Fertilitatea unei femei este ciclica. Perioada fertila corespunde fazei ciclului menstrual in care un cuplu poate concepe. Cum se calculeaza perioada fertila? Care este diferenta dintre o perioada fertila si ovulatie? Poate o femeie sa ramana insarcinata in afara perioadei fertile?
Ce este perioada fertila?
Perioada fertila sau perioada de fecunditate corespunde intervalului de timp in care probabilitatea de a concepe un copil este optima. Aceasta perioada a ciclului menstrual dureaza in jur de sase zile: cele cinci zile care preced ovulatia (sfarsitul fazei foliculare) si ziua ovulatiei inclusiv. De notat este faptul ca fiecare ciclu de ovulatie are doar 20% sanse de a duce la o sarcina. Varsta este in egala masura un factor important pentru a determina fecunditatea. Pana la varsta de 30 de ani, fertilitatea femeii este maxima. Dupa care acest fenomen descreste si aceasta scadere se accentueaza incepand cu varsta de 35 de ani. Aceasta scadere se datoreaza numarului si calitatii ovulelor care se diminueaza. De asemenea, exista circumstante proprii conditiilor de viata fiecarei femei in parte, conditii care ar putea avea o influenta majora asupra fertilitatii: perioadele de stres, oboseala, kilogramele in plus, fumatul, toate aceste constituie elemente care ar putea influenta in mod negativ fertilitatea. In plus, nici medicamentele nu au un efect benefic asupra fertilitatii.
Diferenta dintre perioada de fertilitate si ovulatie
Perioada fertila este o perioada mai lunga (mai multe zile) decat ovulatia (o zi). In timpul ciclului menstrual, ovulatia corespunde momentului in care ovarul elibereaza un ovul. Pana in acest moment, celula era stocata intr-un folicul ovarian, care s-a dezvoltat in prima faza a ciclului (faza foliculara). Aceasta etapa este esentiala pentru reproductie, fara ovulatie nu poate exista o sarcina. Perioada fertila incepe cu cinci zile inainte de ovulatie si include ziua ovulatiei. Prima parte a ciclului, adica faza foliculara inainte de ovulatie este variabila in timp ce a doua parte (faza luteala) are mereu aceeasi durata, de 14 zile.
Calcul pentru a cunoaste perioada fertila
Pentru ca o femeie sa cunoasca perioada fertila este important sa cunoasca intai si intai lungimea ciclurilor menstruale, adica numarul de zile intre prima zi de ciclu si prima zi de fertilitate. In general, ciclul apare la 28 de zile de la ultimul ciclu. In cazul in care ciclul unei femei este neregulat, este imposibil sa cunoastem cu precizie data ovulatiei facand un calcul. Spre exemplu, in cazul in care ciclul unei femei dureaza 30 de zile, menstruatia apare mereu la 14 zile de la ovulatie. Trebuie deci sa calculam cele 14 zile pentru a cunoaste data ovulatiei, care va avea loc fie in ziua 16, fie in ziua 17. Se stie ca perioada de fecunditate incepe cu 72 de ore inainte de ovulatie si cuprinde inclusiv ziua ovulatiei.
Care sunt semnele? O femeie isi poate da seama ca este la ovulatie atunci cand :
- temperatura corporala este usor mai ridicata ;
- PH-ul vaginului este diminuat ;
- Apar dureri in partea inferioara a abdomenului asemanatoare cu durerile din timpul menstruatiei ;
- Libidoul este mai crescut ;
- Sanii sunt mai umflati si durerosi ;
- Scurgerile sunt mai abundente ;
- Testele vandute in farmacie permit determinarea momentului ovulatiei ;
Perioada fertila pentru un ciclu de 25 de zile. In cazul unui ciclu de 25 de zile, ovulatia va avea loc in ziua 11 (25-14). Ceea ce inseamna ca perioada fertila este cuprinsa intre a sasea zi de la ciclu si ziua 11. Acest calcul este exact daca ciclul apare mereu la 25 de zile.
Perioada fertila pentru un ciclu de 28 de zile. In cadrul unui ciclu de 28 de zile, ovulatia va avea loc in ziua 14 (28-14), perioada fertila este drept urmare cuprinsa intre a 9-a zi de la ciclu si a 14-a zi.
Poate o femeie ramane insarcinata in afara acestei perioade?
In afara perioadei fertile cu greu o femeie poate sa ramana insarcinata. Asta deoarece este imposibil sa prevedem cu certitudine data ovulatiei, acest interval poate debuta mai devreme sau mai tarziu, in functie de fiecare ciclu in parte.
Cat este de important sa cunosti perioada fertila?
In momentul in care te pregatesti sa devii mama, exista numerosi factori de care trebuie sa tii cont pentru a-ti spori sansele de a ramane insarcinata, dar si sansele de a duce la termen o sarcina perfect sanatoasa. Cel mai importat lucru este sa iti cunosti si sa iti intelegi corpul, dar si sistemul reproducator. Cel mai important aspect atunci cand vrei sa concepi este perioada fertila. Cel mai bun moment de a incerca sa ramai insarcinata este intervalul de trei zile pana la sase zile inainte de ovulatie, inclusiv ziua ovulatiei.
Insa, cele mai fertile zile ale lunii pot varia in functie de lungimea ciclului menstrual al fiecarei femei in parte. Drept urmare, daca iti doresti sa ai un bebelus in cel mai scurt timp cu putinta, trebuie sa stii ca monitorizarea ovulatiei este deosebit de importanta pentru reproducere. Daca reusesti sa determini cat mai bine aceasta perioada fertila a lunii incearca sa ai activitate sexuala in aceste zile deoarece astfel cresc sansele de a avea un copil.
Sarcina nu poate debuta in orice moment al lunii, pentru ca sansele tale de a ramane insarcinata sa fie cat ai mari trebuie sa cunosti perioada fertila. Inainte ca o sarcina sa aiba loc, ovarul trebuie sa elibereze un oval matur ceea ce se numeste ovulatie. Odata ovulul eliberat, acesta « calatoreste » pana cand ajunge la una din trompele uterine. In timpul calatoriei, ovulul poate fi fecundat de spermatozoid, daca are activitate sexuala in aceasta perioada. Daca ovulul nu este prezent in momentul actului, atunci fecundarea acestuia nu poate avea loc.
Vestea buna este aceea ca spermatozoizii pot supravietui in corpul unei femei timp de cinci zile. Ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ai neaparat activitate sexuala in ziua ovulatiei pentru a avea un bebelus. Poti ramane insarcinata daca ai facut sex neprotejat cu cateva zile inainte de ovulatie.
[ratings]
Lasă un răspuns