A sosit anotimpul rece si iti doresti ca micutii tai sa nu manifeste raceala sau gripa? Ei bine, ar trebui sa te ocupi din timp de cresterea imunitatii copiilor, astfel incat acestia sa poata merge la gradinita sau la scoala si sa se poata juca afara in timpul liber. Poti folosi cele 9 sfaturi ale noastre!
Cum poate fi imunitatea copiilor?
Imunitatea copiilor este de doua tipuri: imunitatea innascuta si imunitatea dobandita. Prima dintre ele, imunitatea innascuta a copiilor este cea mostenita de la parinti, reprezentand cea dintai linie de aparare a organismului celor mici si nu poate fi influentata pe parcursul vietii. Pe cand imunitatea dobandita a copiilor poate fi sustinuta si imbunatatita in timp pentru a lupta eficient impotriva antigenilor.
Cresterea imunitatii dobandite sau specifice a copiilor se poate face prin contactul cu un antigen, prin alimentatie, stil de viata sanatos sau prin vaccinare. O imunitate solida a copiilor incepe sa fie dezvoltata inca din primul an de viata al bebelusului, alaptarea fiind cea care ajuta in cea mai mare masura. Iti voi spune si eu in cadrul acestui articol cateva metode eficiente pentru intarirea sistemului imunitar, astfel incat copilul tau sa fie protejat sa nu aiba nevoie de medicamente (sirop, pastile, etc.) pentru cresterea imunitatii atunci cand merge la scoala sau la gradinita si sa nu intre in contact cu raceala sau gripa.
Cele mai bune 9 sfaturi pentru cresterea imunitatii copiilor in sezonul rece
A sosit sezonul rece si nu vrei ca prichindelul tau sa aiba o imunitate scazuta? Citeste si pune in aplicare urmatoarele trucuri si totul va fi bine. Totusi, daca micutul tau a fost deja diagnosticat cu raceala sau gripa, te-ar putea ajuta un aparat de aerosoli/nebulizator.
-
Invata-l ca trebuie sa respecte cateva reguli de igiena personala
Educatia unui copil este esentiala pe tot parcursul vietii sale, asa ca invata-l si ajuta-l sa-si insuseasca de mic principalele reguli de igiena personala, care ii vor scadea sansele sa contacteze raceala sau gripa. De exemplu, ii poti explica ca este nevoie sa isi spele manutele de multe ori pe zi, mai ales inainte sa manance sau dupa ce vine de afara, sa foloseasca batistuta, sa utilizeze zilnic si sa schimbe periodic periuta de dinti manuala sau capatul periutei de dinti electrice, sa aiba grija cand intra in contact cu alte persoane care pot fi bolnave, sa isi faca baita in fiecare zi. Chiar daca par niste lucruri marunte si extrem de normale pentru tine, ai grija ca cel mic sa le respecte, astfel incat sa nu ajunga in cazurile neplacute de imunitate scazuta.
-
Asigura-te ca in programul sau are incluse activitati fizice
Daca iti doresti sa ai un copil frumos si sanatos, atunci e musai sa faca sport. Activitatile fizice il vor mentine in forma, sanatos si cu o imunitate crescuta, iar astfel vor scadea sansele sa fii nevoita sa cumperi siropuri, pastile sau alte medicamente pentru imunitate de copii. Pentru a te asigura ca cel mic nu se plictiseste pe afara, iti recomandam sa ii comanzi o tricicleta sau o trotineta!
-
Ai grija ca micutul tau sa aiba parte de o alimentatie sanatoasa
Pe langa activitatile fizice si igiena persoanala, imunitatea copiilor este mult influentata de alimentatie. De aceea, este bine ca parintii sa isi invete de mici copii sa manance sanatos si sa evite mancarea de tip fast-food. Ar fi bine ca in fiecare zi copilul tau sa manance fructe si legume bogate in vitamine si antioxidanti, cum ar fi capsune, rosii, cartofi dulci, spanac, usturoi, ghimbir, morcov, ardei gras, fructe de padure si fructe citrice. Totodata, din alimentatia sanatoasa a copiilor nu trebuie sa lipseasca lactatele, produsele de panificatie si carnea. Toate acestea ajuta la cresterea imunitatii copilasului tau.
