Instinctul de procreare este inerent tuturor femeilor, chiar daca unele dintre ele neaga dorinta de a avea copii. Intr-adevar, la nivel subconstient, in profunzime, orice femeie vrea sa devina mama. Unele femei raman insarcinate destul de usor, in timp ce altele asteapta ani de zile pentru aparitia acelor dungi mult asteptate pe test. Care este motivul? De ce unele femei nu reusesc sa ramana insarcinate?
Societatea noastra a stabilit ferm ideea ca, daca o femeie nu poate ramane insarcinata de ceva timp, atunci are probleme de sanatate. Din fericire, aceasta este doar o eroare. Un cuplu casatorit sanatos, in varsta de reproducere, poate avea, de asemenea, probleme de concepere. Este dovedit faptul ca sansa unei femei de a ramane insarcinata in fiecare ciclu menstrual este de doar 25%. Desigur, se intampla ca o femeie sa ramana insarcinata dupa primul contact sexual fara protectie.
Multi sfatuiesc ca trebuie sa mergi la medic la numai un an dupa incercarile disperate de a concepe un copil. Dar sfatul nostru este sa te supui examinarilor si sa faci toate testele necesare in stadiul de planificare a sarcinii. In acest caz, daca medicul gaseste o problema de sanatate cu tine sau cu partenerul tau, se face tratamentul necesar si in viitorul apropiat sa aflii vestea mult asteptata. Unele boli sunt tratabile in stadiul initial. Daca mergeti la medic intr-un an sau doi, atunci va trebui sa i se acorde mult mai mult timp tratamentului.
Problema (daca exista cu adevarat) se imparte in componente fiziologice si emotionale si se analizeaza ceea ce nu merge bine.
Principalele cauze ale „infertilitatii psihologice” sau de ce nu poti ramane insarcinata
Aproape o treime din cuplurile care nu pot concepe primesc o explicatie cum ca problema este „sterilitatea psihologica”. Aceasta inseamna ca acestia nu au probleme de sanatate, dar in ciuda tuturor incercarilor, sarcina nu apare. Infertilitatea psihologica (psihosomatica, psihogena) este o situatie destul de frecventa atunci cand un cuplu casatorit care nu are probleme fiziologice cu sanatatea masculina si feminina, cel putin intr-un an de la incercare, nu are o sarcina dorita. De asemenea, se intampla ca sarcina sa apara, insa nu poate fi mentinuta, desi femeia nu are probleme grave de sanatate. In acest caz, medicii recomanda adesea ca cuplul sa solicite ajutor psihologic.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii psihologice intalnite in practica unui psihoterapeut sunt urmatoarele:
1. Un nivel crescut de anxietate la o femeie (si in cupluri in general)
Fiecare femeie care se hotaraste sa devina mama, cu nerabdare si emotie in fiecare luna, asteapta rezultatul mult visat. Dar amploarea acestei emotii poate fi diferita si, in acelasi mod, poate afecta in mod diferit posibilitatea conceptiei si dezvoltarii sarcinii in stadii foarte timpurii. Daca o femeie este nelinistita prin natura sau stima de sine nu este prea stabila, experimenteaza anxietate puternica si chiar teama de esec.
In capul unei femei nu exista decat o singura dorinta dominanta, aceea de a avea un copil. Este logic ca relatiile sexuale dintr-un cuplu sa fie programate doar in zilele ovulatiei si asteptarii ulterioare a unei sarcini mult asteptate, care din nou si din nou nu apare. Aici, relatiile dintr-un cuplu incep deja sa sufere, pasiunea si tandretea se diminueaza, apare un sentiment de „angajament” si natura mecanicista a relatiilor. Drept urmare, partenerii din cuplu nu mai simt usurinta in relatie, exista iritare, resentimente, se acumuleaza stres, ceea ce la randul sau poate duce la un diagnostic complet medical al disfunctiei ovariene. In acest caz, ovarele nu mai produc oua pregatite pentru fertilizare, incep perturbarile hormonale, ceea ce reduce semnificativ si sansele de conceptie.
Astfel, asteptarea conceptiei dorite se transforma intr-un stres constant, gandurile despre sarcina devin un factor de anxietate si frica. Drept urmare, organismul percepe sarcina ca un risc si un factor de stres suplimentar, blocand posibilitatea aparitiei acesteia.
Mecanismul aici este acesta: anxietatea si frica sunt emotii si, la fel ca orice alte emotii, sunt insotite de modificari biochimice ale sistemului de reglare neuroumorala si anume, cresteri in cortizol si adrenalina. Un nivel ridicat de cortizol, la randul sau, inhiba productia de estrogen si afecteaza negativ progesteronul si provoaca, de asemenea, un dezechilibru hormonal. Aceasta implica o tulburare a ciclului, inhibarea ovulatiei si o scadere a cresterii endometriale, care este necesara pentru implantarea cu succes si dezvoltarea timpurie a sarcinii.
