista, de asemenea, cazuri in care meningita la copii se dezvolta pe fondul unei leziuni cerebrale traumatice, ceea ce este destul de logic: integritatea craniului este incalcata, microorganismele intra in cavitate si se dezvolta procesul inflamator.
Cu toate acestea, cel mai frecvent scenariu pentru aparitia meningitei este intrarea agentilor patogeni in cavitatea craniana cu un flux de sange. Iar diferitii patogeni, la randul lor, pot intra in fluxul sanguin in zeci de boli diferite, daca sistemul imunitar al copilului nu a „construit” bariera corespunzatoare. Si in sfarsit, agentul cauzal al meningitei infectioase intra in corpul copilului insusi (impreuna cu boala) in 95% din cazuri prin aer de la un alt purtator sau pacient.
Adica, un model tipic de meningita poate fi urmatorul: copilul s-a imbolnavit de varicela sau herpes, sau, sa zicem, amigdalita sau gripa (aproape orice infectie este „potrivita”) iar virusul, bacteriile sau ciuperca au intrat in corpul copilului. Si daca imunitatea copilului nu este suficient de puternica, un numar mare de „daunatori” apar in sange. Apoi, cu un flux de sange, acestia sunt transportati in tot corpul, in teorie avand capacitatea de a provoca inflamatii oriunde. De asemenea, pot sa ajunga in cavitatea craniului. Si daca activitatea acestor patogeni este localizata in membranele creierului, apare meningita (virala, bacteriana sau fungica).
De aceea, copiii cu imunitate slabita sunt considerati intotdeauna de catre medici drept un grup special de risc pentru meningita. Cu toate acestea, factorul imunitatii slabe nu explica in niciun fel faptul ca baietii sufera de aceasta afectiune in medie de 3,5 ori mai des decat fetele.
Meningita in toata diversitatea sa
Cea mai frecventa meningita la copii este cea de natura infectioasa, care difera in functie de agentul patogen. De exemplu, meningita virala apare adesea pe fundalul unor astfel de infectii virale, cum ar fi varicela, rubeola, rujeola, infectia cu herpesul, gripa etc.
Iar adevaratii „campioni” dintre toate celelalte meningite la copii sunt bacteriile. Ele pot aparea pe fondul oricarei inflamatii purulente in organism, de exemplu, cu angina, pneumonie, un abces la locul unei arsuri, etc. Dar cel mai frecvent agent cauzativ al meningitei bacteriene este un microb special, meningococul .
De regula, meningococul intra in corpul copilului prin nazofaringe (prin picaturi aeriene) si apoi se raspandeste cu un flux de sange, pana la meninge, articulatii, plamani, organe interne etc. Oriunde apare meningococul, acesta poate provoca un proces inflamator. Astazi, procentul mortalitatii cauzate de infectia meningococica este ridicat, fiind de la 5 la 15% din numarul de cazuri.
Pe langa meningococ, agentul cauzator al meningitei bacteriene la copii poate fi reprezentat de: pneumococi, stafilococi, bacil hemofilic, bacilul tuberculozei Koch si alte bacterii. Daca exista suspiciuni de meningita, ar trebui sa soliciti ajutor medical, de preferinta imediat la o clinica de boli infectioase. Intre timp, va fi util pentru tine sa stii ca, de exemplu, majoritatea meningitelor virale nu sunt in niciun caz infricosatoare. Ele trec de la sine la 5-7 zile de la debutul inflamatiei. Dar meningita bacteriana este mult mai periculoasa! Acest grup de meningite este tratat cu succes, de regula, numai daca tratamentul cu antibiotice a fost inceput in prima zi dupa infectie.
Simptomele meningitei la copii
Indiferent de tipul agentului cauzator al inflamatiei, exista o serie de simptome ale meningitei la copii. Aceste simptome includ:
- dureri de cap severe (care apar din cauza cresterii puternice a presiunii intracraniene);
- greata si varsaturi;
- crestere accentuata a temperaturii corpului;
- fotofobie;
- letargie si somnolenta;
- piele palida;
- este posibila pierderea cunostintei si aparitia crampelor;
- un simptom izbitor la copiii din primul an de viata este umflarea si pulsatia fontanelei in combinatie cu plansul monoton constant.
Repetam: chiar si cea mai mica suspiciune de meningita la un copil necesita spitalizare imediata si examen medical! Daca este ignorata, aceasta boala are ca rezultat aproape intotdeauna consecinte catastrofale pentru sanatatea si viata copilului.