-
Elimina dulciurile si sucurile
Pentru intarirea sistemului imunitar al copiilor este bine ca acestia sa nu consume produse care contin mult zahar, fiindca nu se vor odihni bine, vor manifesta hiperactivitate sau vor ajunge sa aiba o imunitate scazuta. Astfel ca, recomandarea noastra este sa inlocuiesti dulciurile sau sucurile nesanatoase din alimentatia copilului cu fructele, prajiturile facute in casa, sucurile facute din fructe stoarse acasa, mierea. Chiar daca insista ca vrea dulciuri sau sucuri de la brand-uri populare la fel ca ceilalti copii, ar fi bine sa nu te sensibilizezi, avand in vedere ca este mult mai bine pentru el sa aiba parte de cresterea imunitatii si nu invers. Totodata, fii un bun exemplu si invata sa eviti sa ii spui copilului „NU”!
-
Asigura-te ca are un program corect de odihna
Pentru a nu avea parte de o imunitate scazuta, este recomandat ca atat parintii, cat si copiii sa aiba parte de odihna zilnica suficienta. Cel mic trebuie sa doarma cel putin 8 ore pe zi, in functie de varsta lui, pentru a putea repara zilnic organismul si sa i se intareasca sistemul imunitar. Somnul este foarte important nu doar pentru sanatate, ci si pentru activitatile de educatie sau socializare. De aceea, iti recomandam un patut bun, pentru ca cel mic sa poata dormi linistit zi de zi.
-
Ofera-i cat mai mult aer proaspat
Din pacate, majoritatea locuim in orase aglomerate, unde aerul nu este tocmai curat. Totusi, nu trebuie sa neglijam faptul ca cei mici si noi avem nevoie de aer proaspat. In timpul liber ati putea merge in parc sau in statiunile montane si sa ii lasati pe copii sa se joace cat mai mult. Luati cu voi si mingea de fotbal sau bicicleta. Numai asa ei vor avea parte de intarirea imunitatii. De asemenea, atunci cand sunteti acasa ar fi bine sa aerisiti frecvent camera, chiar daca afara este frig, pentru ca cei mici sa aiba parte de aer proaspat si sa poata dormi bine, astfel incat sa se odihneasca suficient.
-
Nu-l expune pe cel mic la fumul de tigara
Fumul de tigara are un efect mult mai daunator pentru copii decat are pentru adulti. Asa ca, asigura-te ca micutul tau nu sta in preajma persoanelor care fumeaza. Astfel vei mai obtine un avantaj, fiindca vor scadea sansele ca el sa inceapa sa fumeze cand va fi mare.
-
Nu exagera cu medicamentele
Din pacate, in Romania sunt utilizate antibiotice pentru aproape orice problema de sanatate pe care o are copilul. Este bine sa te informezi din mai multe surse inainte sa ii administrezi micutului tau astfel de medicamente, pentru ca ele pot avea un efect negativ pentru sanatatea celui mic, fiindca vor duce la o imunitate scazuta, care nu este de dorit.
-
Invata-l sa respecte un program zilnic
Respectarea unui orar planificat de odihna, de invatat, de joaca sau de luat masa il va face in primul rand pe micut o persoana bine-organizata. In al doilea rand, orarul planificat il va mentine un om sanatos, ceea ce va contribui la intarirea sistemului imunitar.
Voi ce ati facut cand copiii vostri au avut imunitatea scazuta si cum ati reusit sa realizati intarirea sistemului lor imunitar?
Flori a zis
Fetita mea e racita si nu stiu ce sa ma mai fac. Am fost la doamna doctor de familie si mi-a zis ce sa ii dau:( cand ii trece, chiar vreau sa ne ocupam de cresterea imunitatii ca raceste prea des. Sper sa reusim si sa fie mai bine