2. Incertitudine intr-un partener
O alta cauza a infertilitatii poate fi sentimentul subconstient cum ca partenerul de langa tine nu este potrivit pentru a trai intreaga viata cu el si sa fii legata de acesta pentru totdeauna, cu ajutorul unui copil. Sau, o femeie are in mod inconstient o multime de nemultumiri si incertitudini in partener. In aceste cazuri, corpul femeii poate bloca posibilitatea unei sarcini fie prin absenta ovulatiei, fie printr-un strat insuficient de endometru, la care ovulul fertilizat pur si simplu nu se poate atasa.
3. O femeie nu este pregatita mental pentru sarcina
Adesea, la o examinare mai atenta, se dovedeste ca o femeie are prea multe temeri in ceea ce priveste sarcina si nasterea. Aceste temeri pot fi asociate cu un istoric familial traumatizant, cand sarcina si nasterea s-au incheiat uneori fara succes sau femeia insasi are deja experienta de sarcini nereusite.
Exista cazuri foarte frecvente cand „urmarirea” sarcinii se datoreaza in principal presiunii din partea societatii, mai degraba decat a adevaratei necesitati profunde a unei femei de a aduce o persoana noua pe lume.
De asemenea, este necesar sa remarcam diferenta importanta dintre dorinta de a ramane insarcinata si dorinta de a naste un copil si de a fi mama acestuia. In timpul sarcinii, o femeie se afla psihologic intr-o perioada foarte confortabila din viata ei: atentia celor dragi, o atitudine speciala din partea celorlalti oameni. Iar procesul nasterii si al maternitatii este deja o perioada de viata diferita, calitativ noua. Si daca o femeie nu este pregatita din punct de vedere psihologic pentru acest lucru, se indoieste de competenta ei de mama, nu este sigura de partenerul ei, atunci sarcina poate fi incheiata. De regula, acest lucru este tipic pentru femeile cu stima de sine instabila, traume psihologice ale copilariei, relatii disfunctionale cu propria mama.
Modalitati reale de a ramane rapid gravida
Daca tu si partenerul tau va doriti cu adevarat un copil, dar conceptia nu apare, nu ar trebui sa disperati. Mergeti la medic, pentru a rezolva toate problemele, iar daca acesta nu gaseste patologii grave, are sens ca tu sa inveti modalitati de a ramane gravida, sa le impartasesti cu persoana de langa tine si sa incepeti sa le folositi.

Calculeaza momentul ovulatiei
Ovulatia este ziua in care oul matur iese din folicul si se pregateste pentru fertilizare. In cazul fuziunii sale cu un spermatozoid sanatos, care se gaseste cu succes la locul potrivit la momentul potrivit, totul se intampla, o sarcina mult asteptata are loc rapid. Conceptia poate sa apara doar in timpul ovulatiei, astfel incat multe femei conteaza pe acest moment cand planifica o sarcina. Aceasta perioada pentru o conceptie de succes dureaza o zi sau doua, adica de la 24 la 48 de ore. Toate celelalte zile, la figurat vorbind, sunt sterile.
Exista mai multe moduri de a calcula perioada de ovulatie:
- metoda calendarului;
- masurarea temperaturii bazale;
- diagnosticarea prin teste;
- observatii personale;
- ecografie.
Metoda calendarului. Baza metodei este un calcul simplu: teoretic, ovulatia are loc intre ziua 12 si 16, inainte de sfarsitul ciclului menstrual. Poti cumpara un calendar sau descarca o aplicatie speciala pe smartphone. Calendarul ar trebui sa marcheze zilele menstruatiei, inclusiv prima zi. De obicei un ciclu menstrual normal dureaza in medie 28 de zile. In curand, poti calcula cu usurinta timpul favorabil pentru conceptie. Pentru a face acest lucru, scade 16 din ciclul cel mai scurt, si 12 din cel mai lung, in final, si obtii cele mai probabile zile de ovulatie.
Masurarea temperaturii bazale. In fiecare dimineata, masoara temperatura corpului tau. Este important sa faci acest lucru imediat dupa trezire, in timp ce esti inca in pat. Realizeaza un grafic al temperaturii pe parcursul ciclului menstrual. In prima jumatate, temperatura ramane stabila, cu exceptia cazului in care, desigur, esti bolnava. Apoi temperatura scade cu 0,4-0,6 ° C, dupa care creste usor si dupa aceea nu se schimba pe parcursul intregii celei de-a doua jumatati a ciclului. Perioada de coborare a temperaturii este perioada ovulatiei.
Diagnosticarea prin teste. Poti cumpara teste de ovulatie de la orice farmacie, sunt ieftine si usor de utilizat. Respecta toate instructiunile, nu exista nimic complicat in aceste manipulari. Aceasta este o modalitate eficienta de a determina perioada de ovulatie.
