Somnul celui mic este, fara dar si poate, unul dintre cele mai relaxante si linistite momente pe care majoritatea parintilor le traiesc si de care se bucura, mai ales, in primele zile de viata ale acestuia, mai ales intr-un patut de calitate. Piciorusele fine, degetele mici si stranse sub paturica sunt doar cateva dintre micile bucurii ce incanta privirea si inima tuturor parintilor, in fiecare zi. Insa, ce se intampla daca forma capului bebelusului tau incepe sa fie turtita? De la bun inceput, e important sa stii ca plagiocefalia este extreme de comuna in randul celor mici. Cu scopul de a te ajuta sa scapi de orice temere, urmatoarele randuri iti vor veni in ajutor cu toate informatiile necesare privind sanatatea ghindocului tau.
Ce este plagiocefalia (sau capul turtit la bebelusi)?
Cu precadere in primele luni de viata, bebelusii isi petrec mult timp in patut, in care nu stau intotdeauna corect. Acest lucru se poate intampla oricand, mai ales in timpul somnului, cand se intorc de pe o parte pe alta – sau raman in aceeasi pozitie.
Din punct de vedere medical, plagiocefalia pozitionala este o afectiune des intalnita in randul bebelusilor. Aceasta presupune turtirea (sau deformarea) fie a portiunii din spate, fie a celei laterale a capului celui mic, ceea ce denatureaza forma capului bebelusului. Afectiunea implica un proces de deformare a oaselor craniene, motiv pentru care cel mic va avea mai putin par in zona locala.
Care sunt cauzele aparitiei capului turtit la bebelusi?
In decursul primelor luni de viata ale bebelusului, structura osoasa a craniului nu este bine structurata si inchegata, dat fiind faptul ca oasele lui sunt inca moi. Din acest motiv, capul sau prinde forma pozitiei in care sta cel mai mult (cu precadere in timpul somnului) si se deformeaza – in leagan, carucior, pe saltea, balansoar sau orice alt loc de joaca).
Somnul
Daca cel mic petrece foarte mult timp dormind, bucurandu-si parintii de linistea si cumintenia de care da dovada, precum si de timpul liber pe care il ofera acestora, e bine de stiut ca va fi mult mai predispus la plagiocefalie fata de un bebelus galagios, care va vrea sa fie constant luat in brate.
Dimensiunea capului
Acelasi principiu se aplica si bebelusilor cu capul foarte mare, celor nascuti prematur sau celor care au un tonus muscular nu foarte bine dezvoltat – sau un sistem imunitar mai scazut. Fiecare dintre acestia isi vor alege o pozitie preferata in care sa stea, in cea mai mare parte a timpului. Capul bebelusului deformat va putea fi usor identificat.
Cum se pune diagnosticul capului turtit la bebelusi?
Diagnosticul privind plagiocefalia pozitionala este oferit de medic, intr-o perioada scurta de timp. Acesta va putea observa capul bebelusului turtit, precum si o pozitionare inegala a urechilor (in timp ce una dintre acestea are o pozitie corecta si simetrica, cealalata va fi pozitionata mai in fata). In plus, diagnosticul poate fi observat chiar la nivelul ochilor, unde unul dintre acestia este mai mic si mai jos, iar celalalt mai mare si localizat mai sus. De asemenea, in anumite situatii, plagiocefalia determina si o dimensiune mai mare intr-o anumita parte a capului, respectiv in spate.
Ce teste pot ajuta la diagnosticarea afectiunii de plagiocefalie?
Oricand este dorit de parinti sau de medici, bebelusul poate fi supus la o serie de teste medicale care sa ateste daca acesta sufera, sau nu, de alte probleme si complicatii determinate de forma capului bebelusului. Astfel, se pot face radiografii craniene, prin care se poate identifica lambdoida (cunoscuta drept o forma de craniosinostoza), precum si tomografii craniene, perfecte pentru identificarea suturilor craniene deschise.
Toate aceste teste sunt realizate in acord cu aprobarea medicului, intrucat acest lucru implica supunerea bebelusului la radiatii destul de mari pentru primele sale luni de viata. Cu toate acestea, remedierea problemelor intalnite in mod rapid este cu atat mai importanta cu cat tratamentul corect il va face pe ghindocul tau sa se dezvolte sanatos, voinic, linistit si extrem de energic.
Care este tratamentul potrivit pentru plagiocefalie?
Precum este mentionat mai sus, este oarecum de asteptat ca forma capului bebelusului tau sa fie turtita intr-un anumit interval de timp de cand s-a nascut, preferabil pana la o luna jumatate. Daca dupa 6 saptamani de viata forma capului bebelusului nu s-a modificat, este momentul sa primesti o parere din partea unui medic. Noi, cei de la Ghindoc.ro, iti recomandam sa te orientezi fie spre un chirurg plastician (sau craniofacial) bun, fie catre un ortoped sau chiar neurochirurg pediatric. Oricare dintre acestia iti vor veni in ajutor cu solutii viabile, menite sa creasca si sistemul sau imunitar.
In toate aceste 6 saptamani, este imperios necesar ca cel mic sa fie rotit in mod constant in patut, la un interval de 3-4 ore. Astfel, capsorul ghindocului tau nu se va aplatiza.
Tratamentele in cazul plagiocefaliei sunt variate. In marea majoritate a cazurilor, doctorii recomanda parintilor sa incerce terapia repozitionala, prin care bebelusul este rotit la intervale constante de timp (oriunde s-ar afla, fie in patut, fie la locul de joaca sau la masa), pana cand acesta implineste 5 luni.
Care este tratamentul potrivit pentru plagiocefalie dupa 6 luni?
In cazul in care capul bebelusului ramane turtit si dupa aceste incercari, respectiv dupa 6 luni de la nastere, este momentul ca acesta sa poarte o casca special construita pentru a determina o crestere simetrica a craniului. Aceasta casca (cunoscuta in termeni medicali si ca proteza), este potrivita pentru bebelusii pana in 18 luni si acopera zonele turtite complet. Intregul proces dureaza, in medie, 3-4 luni, in cazul in care se poarta conform recomandarile medicale (respectiv 23 de ore in fiecare zi).
Conform statisticilor, cu cat proteza se poarta mai repede, cu atat rezultatul se vede mai bine. Cu toate acestea, aceasta casca speciala nu este decontata de casele de asigurari, intrand in categoria bunurilor cosmetice. De aceea, la nevoie, parintii vor fi nevoiti sa plateasca din resursele proprii costul acesteia care, din pacate, este destul de ridicat.
Cum poate fi prevenita plagiocefalia la bebelusi?
Fara doar si poate, cea mai buna, usoara si folosita metoda prin care putem preveni aparitia plagiocefaliei la bebelusi este prin schimbarea variata a pozitiilor celui mic, in mod constant. Astfel, este recomandat ca si ghindocul tau sa fie asezat pe burta in tot timpul cat este treaz, sau sa fie tinut in brate. Cu cat este mai static, cu atat aplatizarea va fi mai accentuata. Din acest motiv, determinandu-l pe cel mic sa fie activ il va ajuta sa se dezvolte armonios, fara sa aiba de-a face cu o forma turtita a capului. In plus, in calitate de parinti, puteti folosi marsupii sau sling-uri, prin care capul celui mic nu va fi presat – ci va creste si dezvolta normal, linistit si extrem de placut – fara nici un fel de durere.
[ratings]
Lasă un răspuns