Dupa primele luni in care l-ai hranit numai cu lapte pe ghindocul tau, a sosit momentul diversificarii alimentatiei. Va fi ceva nou pentru tine si bebe, dar poti trece cu brio si peste aceasta perioada daca esti bine informata. Vei putea afla multe informatii utile din acest articol despre diversificarea la bebelusi, astfel incat micutul tau sa se dezvolte frumos si sanatos.
De cand trebuie sa inceapa diversificarea la bebelusi?
Conform studiilor realizate de-a lungul timpului, inceperea diversificarii la bebelusi a alimentatiei este bine sa fie realizata atunci cand bebe are intre 4 si 6 luni, asta insemnand ca inainte de momentul diversificarii el trebuie sa fie hranit doar cu lapte matern sau cu formula de lapte, acestea asigurandu-i vitaminele si nutrientii necesari. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca pana la varsta de 6 luni bebe sa fie exclusiv alaptat. Dupa ce micutul tau ajunge la varsta optima, laptele nu mai este capabil sa acopere in totalitate cerintele nutritive ale lui, asa ca este momentul oportun in care sa introduci anumite alimente consistente. Inainte ca bebelusul sa ajunga la varsta de 4 – 6 luni (noi recomandam 6 luni), nu poate sa inceapa diversificarea alimentatiei, fiindca organismul sau nu este suficient dezvoltat.
Cum putem stii ca bebelusii sunt pregatiti pentru diversificare la 6 luni?
Inceperea diversificarii copiilor nu soseste neaparat odata cu atingerea unei anumite varste, ci bebe trebuie sa ajunga la un anumit nivel de dezvoltare. Cateva indicii care ne pot da de inteles ca putem incepe diversificarea la bebelusi sunt urmatoarele:
- bebe este curios de mancarea parintilor si se uita foarte atent la voi cand mancati sau incearca sa ajunga la mancarea voastra;
- cel mic poate sa apuce obiecte cu manutele si sa arate cu degetele;
- copilasul incepe sa deschida gurita cand te vede ca mananci si poate avea niste miscari de mestecare;
- bebelusul poate sta singur in fundulet;
- micutul tau isi poate mentine singurel capul drept;
- copilasului i-a disparut reflexul care il face sa impinga afara din gurita orice obiect strain;
- cel mic a crescut semnificativ in greutate.
Cum sa incep diversificarea la bebelusi?
In primul rand, ar fi bine sa incepi cu multa rabdare si cu niste alimente cu grad alergenic scazut. Printre cele mai populare alimente cu care sa incepi diversificarea sunt legumele si fructele, cum ar fi morcovul, dovleacul, banana, marul, piersica si para. Din ele poti face piure, neaparat cu o consistenta groasa, folosind doar 1 ingredient si fara sa adaugi zahar sau sare, pe care il poti gati la abur, fiindca asa nu vei pierde foarte multi nutrienti. In primele zile ii poti da micutului tau doar 1 sau 2 lingurite de piure, dupa ce l-ai hranit cu lapte. Apoi, la cateva zile poti sa introduci un aliment nou, ca sa vezi cum reactioneaza la el, iar daca pare ca ii place vei putea continua sa i-l oferi si in alte zile.
De asemenea, diversificarea la bebelusi nu inseamna doar hranirea lui bebe cu mancare solida de la 6 luni, ci si sa-i oferim apa. Am vorbit despre asta pe larg in articolul „La cat timp dupa nastere e recomandat ca bebelusul tau sa bea apa pentru prima data?”.
Ce alimente ii mai pot da lui bebe si pe care sa le evit?
Alimentele acceptate, in afara de cele mentionate mai sus sunt: orezul, cartofii dulci, avocado. Este important sa il convingi de mic sa manance alimente sanatoase. In legatura cu alimentele pe care sa i le oferi in functie de varsta copilului ai putea gasi intr-un tabel de diversificare.
Totodata, exista cateva alimente care nu pot face parte din meniul lui bebe atunci cand incepe diversificarea alimentatiei la varsta de 6 luni. Alimentele pe care trebuie sa le eviti sunt: strugurii, capsunile, mierea si citricele sau alte fructe acide.
Sfaturi parintesti referitoare la diversificarea alimentatiei la bebelusi:
– Cei mici nu trebuie sa fie fortati sa manance orice daca acestia nu vor sa manance acel lucru;
– Nu incerca sa ii dai bebelusului mai multa mancare decat poate sa manance;
– Introdu treptat alimente noi;
– Foloseste un scaun de masa pentru bebe. Se poate dovedi o investitie inteligenta in timp, fiindca cel mic il va folosi zilnic, de mai multe ori pe zi, timp de multi ani. Poti sa alegi cel mai potrivit scaun de masa de aici.
– Intreaba-l pe medicul la care il duci pe bebe al tau despre ce alimente poti introduce in alimentatia celui mic la 6 luni odata cu nevoia diversificarii;
– Cere-le altor mamici, intreaba-l pe medic sau cauta pe internet un tabel de diversificare si alcatuieste un tabel de diversificare potrivit pentru micutul tau.
Iti multumim ca ai citit articolul nostru pana la sfarsit si te rugam sa ne spui tu ce alimente solide ai introdus in meniul lui bebe odata cu diversificarea?
Georgeta a zis
M-ati convins sa astept si eu pana la 6 luni. Ma gandeam sa o incep pe la 4, dar mai bine merg la sigur. Multumesc mult. Ma ajutati foarte des cand sunt nedumerita.
m. teodorescu a zis
noi am inceput diversificarea alimentatiei bebelusului la 6 luni. asa ne-a recomandat si medicul