Tusea convulsiva este o boala cauzata de catre germenii care se adapostesc in gat si in plamani. Din acest motiv, este foarte dificil sa se degajeze mucusul care este depus pe caile respiratorii. Copiii pot astfel, din aceasta cauza sa tuseasca atat de mult si atat de tare pana nu mai pot sa respire. Sugarii insa nu pot sa tuseasca tare si ajung sa nu mai poata sa respire in cazurile mai grave.

Bebelusii care sufera de tuse convulsiva pot sa aiba chiar convulsii si in cazurile mai grave sa ajunga in coma. In jur de un sugar din 400 care sufera de tuse convulsiva poate sa moara din cauza unei pneumonii sau din cauza leziunilor cerebrale.
Copiii care sunt mai mari, adolescentii sau persoanele mature care sufera de tuse convulsiva pot sa aiba accese de tuse destul de grave si destul de frecvente, timp de o saptamana sau doua. In total, tusea poate sa persiste pana la 6-12 saptamani.
Din cauza tusei si dificultatii de a elimina mucusul, copiii au impresia ca se sufoca. Fata este toata rosie si ochii inlacrimati. Dupa ce accesele de tuse sunt gata parca se aude un zgomot care este asemanator cu ragetul de magar, de unde si numele sau popular de tuse magareasca.
Tusea convulsiva poate sa apara ca si o rinofaringita aparent banala, care insa dupa 7-10 zile se transforma in acesse de tuse violente, care provoaca uneori si voma. Pentru a confirma acest diagnostic, medicul va cere si o analiza de sange care sa confirme prezenta nivelului de anticorpi contra Bordetella pertussis bacteria care este responsabila cu aceasta tuse.
Cum se raspandeste?
Tusea convulsiva este extrem de contagioasa.
- se poate transmite atunci cand persoana infectata tuseste sau stranuta si cand germenii expulzati ajung in nasul sau in gura cuiva din apropiere.
- se poate propaga in general, la membrii aceleiasi familii si in alte situatii cand persoanele se afla intr-un contact foarte apropiat.
Care sunt simptomele tusei convulsive?
- crizele de tuse sunt principalul simptom al tusei convulsive. Pot sa fie urmate de un sunet foarte specific care este emis inainte de respiratia urmatoare.
- de obicei, tusea convulsiva apare dupa un episod mai puternic de raceala si cel mai adesea este insotita si de scurgeri nazale foarte puternice. Dupa cateva zile, tusea caracteristica se declanseaza. Copiii sunt insa foarte contagiosi de la primele simptome.
- crizele de tuse pot sa fie foarte puternice si copilul poate sa ajunga sa vomite din cauza lor si intampina dificultati in respiratie. Copiii pot sa tuseasca foarte tare si pe timp de noapte si nu pot dormi din cauza asta.
- in general, tusea este grava timp de 2-3 saptamani, apoi incepe sa se atenueze.
- unii copii continua sa tuseasca si la cateva luni dupa tusea convulsiva, mai ales daca au racit din nou inainte sa isi revina pe deplin.
Cum se poate trata tusea convulsiva?
Daca boala este descoperita destul de repede, medicul va prescrie antibiotice. Insa, daca tratamenul se va prescrie prea tarziu, antibioticele nu sunt de folos. Daca se descopera la timp, antibioticele trebuie sa se ia timp de 14 zile, chiar daca simptomele dispar si copiii se simt mai bine. Din pacate insa, tusea convulsiva este diagnosticata destul de tarziu deoarece se poate confunda cu o simpla raceala, cel mai adesea. Totusi, antibioticele pot sa reduca in mod considerabil riscurile de a suferi complicatii.

Copilasii cu varsta sub sase luni ar trebui sa fie internati in spital pentru ca starea lor sa fie supravegheata indeaproape.
Cei care sufera de tuse convulsiva trebuie sa se odihneasca cat mai mult, sa consume cat mai multe lichide si sa se foloseasca in camera sa un umidificator. Siropurile anti-tuse si expectorantele nu sunt deloc recomandate in aceasta perioada.
Medicul trebuie alertat cat mai repede daca:
- copilul are o tuse insotita de voma.
- copilul are o tuse insotita de un sunet caracteristic in momentul in care respira.
- copilul se confrunta cu probleme respiratorii.
Cine poate sa fie afectat de tuse convulsiva? Care sunt factorii de risc?
- copiii care au mai putin de cinci ani si sugarii sunt cei mai expusi riscului de a suferi de tuse convulsiva si de a suferi de complicatiile sale.
- copiii care nu au fost vaccinati si care nu au primit toate dozele de vaccin sunt foarte expusi riscurilor de a suferi de tuse convulsiva.
- cei care stau impreuna cu persoanele care sufera de tuse convulsiva sunt si ei un factor de risc, deoarece este foarte contagioasa.
Riscurile cauzate de complicatiile tusei convulsive
- voma si sufocare.
- convulsii.
- aparitia pneumoniei sau a altor complicatii respiratorii.
- pierdere in greutate.
- leziuni la nivelul creierului sau encefalita.
- sangerari ale ochilor.
Acum ca am ajuns la finalul articolului, vreau sa iti mai prezint cateva articole din sfera sanatatii, care ti-ar putea fi de ajutor: Bronsita la copii, polipi la copii, meningita si nu in ultimul rand, un articol detaliat despre tusea seaca la copii.
[ratings]
Lasă un răspuns