Ghindoc.ro

Ofera tot ce-i mai bun copilului tau!

  • Blog
    • Educatie
    • Igiena si ingrijire
    • Camera copilului
    • La joaca
    • La masa
    • La plimbare
    • Mamici
  • Harta serviciilor pentru copii
  • Despre noi
  • Contact
Acasa » Educatie » Prima zi de scoala? Uite cum il pregatesti pe micutul tau

Prima zi de scoala? Uite cum il pregatesti pe micutul tau

Publicat de Echipa Ghindoc.ro Lasă un comentariu

Timpul trece foarte repede si probabil ca ai ajuns la momentul in care copilul tau s-a facut mare si este nevoie sa il inscrii la scoala. Primul pas facut de micut pentru intrarea in societate a fost gradinita, dar iata ca acum, dupa terminarea clasei pregatitoare, este timpul pentru un nou inceput. Asadar, haide sa vedem cum il poti pregati pe micutul tau pentru prima zi de scoala.

prima zi de scoala este una emotionanta pentru tine si micutul tau

Cum va fi trecerea de la gradinita la scoala?

Daca cel mic s-a adaptat cu succes la gradinita inseamna ca nu ai de ce sa iti faci probleme, fiind sanse mari sa continue tot asa si la scoala, iar toate informatiile acumulate in anii de gradinita, mai ales in clasa pregatitoare, sa ii fie de folos inca din prima zi de scoala. Totusi, ar fi bine sa incepi sa il pregatesti si tu, ca parinte, pentru prima zi de scoala incepand din vacanta de vara. Apropo, speram ca v-ati distrat de minune in vacanta si ca l-ati protejat cum trebuie pe cel mic de razele nocive ale soarelui.

este pregatit pentru prima zi de scoala? Cand incepe scoala in 2018?In comparatie cu gradinita, la scoala copilul va fi sub indrumarea unei doamne invatatoare (in unele situatii poate fi chiar un domn invatator) si nu va mai avea parte de joaca pe tot parcursul programului petrecut la scoala. In plus, nu va mai avea program de luat masa sau de somn si va trebui sa stea multe ore la aceeasi masa, timp in care asculta atent vorbele invatatoarei si comunica cu aceasta. De asemenea, nu va mai putea purta orice tip imbracaminte doreste, trebuind sa respecte regulile scolii cu privire la tinuta vestimentara. In randurile urmatoare te voi indruma cum sa faci trecerea de la gradinita la scoala cat mai simpla si placuta pentru cel mic. Vei afla inclusiv cand incepe scoala anul acesta, astfel incat sa stii exact cat timp ai la dispozitie pentru pregatire.

Povesteste-i despre cat de interesanta si utila va fi scoala

Pentru a nu fi surprins in prima zi de scoala, ar fi mai bine sa ii povestesti din timp despre aceasta. Spre exemplu, ai putea sa incepi prin a-i spune diferentele dintre gradinita si scoala, povesti de cand erai tu eleva la scoala si cat de mult te-a ajutat sau cel mai bine ar fi sa ai in familie sau printre prieteni un copilas care a inceput deja scoala si care sa povesteasca intamplarile lui. Prin cuvintele pe care i le transmiti ai putea sa il faci sa isi doreasca foarte mult sa ajunga la scoala si in niciun caz sa ii fie teama de ea. S-ar putea sa te intrebe in fiecare zi „Mami, cand incepe scoala?”, chiar daca inca mai este vacanta de vara.

Ca sa stie la ce sa se astepte, ar fi bine sa faci o mica introducere despre scoala, facand referire la urmatoarele:

  • va invata sa scrie si sa citeasca, aptitudini care ii vor permite sa scrie orice doreste si sa citeasca reviste, carti, subtitrarile filmelor si multe altele;
  • va avea teme pentru acasa, care il vor ajuta sa isi insuseasca anumite cunostinte si pe care va trebui sa le faca inainte sa mearga la joaca;
  • va avea inclusiv colegi noi si va intalni in scoala multi copii mai mari ca el;
  • in prima zi de scoala isi va lua „La revedere” de la mami si de la tati si va merge in clasa impreuna cu doamna invatatoare si cu ceilalti colegi, unde vor face cunostinta si se vor imprietenii;
  • va trebui sa respecte reguli noi si va avea un program diferit fata de cel de la gradinita;
  • va studia materii noi, la care va scrie compuneri, va desena sau va invata sa calculeze;
  • va putea participa la activitati extrascolare (extracurriculare), care il vor ajuta sa invete lucruri noi si sa socializeze.

Pregateste-l din timp pentru programul de la scoala

care este prima zi de scoala in 2018-2019Dupa cum bine stii, programul de la scoala, mai ales in primii ani, incepe de dimineata. Din acest motiv, iti recomand sa il obisnuiesti pe micutul tau cu cateva zile de prima zi de scoala cu un program de somn care sa il ajute sa se odihneasca corespunzator. Mai exact, explica-i de ce este bine sa mearga la somnic mai devreme si sa se trezeasca la o ora care sa ii permita sa se pregateasca pentru a merge la scoala.

Spre deosebire de gradinita, la scoala nu va avea parte de mese la mic-dejun sau la pranz. Astfel ca, ar fi bine sa il obisnuiesti sa manance micul-dejun acasa, de preferat impreuna cu restul familiei si sa stabiliti impreuna ce sa ii pui in „pachetel” pentru cea de-a doua masa a zilei.

Pregateste din timp camera in care va putea sa invete si sa isi faca temele

Cu siguranta iti doresti ca prichindelul tau sa aiba rezultate bune la scoala, astfel ca va trebui sa te asiguri ca are tot ce ii trebuie pentru a reusi. Chiar daca la gradinita nu avea teme pentru acasa, a sosit momentul in care doamna invatatoare ii va oferi prilejul sa lucreze si in orele care nu sunt petrecute la scoala.

