Sanatatea ghindocului tau este, mai presus de toate, cea mai mare responsabilitate pe care proaspetii parinti o primesc in grija imediat dupa nastere. Intrucat sistemul imunitar al bebelusului este destul de precar, iar virusii, bacteriile si microbii se regasesc peste tot, nu e de mirare ca anumite boli sau complicatii isi pot face aparitia cand te astepti mai putin. Una dintre aceste afectiuni este meningita la copii, un diagnostic sever si chiar letal, in cazul in care nu este descoperit la timp. Daca vrei sa fii la curent cu simptomele, cauzele si tratamentul afectiunii, randurile urmatoare iti vor fi de mare folos. De asemenea, iti spunem si daca meningita se ia de la o persoana la alta, adica daca este sau nu contagioasa.
Ce este meningita?
Din punct de vedere medical, meningita se incadreaza in randul afectiunilor cu grad ridicat de severitate si care, pe langa complicatiile pe care le impune, poate cauza chiar moarea celui mic. Fiind un diagnostic ce implica mai multe analize si investigatii amanuntite, meningita la copii apare atunci cand meningele (mucoasele care invelesc creierul si maduva spinarii) se inflameaza. In multe dintre cazuri, aceasta este confundata cu encefalita (o alta inflamatie a creierului), dat fiind faptul ca simptomatologia este asemanatoare. Netratata la timp, meningita la copii da nastere unor complicatii dificile si, in anumite situatii, poate fi chiar letala.
Care sunt simptomele meningitei la copii?
Simptomele in cazul meningitei la copii difera in functie de varsta, intrucat bebelusul nu are atat de multe modalitati prin care poate exprima ceea ce il deranjeaza.
Meningita copii cu varsta de sub 2 ani
In cazul bebelusilor pana in 2 ani, semnele aparitiei meningitei sunt:
- Plansul continuu, fara a putea fi controlat de cel mic, mai ales in momentul in care este luat in brate iar capul este tinut spre inainte sau spre lumina;
- Plansul continuu, fara a putea fi controlat de cel mic, atunci cand unul dintre parinti ii apropie barbia de piept;
- Refuzul de a manca;
- Senzatia constanta de agitatie sau somn;
- Iritabilitatea;
- Starea de varsaturi;
- Aparitia convulsiilor.
Meningita copii cu varsta de peste 2 ani
Pentru copii mai mari de 2 ani, pe langa simptomele descrise mai sus, meningita se recunoaste dupa:
- Dureri de cap;
- Starea de ameteala si confuzie;
- Sete continua si puternica;
- Valori ridicate de temperatura.
Care sunt cauzele aparitiei meningitei la copii?
Fiind o afectiune destul de des intalnita in randul copiilor, cauzele meningitei la copii sunt diverse si destul de comune. Multe dintre acestea fac referire la bacterii si virusuri care afecteaza, in mod direct, pielea, tractul respirator si sistemul urinar sau gastrointestinal. Dupa ce ajung in sange, acestea urca la meninge prin intermediul lichidului cerebrospinal si ajung in jurul maduvei spinarii.
Bacterile care cauzeaza meningita la copii sunt diferentiate in functie de varsta, respectiv:
Cauzele aparitiei meningitei la nou-nascuti
Apare din cauza urmatoarelor bacterii:
- Grup B streptococcus;
- Escherichia coli;
- Listeria monocytogenes.
Cauzele aparitiei meningitei la copiii mai mari
- Streptococcus pneumoniae (cunoscut si mai scurt, drept pneumococcus);
- Neisseria meningitidis (cunoscut si mai scurt, drept meningococcus);
- Haemophilus influenza tip b (cunoscut si mai scurt, drept Hib);
- Coxsackie si poliovirus;
- Virusul hepatic.
Meningita se ia?
Acum ca am aflat care sunt cauzele si simptomele meningitei la copii, haide sa aflam si daca aceasta „se ia”. Fiind o afectiune severa, meningita este o infectie ce se raspandeste destul de usor, fiind contagioasa. Pe scurt, meningita se ia, prin virusuri si bacterii ce pot sa inmagazineze afectiunea, precum: un simplu stranut sau tusit, un sarut, folosirea unei periute de dinti sau chiar a unor tacamuri ce poarta infectia.
Important de mentionat in acest sens este faptul ca exista persoane care poarta bacteria sau virusul, insa acesta nu este activ, dat fiind faptul ca imunitatea lor este prea ridicata. De asemenea, meningita poate fi transmisa si de o persoana care este afectata de boala, insa mai rar – iar meningita este un diagnostic ce se poate pune unei persoane de mai multe ori, de-a lungul vietii.
Care sunt tipurile de meningita la copii?
Chiar daca apare ca o simpla raceala care nu mai trece, meningita la copii poate sa apara peste noapte si sa ia forme diverse. Cele doua tipuri cunoscute in medicina sunt:
1. Meningita copii virala
Atat in decursul verii, cat si la inceputul toamnei, meningita virala apare destul de des in randul bebelusilor si este cauzata, in cea mai mare parte, de virusuri (preponderent enetrovirusurilor). Modalitatea de contactare este simpla, intrucat meningita la copii virala este contagioasa si se poate transmite foarte usor, printr-un simplu contact cu o persoana care deja o are, fie prin stranut, fie prin tuse.
2. Meningita copii bacteriana
Comparativ cu meningita la copii virala, meningita la copii bacteriana apare mai rar, insa duce la probleme si complicatii mult mai grave. Cauzele acesteia sunt diverse, plecand de la mai multe tipuri de bacterii regasite in zone diferite ale organismului, precum sunt gatul si nasul, cunoscute drept meningococ si pneumococ. Acestea ajung, mai departe, in sange, iar de aici in lichidul cefalorahidian si chiar la meninge. Meningita bacteriana poate fi cauzata si de alte baterii, precum streptococul de tip B si listeria.
Ce tratamente impotriva meningitei la copii exista?
Imediat ce este depistata, meningita la copii se poate trata pe baza diferitelor tratamente existente pe piata la ora actuala. In ceea ce priveste meningita virala, aceasta se remediaza pe baza de antiinflamatoare alaturi de un consum ridicat de lichide timp de 2 saptamani. Pentru meningita bacteriana insa, tratamentul implica spitalizare si o lista de antibiotice pe care doctorul le poate prescrie.
In cazul in care ghindocul tau nu a implinit inca varsta de 2 ani si vrei sa previi aparitia meningitei, poti alege sa ii faci vaccinul impotriva meningitei. Acesta este optional si poate fi realizat dupa ce discuti, in prealabil, cu un medic pediatru.
Pe langa totalitatea vaccinurilor existente pe piata, meningita poate fi diagnosticata cu ajutorul unor teste, ce cuprind:
- Examen fizic;
- Teste de sange;
- Tomografie computerizata (CT);
- Puncte lombara, pentru obtinerea unei probe de lichid din interiorul coloanei vertebrale.
In cazul in care ghindocul tau are simptomele descrise mai sus, este indicat sa il vada un medic specialist, care sa il diagnosticheze (in urma unor investigatii amanuntite) si sa ii prescrie tratamentul necesar, alaturi de o perioada de repaus de cateva zile (pana la 2 saptamani).
[ratings]
Lasă un răspuns