Observarea mucusului cervical. Cu aproximativ 3-5 zile inainte de ovulatie, poti observa descarcarea transparenta abundenta, care aminteste de aspectul albusului de ou, acesta este mucusul cervical. Secretul este ca cantitatea maxima de mucus cervical se remarca chiar in ziua ovulatiei. Colul uterin ramane uscat in alte zile, iar conceptia este putin probabila.
Ecografie. Monitorizarea cu ajutorul ultrasunetelor se poate face doar intr-o clinica specializata. Medicii efectueaza procedura folosind sonda vaginala a unei masini cu ultrasunete. In ziua 7-10 a ciclului, medicul examineaza ovarele pentru ovulatie. Apoi, la fiecare 2-3 zile, monitorizeaza cresterea foliculilor, facand acest lucru pana in ziua ovulatiei.
Organizarea nutritiei corespunzatoare
Cuplul care viseaza la un copil ar trebui sa organizeze o alimentatie adecvata si sanatoasa.
Atentie la mancare! Este foarte important ca amandoi sa aveti o dieta completa bogata in vitamine si alte substante benefice. Consumati mai multe legume, fructe de mare, cereale, lactate, leguminoase, fructe (in special dovleac bogat in vitamina E). Uitati de mancarurile rapide.
Dar acest lucru nu este suficient: pe langa principalii purtatori vitali ai energiei, precum proteine, grasimi si carbohidrati, vitamine, macro si microelemente, aminoacizi si alte substante care joaca un rol important in conceptia de succes ar trebui sa fie prezente in dieta zilnica a viitorilor parinti.
In farmacii se vand produse speciale, complexe de vitamine. Exista, de exemplu, multe medicamente care au un efect benefic asupra fertilitatii masculine, avand capacitatea de a produce urmasi sanatosi. Acest lucru se intampla datorita compozitiei sale bogate: zincul promoveaza producerea hormonului stimulator al foliculilor (FSH) si testosteronului, care se caracterizeaza prin reglarea spermatogenezei si ajuta la maturizarea spermei, L-carnitina are grija de producerea unor cantitati mari si motilitatea spermei si vitamina E le asigura viabilitatea.
Unele complexe de vitamine si minerale contribuie la pregatirea femeilor pentru sarcina. Eficienta lor se datoreaza si compozitiei, care include acid folic, vitaminele E, C si grupa B, zinc, seleniu, magneziu, arginina si extract de Vitex. Toate componentele in felul lor afecteaza corpul feminin in momentul ovulatiei, crescand probabilitatea conceptiei. De exemplu, acidul folic si zincul sunt esentiale pentru femeile care planifica o sarcina. Sunt necesare pentru formarea si dezvoltarea nucleului celular, pentru cresterea si divizarea ulterioara a acestora. Zincul regleaza sinteza proteinelor, grasimilor, carbohidratilor si acizilor nucleici. Seleniul este o componenta importanta a enzimelor, inclusiv a celor care cresc capacitatea de a concepe. Extractul de Vitex este implicat activ in producerea progesteronului („hormonul sarcinii”) si, in acelasi timp, reduce eliberarea de prolactina.
Puteti obtine nutrientii necesari, vitamine, minerale, aminoacizi, nu numai din preparatele speciale, ci si introducand o mare varietate de legume, fructe, ierburi, nuci, boabe si leguminoase in dieta zilnica. Nutritia organizata corespunzator in combinatie cu suplimente de vitamine si minerale poate aduce o sarcina mult asteptata.
Ce ar trebui sa faca femeile care au avut avorturi spontane, incercari esuate de fertilizare in vitro?
Imediat dupa un avort spontan, o incercare esuata de FIV (fertilizare in vitro), este extrem de important sa simti sprijinul persoanelor dragi, sa vorbesti, sa nu ascunzi durerea. Este important sa iti oferi timp pentru a te recupera din aceasta experienta neplacuta. Datele naturale pentru acest lucru pot fi considerate de la sase luni pana la un an.
Unii pacienti, predispusi la structurarea vietii lor, sunt mai confortabili din punct de vedere psihologic stabilind o perioada specifica de timp (3 luni, jumatate de an, an) si, intr-adevar, dupa aceasta perioada programata, sentimentul de lipsa de speranta dispare, apare o perspectiva noua.
Ce trebuie sa faci pentru a incerca din nou sa ramai insarcinata, inclusiv prin fertilizare in vitro?
Nu exista recomandari speciale. Nu exista termene. Trebuie doar sa ai incredere in partenerul tau, sa ai incredere in corpul tau, sa ai incredere in instinctul tau. In momentul cel mai favorabil, corpul iti va spune ca doreste o sarcina si cu sprijinul tau deplin, sa parcurga tot drumul de la conceptie pana la nasterea unei vieti noi. Iar daca banuiesti ca esti insarcinata, poti consulta si acest articol, in care am dezbatut principalele schimbari care apar in corpul tau atunci cand esti insarcinata.
[ratings]
Lasă un răspuns