De aceea, te sfatuiesc sa redecorezi camera copilului care a terminat clasa pregatitoare, astfel incat aceasta sa fie in ton cu varsta si activitatile sale din prezent. Cel mai probabil va fi necesar sa achizitionezi un birou, la care cel mic va putea sa isi faca singurel temele si unde isi va putea depozita toate manualele si rechizitele scolare.

Ar fi bine sa pregatesti totul pana in ziua cand incepe scoala, astfel incat dupa sa nu mai ai aceasta grija si sa iti poti indrepta atentia catre celelalte aspecte ce trebuiesc rezolvate.

Invata-l cateva lucruri utile pentru scoala

Avand in vedere ca iti doresti ca cel mic sa fie pregatit pentru prima zi de scoala, ar fi indicat sa petreci timp cu el, pe care sa il folosesti pentru a-l invata lucruri noi. De exemplu, ai putea sa il inveti o poezie sau un cantec, sa cititi impreuna, sa mergi in cateva excursii in care sa il inveti cum sa se descurce si singurel, sa il inveti cum sa socializeze cu copiii pe care ii va intalni in prima zi de scoala si care ii vor fi alaturi cel putin 4 ani de scoala. Sunt sigura ca in acest sens te va ajuta si articolul nostru despre modul de dezvoltare al copiilor.

Mergeti impreuna in vizita la scoala

Tot din pregatirile pentru prima zi de scoala face parte si vizitarea scolii inainte de inceperea oficial a ei. Ai putea sa treci pe langa curtea scolii impreuna cu micutul tau, timp in care sa ii povestesti despre cum se va distra la scoala si in curtea ei, iar daca ai ocazia poti intra inclusiv in curte sau in scoala. Toate acestea pentru ca prichindelul tau sa fie acomodat din timp cu locul respectiv si sa nu aiba emotii in prima zi de scoala.

Cand incepe scoala anul acesta?

In anul scolar 2018-2019 scoala va incepe pe data de 10 septembrie 2018, ceea ce inseamna ca cei mici vor trebui sa mearga la scoala mai devreme decat in alti ani. Prima vacanta a micutilor care sunt in invatamantul primar este intre 27 octombrie si 4 noiembrie 2018. Mai exista 4 vacante care sunt disponibile pentru toti elevii, dupa cum urmeaza:

  • vacanta de iarna este intre 22 decembrie 2018 si 13 ianuarie 2019;
  • vacanta inter-semestriala este intre 2 si 10 februarie 2019;
  • vacanta de primavara este intre 20 aprilie si 5 mai 2019;
  • vacanta de vara este intre 15 iunie si 15 septembrie 2019.

Ce trebuie sa faci in prima zi de scoala

In prima zi de scoala va trebui sa incepeti ziua intr-un mod cat mai pozitiv, sa luati micul-dejun impreuna si sa va imbracati frumos, ca pentru o zi speciala. Dupa care puteti merge sa achizitionati un buchet de flori pentru doamna invatatoare si sa va indreptati catre scoala. Aici vor fi in centrul atentiei copiii din clasa I, care vor fi primiti cu drag de catre toate persoanele aflate la scoala. Faceti cat mai multe fotografii si filmari, pentru ca vor fi amintiri frumoase, ce merita pastrate.

Cum a decurs pentru voi pregatirea primei zi de scoala si cum a fost aceasta?
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)

Încarc...

Citeste si:

  • Intelligence Center isi deschide usile in intampinarea copiilor!Intelligence Center isi deschide usile in intampinarea copiilor!
  • Ingrijirea zilnica a nou-nascutului: Cum ii faci corect baita?Ingrijirea zilnica a nou-nascutului: Cum ii faci corect baita?
  • Stimulentul de insertie: Care este valoarea lui si ce acte trebuie sa depui?Stimulentul de insertie: Care este valoarea lui si ce acte trebuie sa depui?
  • Esti in cautarea unei masinute electrice pentru copii? Iata recomandarile noastre!Esti in cautarea unei masinute electrice pentru copii? Iata recomandarile noastre!

Vrei sa faci parte din comunitatea Ghindoc.ro?

Primesti GRATUIT ghidul nostru:"Cele mai importante 13 recomandari ale psihologilor pentru o educatie sanatoasa a copilului tau"

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cauta pe site

Retele de socializare

  • Facebook
  • Instagram

Avem un cadou pentru tine!


Suntem aici pentru tine!

Te ajutam sa ii oferi copilului tau tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Folosind Platforma online Ghindoc.ro vei gasi cu usurinta o multime de servicii din Bucuresti destinate copiilor! Totul se afla acum la un click distanta.

Despre Ghindoc.ro

Suntem o echipa tanara, ambitioasa, care vrea sa ajute la dezvoltarea copilului tau. Prin implicarea in educatie si cresterea armonioasa a micutilor, dezvoltam adevarate valori in societate, cu care ne putem mandri peste ani.

  • Politica de cookies
  • Termeni si conditii
  • Politica de confidentialitate
  • Cum functioneaza?

Toate drepturile rezervate © 2023 · Ghindoc.ro

Daca vrei sa ne adresezi o intrebare, daca ai sugestii de imbunatatire a serviciilor oferite sau daca vrei sa colaboram, te asteptam pe pagina de contact.

Textele prezente pe site sunt proprietatea ghindoc.ro si nu pot fi preluate fara acord scris.

Pentru imbunatatirea serviciilor oferite, site-ul Ghindoc.ro foloseste Cookies. Accepta Refuza Citeste mai mult
Politica Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