Exista un alt simptom izbitor al acestei afectiuni, care, impreuna cu alte semne, ilustreaza cu precizie meningita meningococica:
- eruptie specifica pe corpul copilului (eruptia este similara cu vanatai-hemoragii de culori rosii sau violete care nu dispar atunci cand sunt apasate pe ele).
Astfel de hemoragii sugereaza ca meningococul a provocat inflamatii in sange (adica a inceput otravirea sangelui – sepsis, care este una dintre cele mai periculoase boli infectioase din copilarie). Daca nu acorzi primul ajutor copilului in urmatoarele ore, el va avea hemoragie in glandele suprarenale, tensiunea arteriala va scadea brusc si va muri cel mai probabil.
Complicatii dupa meningita
In cazul copiilor, complicatiile si consecintele dupa suferinta meningitei (si in special meningita meningococica) pot fi mai mult decat catastrofale. Printre cele mai negative se numara:
- dureri de cap severe si regulate;
- intarzieri pronuntate in dezvoltarea fizica si emotionala;
- probleme severe de dezvoltare mentala;
- epilepsie;
- pierderea vederii si a auzului;
- crampe (contractii musculare spontane);
- insuficienta renala;
- edem cerebral.
Cu toate acestea, toate aceste triste consecinte se refera in majoritatea covarsitoare a cazurilor la formele bacteriene neglijate ale bolii, la care nici parintii si nici medicii nu au reactionat la timp.
Aparitia complicatiilor este direct legata de doi factori:
- care microb a determinat aparitia bolii;
- cat de rapid a fost inceput un tratament adecvat.
Adica, in acest caz, este observatia ta ca parinte, reactia rapida de a-ti duce copilul la un specialist, la primele suspiciuni de meningita, fiind de regula cheia unei recuperari reusite fara consecinte nefaste.
Tratamentul meningitei la copii
Tratamentul meningitei la un copil se realizeaza numai intr-un spital si depinde de forma sa (purulenta, seroasa). Principalele obiective ale terapiei sunt:
- reducerea intoxicatiei;
- lupta impotriva edemului cerebral;
- mentinerea functiilor vitale ale corpului.
O importanta deosebita in tratamentul unui copil este o abordare individuala. Terapia cu perfuzie se realizeaza sub un control strict al aportului si pierderilor de lichide. O caracteristica a corpului copilului este pierderea rapida a lichidului odata cu cresterea temperaturii, varsaturilor. Este necesar sa se calculeze cu exactitate cantitatea de solutii necesare pentru introducere, deoarece excesul lor poate duce la edem cerebral.
Meningita provoaca o serie de tulburari in corpul copilului. Adesea, dupa meningita, exista o intarziere in dezvoltarea fizica si mentala. Prin urmare, copiii care au suferit meningita ar trebui sa fie observati de un neurolog, chiar daca nu au fost detectate anumite semne de complicatii.
Prevenirea meningitei la copii
Ar fi naiv sa presupunem ca exista unele masuri „magice” care ar proteja organismul nostru si organismele copiilor nostrii de „intalnirea” cu tot felul de bacterii, virusuri si ciuperci daunatoare. Desigur, astfel de masuri nu exista.
In acelasi timp, de exemplu, vaccinarea adecvata si la timp este, intr-o anumita masura, o preventie impotriva meningitei. La urma urmei, meningita este diferita, in functie de agentul patogen. Si daca oferim bebelusului vaccinul adecvat impotriva acestui agent patogen, prin urmare, il protejam de unul dintre tipurile de meningita.
Iata un exemplu izbitor: meningita tuberculoasa este una dintre cele mai grave si mai periculoase forme de inflamatie a membranelor creierului la copii, al carei agent cauzator este bacilul tuberculozei (sau, altfel, bagheta lui Koch). Pentru a vindeca un copil de meningita tuberculoasa, i se prescrie, de obicei, un curs de 30 pana la 45 de injectii de streptomicina in canalul spinal. Cu toate acestea, atunci cand se ofera copilului vaccinul BCG, acesta il protejeaza in viitor, nu numai de tuberculoza in sine, ci si de meningita tuberculoasa .
Pe de alta parte, aparitia meningitei depinde direct de starea sistemului imunitar al copilului. Cu cat este mai puternica, cu atat este mai putin probabil sa apara aceasta afectiune. Aceasta inseamna ca singura preventie rezonabila si eficienta a meningitei la copii, pe langa vaccinare, este ingrijirea constanta pentru o imunitate puternica.
[ratings]
Lasă un răspuns