Schimbarile de anotimp, cat mai ales diferentele frecvente si variate de temperatura de la o zi la alta intra in categoria factorilor determinanti ai aparitiei bolilor respiratorii. Nasul infundat(vezi cum te poate ajuta un aspirator nazal), febra (poate ai nevoie de un termometru digital), starea generala de rau si dorinta de a sta doar in pat sunt simptome comune, cu care multi dintre noi ne confruntam (sau ne-am confruntat) in sezonul rece. Insa, fara doar si poate, cei mai afectati de aceste schimbari sunt copiii, fiind deseori primii care preiau virusurile si le transmit mai departe. Inainte de a trece insa la solutii si tratamente, este mult mai important sa intelegem ce anume determina aparitia bronsitei la copii.
Ce este bronsita?
Fiind una dintre cele mai comune afectiuni ale sistemului respirator, bronsita poate fi observata prin incapacitatea cailor respiratorii de a conduce si filtra aerul din exterior in interiorul corpului. Bronhiile terminale, cunoscute in terminologia caracteristica drept cai respiratorii, sunt inflamate, iar aerul nu mai este transportat la plamani. Astfel, se secreta mucus (sputa), alaturi de tuse si greutate in respiratie.
Cum apare bronsita la copii?
Calitatea sistemului imunitar este cel care determina, printre altele, sansele de aparitie a bronsitei. Alaturi de persoanele varstnice, copiii sunt cei mai vizati, intrucat sistemul lor imunitar este putin mai vulnerabil. Cauzele aparitiei sunt diverse, plecand de la agenti patogeni si ajungand la elemente extrem de comune, cum sunt vaporii toxici sau praful. Structural vorbind, cauzele si factorii de risc cei mai comuni sunt:
- Virusuri – oricare din urmatorii: rhinovirusuri, coronavirus, virusul gripal, respiratorul sincitial sau adenovirusurile;
- Bacterii – binecunoscutul streptococ, haemophilus influenza si pneumococ;
- Afectiuni cronice – astmul, imunitatea scazuta, bolile cronice sau leziunile toracice sunt motive in plus pentru care bronsita se instaleaza in organism;
- Stil de viata – este un factor cu importanta deosebita, intrucat denota gradul de imunitate al organismului si posibilitatea ca bronsita sa isi faca aparitia.
Ce tipuri de bronsita exista?
Din punct de vedere medical, exista doua categorii mari de bronsite – bronsita acuta si cea cronica. Fiecare dintre cele doua are caracteristici distincte, la care se mai adauga bronsiolita (o afectiune respiratorie comuna in randul copiilor sau bebelusilor) si bronsita astmatiforma (afectiune respiratorie ce presupune suprapunerea bronisitei peste astm). Astfel:
- Bronsita acuta la copii – are cea mai mare frecventa de aparitie, fiind si relativ usor de vindecat. Simptomatologia difera, plecand de la o senzatie de arsura simtita la nivelul pieptului, la aparitia secretiilor nazale, frisoanelor, febrei, durerilor de cap, respiratei dificile si tusei seci, urmate de dureri si expectoratii. In cele mai multe dintre situatii, acest tip de afectiune nu are nevoie de tratamente, vindecandu-se de la sine pe o perioada de cateva saptamani. Pe de alta parte, tratamentele asigura o vindecare intr-un termen maxim de trei saptamani. Vulnerabilitatea organismului in fata bronsiei acute este data de diversi factori, precum fumatul (atat activ, cat si pasiv), lispa unei igiene corespunzatoare, contactul cu afectiunea prin folosirea mijloacelor de transport in comun, alimentatia hiperprocesata sau poluarea;
- Bronsita cronica la copii– este o forma mult mai periculoasa si dificila a bronsitei, intrucat are simptome cu mult mai intense si mai dureroase. Aceasta presupune existenta bronsitei acute si formarea, de aici, a unei afectiuni mai grave, in cazul in care bronsita acuta nu a fost tratata corespunzator. Din punct de vedere tehnic, bronsita cronica poate fi:
- Bronsita cronica simpla – este un tip de bronsita cronica usor de identificat prin existenta expectoratiilor transparente sau de culoare alba;
- Bronsita cronica mucopurulenta – este bronsita cronica direct caracterizata prin expectoratii purulente;
- Bronsita cronica astmatica (sau asmatiforma) – isi poate face aparitia in cazul persoanelor care au astm si au de-a face, ulterior, cu bronsita cronica. Afectiunea se resimte cel mai pregnant in cazul in care pacientul desfasoara activitati fizice;
- Bronsita obstructiva – este usor de identificat prin aparitia dispneei care, in continuare, obstructioneaza transportul aerului din exterior in interiorul plamanilor.
