Odata cu venirea pe lume a urmasilor, mamicile incep sa fie preocupate de cresterea in greutate a bebelusilor lor si de inaltimea acestora. Pentru a veni in ajutorul lor si a le oferi niste date de referinta, vom adauga in acest articol cate un tabel de greutate, inaltime si varsta in functie de sexul copilului. De asemenea, iti vom furniza cateva informatii utile referitoare la greutatea bebelusilor de la nastere si pana la implinirea varstei de 2 ani, incercand astfel sa iti raspundem la posibile intrebari.
Care este greutatea ideala a copiilor la nastere?
Pentru inceput, trebuie sa iti spun ca greutatea bebelusilor la nastere este influentata de sexul nou-nascutului si de mostenirea genetica. De aceea, baieteii au o greutate mai mare decat fetitele. De asemenea, bebelusii ai caror parinti sunt inalti si solizi, vor avea o greutate mai mare. La nastere, greutatea ideala a copiilor este cuprinsa intre 2800g si 4200g. Inaltimea unui bebelus la nastere ar trebui sa fie cuprinsa intre 45cm si 56cm.
Este bine de stiut faptul ca, in primele zile dupa nastere bebelusii mai pierd din greutate aproximativ 10%, acest lucru fiind normal si vor reveni la greutatea avuta la nastere in aproximativ doua saptamani. Pentru transportul copilasului tau in aceasta perioada a vietii sale iti recomand un landou, care ii ofera posibilitatea sa stea intins pe spate, asa cum recomanda specialistii. Bebelusii care au fost nascuti la termen vor avea o greutate dubla dupa aproximativ 4 luni, iar cand vor implini 1 an vor avea de trei ori greutatea de la nastere. Mai multe detalii vom putea observa in tabelele de greutate, inaltime si varsta pentru bebe de mai jos.
Cat de des trebuie cantarita greutatea bebelusilor?
Stim ca esti curioasa sa verifici in fiecare zi daca bebelusul tau are greutatea normala pentru varsta sa, dar nu iti sugeram sa il cantaresti zilnic, fiindca este posibil sa te ingrjiorezi fara motiv. Cel mai bine ar fi sa il cantaresti cate odata pe saptamana, folosind un cantar special pentru bebelusi. De asemenea, in primele 6 luni greutatea si inaltimea bebelusilor vor fi cantarite, respectiv masurate lunar inclusiv de catre medicul pediatru, iar apoi trimestrial pana la implinirea varstei de 1 an. Dupa aceea, pana la implinirea varstei de 2 ani ar fi bine sa il cantaresti si masori acasa in fiecare luna, iar mai apoi, de cel putin 3 ori pe an.
Cum trebuie cantarit un bebelus?
Pentru a cantari corect greutatea bebelusilor, este recomandat sa faci asta in acelasi moment al zilei: ori dimineata, inainte sa il alaptezi, ori seara inainte de baita. De asemenea, nu uita sa il cantaresti mereu fara scutec, dezbracat, centrat pe cantar. Ca sa ai o evidenta permanenta a greutatii bebelusului si sa poti compara valorile cu cele dintr-un grafic de crestere pentru bebelusi sau un tabel greutate pentru bebe, ar fi bine sa notezi de fiecare data valorile intr-un carnetel. La fel trebuie sa procedezi si in legatura cu inaltimea bebelusului. Acesta trebuie masurat stand intins in primii 3 sau 4 ani.
Greutatea bebelusului este influentata de tipul de lapte cu care este hranit?
Da, greutatea bebelusilor poate fi influentata de laptele oferit. Mai exact, daca iti hranesti bebelusul cu lapte matern, atunci acesta va avea o greutate mai redusa decat daca ar fi fost hranit cu lapte praf si se va dezvolta mai incet. Nu uita ca in primele 6 luni este recomandat ca micutul tau sa fie alaptat si abia apoi sa incepi diversificarea.
Tabele de greutate bebelusi, inaltime si varsta
A sosit momentul sa iti prezint si sa vorbim despre tabelele de greutate, inaltime si varsta in functie de sexul bebelusilor. Ei bine, trebuie sa stii ca aceste date sunt doar orientative si nu trebuie sa te ingrijorezi daca micutul tau nu se incadreaza in valorile din tabelele de greutate si inaltime.
Fiecare bebelus are un ritm de crestere diferit fata de al celorlalti si nu trebuie sa consideri ca exista doar o greutate ideala pentru copii si nici ca, in cazul in care ghindocul tau nu corespunde cu respectiva valoare, inseamna ca are o problema de sanatate. Pot exista diferente de greutate sau inaltime chiar si intre copiii care au aceeasi parinti.
Datele din tabelele corespunzatoare pentru greutate si inaltime in functie de varsta copilasilor sunt stabilite de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si reprezinta niste valori medii pentru respectiva varsta, fiind extrase din niste statistici in care au fost inclusi copii din toate mediile sociale, care au diferite tipuri de alimentatie. Tot acestia recomanda ca bebelusii sa consume apa abia dupa ce au implinit 6 luni.
Avand in vedere ca vei merge destul de des in vizita cu bebelusul la medicul pediatru in primul sau an de viata, acesta va observa daca micutul tau are vreo problema si te va indruma in legatura cu ce trebuie sa faci. Il poti intreba si ce tratament este recomandat pentru colicile abdominale, in cazul in care bebelusul tau le manifesta.
Tabel cu greutatea si inaltimea baieteilor in functie de varsta de la 0 la 24 luni
Tabel cu greutatea si inaltimea fetitelor in functie de varsta de la 0 la 24 luni
Cum se masoara capul bebelusului?
Pe langa greutatea si inaltimea copiilor, medicii masoara inclusiv circumferinta capului bebelusului. Aceasta este in medie 35 cm la nastere, urmand sa ajunga la 45 cm in primul an de viata. Circumferinta capului unui bebelus se masoara prin plasarea unui centimetru in jurul capului, deasupra urechilor si sprancenelor.
Voi ati comparat greutatea si inaltimea bebelusilor vostri cu cele din tabelele de greutate, inaltime si varsta? S-au incadrat in valorile normale?
[ratings]
Lasă un răspuns