In cazul bronsitei cronice, simptomatologia este cu atat mai mare cu cat si disconfortul creat este mai dificil de gestionat. Vorbim astfel despre o tuse mult mai intensa, dureri mai puternice resimtite la nivelul pieptului, o constanta stare de epuizare, halena, congestia sinusurilor si posibilitatea ca atat pielea, cat si buzele sa prinda o tenta de culoare mov. Aceasta schimbare se datoreaza incapacitatii organismului de a fi oxigenat corespunzator. Printre factorii de risc, se numara: lipsa tratatii corecte a bronsitei acute, gestionarea pe o perioada indelungata a factorilor iritanti (respectiv a substantelor chimice) cat si fumatul, recunoscut la nivel medical drept cauza comuna a aparitiei afectiunii.
Important de recunoscut in acest caz este efortul fizic drept factor al aparitiei bronsitei cronice, in cazul persoanelor supraponderale, intrucat in cazul acestora respiratia este deja ingreunata.
Cum se trateaza bronsita la copii?
Cel mai bun tratament impotriva bronsitei incepe cu cateva zile de liniste si relaxare, intrucat organismul are nevoie de cateva momente de repaos. Tratamentul bronsitei implica renuntarea la vicii, precum sunt alcoolul, fumatul si cafeaua si inlocuirea acestora cu asimilarea de aerosoli. In cazul in care medicul considera necesar, se poate administra aspirina (doar doar persoanelor cu varsta de peste 18 ani) sau antibiotice prescrise. Insa tratamentul corect se stabileste plecand de la factorul declansator, obtinut in urma demararii unor teste.
Bronsita poate fi tratata si fara medicamentele care se elibereaza doar cu prescriptie medicala. Exista o serie de produse farmaceutice care se inscriu in categoria celor antivirale si antipiretice, antiinfalamatoare, antitusive si antitermice. Pe langa acestea, poti apela oricand la remediile naturise:
- Ceai de ghimbir – cunoscut in toata lumea pentru beneficiile mari in cresterea imunitatii si usurarea respiratiei;
- Ceaiul de cimbrisor – calmeaza tusea si gestioneaza cu brio migrenele;
- Ceaiul de lumanarica – este un antiinflamator excelent;
- Siropuri naturale – ajuta in tratarea bronsitei de orice fel, dintre care amintim siropurile naturale preparate din conuri de brad sau muguri de pin;
- Miere de albine – calmeaza tusea si reda o senzatie de confort in procesul respirator;
- Uleiul de eucalipt – elibereaza caile respiratorii.
Cum poti preveni bronsita la copii?
In ciuda sistemului imunitar vulnerabil pe care acestia il au, in cea mai mare majoritate a cazurilor, bronsita poate fi prevenita prin urmatoarele recomandari:
- Mentinerea unei diete echilibrate, a unor mese regulate si pline de nutrienti pentru copii;
- Cresterea sistemului imunitar cu ajutorul unor fructe si legume proaspete, bogate in vitamica C;
Evitarea mediilor sau transportului in comun, in care pot exista persoane bolnave de bronsita.
[ratings]
elena cristea a zis
buna, am avut un episod cu o bronsita foarte urata cu fetita! am mers la medic si bineinteles la recomandarea acestuia i-am facut tratament cu aerosoli, tot la recomandarea acestuia am achizitionat si nebulizatorul U100 de la omron, este foarte silentios si asa i.am putut face toate tratamentele pe zi, deoarece 2 dintre ele erau la orele la care ea doarmea…trebuie sa respectam intocmai toate indicatiile medicului pentru a trece cu bine de astfel de episoade urate!
Cristina Maria a zis
As recomanda un nebulizator DuoBaby de la Omron, are si aspirator nazal care este foarte bun. Recomand cu incredere!
Olaru Ioana a zis
Buna intr-adevar un aparat foarte bun, ne-a fost de mare ajutor de fiecare data cand cel mic era racit sau avea nasul infundat. Un aparat premium !!
dana maria a zis
buna,recomand asa, mers la medic pentru tratament corect si nebulizatorul duo baby de la omron care are si aspirator nazal! noi asa am scapat dintr-un episod foarte urat!